A Huawei-ügyről is tárgyal majd Pompeo Orbánnal

Aggodalmát fogja kifejezni a Huawei Technologies növekvő közép-európai jelenléte miatt a jövő héten Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, amikor Magyarországra látogat – közölte egy magas rangú tisztségviselő a Reuters-szel.

A tisztviselő szerint „Magyarországon a külügyminiszter kiemelt figyelmet fog fordítani Kína közép-európai növekedésére és a Huawei egyre növekvő magyarországi jelenlétére.”

A Reuters cikke azt is megemlíti, hogy a kínai vállalat európai logisztikai központot tervez létrehozni Magyarországon és idén is növeli közép-európai termelési kapacitásait. Az elmúlt időben az Egyesült Államok több ország kormányát is próbálta meggyőzni, hogy kerülje az együttműködést a Huawei-jel, melyet jelenleg is vizsgálnak a kínai kormányhoz fűződő kapcsolatai és olyan vádak miatt, melyek szerint kémkedésre lehetne használni az általuk forgalmazott eszközöket.

Az Index emlékeztet: Európa területére helyeződött át a kémkedéssel vádolt Huawei-ügy fókusza, és igencsak megosztja régiónkat. Miközben a csehek kizárták a céget egy állami tenderükről, a szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini azt nyilatkozta, hogy nem látják megalapozottnak a vállalattal kapcsolatos kiberbiztonsági félelmeket. A lengyelek kémkedés gyanújával tartóztatták le a társaság egyik alkalmazottját, Magyarország ellenben hallgat a témában.