Egy amerikai tengernagy szerint haldoklanak a venezuelai katonák

A venezuelai katonák haldoklanak az éhségtől és a hadsereg állapota is romlott, noha jelenleg a katonák még lojálisak Nicolás Maduro elnökhöz – jelentette ki Craig Faller tengernagy.

Az admirális arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy az amerikai hadsereg szorosan figyelemmel követi a venezuelai fejleményeket, és készen áll arra, hogy amennyiben szükséges, megvédje az amerikai állampolgárok és diplomáciai képviseletek biztonságát.

Venezuelai katonák
Fotó: losangelestimes.com

Mindazonáltal Washington jelenleg a diplomáciai erőfeszítésekre összpontosít – szögezte le Faller. Az admirális kifejtette, hogy Washington figyel a Maduro elnökhöz még hűséges hadseregen belüli esetleges repedésekre, de erről további részletet nem kívánt mondani, mivel a bizottsági meghallgatás nyilvános volt. Faller beszámolt arról is, hogy látogatást tett a kolumbiai-venezuelai határon, ahol egy amerikai egészségügyi hajó katonái orvosi sátrakat állítottak fel.

Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja csütörtökön sajtóértekezleten bejelentette, hogy  az Egyesült Államok megvonja a vízumot a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés tagjaitól. A nemzetgyűlést ugyanis az Egyesült Államok illegitimnek, azaz törvénytelennek tekinti. Szerinte a jelenlegi venezuelai nemzetgyűlés a demokratikus intézmények tönkretételének a jelképe, s ezért Nicolás Maduro a felelős. Abrams egyúttal bírálta az Európai Unió és néhány latin-amerikai ország által létrehozott úgynevezett kapcsolattartó csoportot is, amely azon dolgozik, hogy párbeszédre bírja Nicolás Maduro elnököt és az unió által is ideiglenes államfőként elismert ellenzéki politikust.

Ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, hogy párbeszédet szorgalmazzanak Maduro és Guaidó között, ezeknek az országoknak el kellene ismerniük Guaidót ideiglenes államfőnek.

Hozzáfűzte, hogy megítélése szerint Nicolás Maduro már bebizonyította, hogy képes a saját javára fordítani minden felhívást a tárgyalásokra, és a párbeszédre felszólítást is csak időnyerésre használja ki.

„A Maduróval folytatandó párbeszéd ideje már lejárt” – fogalmazott az újságíróknak Elliott Abrams.