Irán: Trump diktátorokat támogat

Az Egyesült Államok mészárosokat, diktátorokat és szélsőségeseket támogat a Közel-Keleten — jelentette ki szerdai mikroblog-bejegyzésében Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, Donald Trump amerikai elnök előző nap megtartott évértékelő beszédére reagálva.

Mohamed Dzsavád Zaríf
Fotó: 24.hu

Az iráni külügyminiszter szerint a Washington által támogatott politikusok csak romlást hoztak a térségre. Bejegyzésében Zaríf hozzátette hogy, az irániak, beleértve az ottani zsidó közösséget is, negyven év fejlődését ünneplik az amerikai nyomás ellenére is. Ezzel az 1979-es iszlám forradalom, az iráni monarchia megdöntése és az iszlám köztársaság létrehozásának negyvenedik évfordulójára utalt. Trump kedden megtartott évértékelő beszédében Iránnal kapcsolatban egyebek mellett azt mondta, nem hunyhatnak szemet egy olyan rezsim felett, amely azt kiáltja, hogy halál Amerikára, és a zsidók elleni népirtással fenyegetőzik.

Trump tavaly májusban mondta fel a teheráni atomprogramról a nyugati hatalmak, valamint Irán által aláírt atomalkut, amelynek fejében Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos feloldása fejében korlátozza atomprogramját. Trump egyben az Irán elleni szankciókat is ismét életbe léptette, amivel jelentősen visszavetette Irán fejlődési lehetőségeit. Az újra bevezetett szankciók egy része 2018 augusztusában, másik része pedig 2018 novemberében lépett életbe, utóbbi érinti az iráni bankokat, a hajózást és az energetikai szektort, embargóval sújtva az olajexportot. Haszan Róháni iráni köztársasági elnök a múlt héten elmondott beszédében azt mondta, a szankciók miatt az iszlám köztársaság az elmúlt negyven év legsúlyosabb gazdasági válságát éli, ám hozzátette, hogy az iráni nép nem hátrál meg.