Több millió dolláros támogatásban részesített Izrael-ellenes szervezeteket az EU

Átláthatatlan és biztonságpolitikai szempontból is megkérdőjelezhető támogatásokról tett közzé jelentést nemrég Izrael stratégiai ügyekért felelős minisztériuma. Az Európai Unió által közölt adatok alapján legkevesebb évi ötmillió dollárt szántak 2017-ben és 2018-ban olyan civil szervezetek megsegítésére, melyek tevékenységei között Izrael-ellenes projektek is szerepelnek, és nyíltan részt vesznek a zsidó állam elleni bojkott népszerűsítésében.

A tanulmány készítői szerint a becsült összeg valóságban ennél is magasabb számokat rejthet, ám a szükséges transzparencia hiánya – valamint még hiányzó 2018-as adatok – miatt nehéz megbecsülni a támogatások pontos értékét.

A frissen közzé tett kormányzati jelentés tíz olyan szervezetet vett sorra, melyek bizonyíthatóan nagy összegű támogatásokban részesültek az európai vezetőség részéről. A megvizsgált csoportok többségét palesztin szervezetként regisztrálták, ám vannak köztük európai (olasz, francia, ír és norvég) egységek is.

Az Al-Haq nevű szervezet annak ellenére részesült nagy összegű támogatásban, hogy vezetője korábban egy olyan csoportot vezetett, amit az EU is terrorcsoportként tartott számon. Shawan Jabarin három évet töltött börtönben, és máig munkakapcsolatban áll terrorcselekményekhez kötődő személyekkel – derül ki a tanulmányból.

A mostani jelentéshez hasonlóan korábban is készült olyan izraeli kimutatás, ami az Unió BDS-mozgalmakhoz kapcsolódó finanszírozását elemezte. 2016-ban Gilad Erdan stratégiai ügyekért felelős izraeli miniszter személyesen kérte Federica Mogherinit arra, hogy segítsen véget vetni a nyíltan Izrael-ellenes csoportok anyagi támogatásának. Akkor az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt ígérte, hogy komoly vizsgálatok indultak az ügyben és nem kapnak több támogatást a bojkottot hirdető szervezetek.

„Mostanra tényleg elérkezett az idő, hogy az EU komolyan felülvizsgálja eddigi magatartását” – mondta Erdan a legfrissebb jelentés kapcsán. „Üres nyilatkozatok helyett az Európai Uniónak valóságos lépéseket kellene tennie, és azonnal felfüggeszteni az izraeli állam ellen bojkottot népszerűsítő szervezetek támogatását” – tette hozzá az izraeli miniszter.

neokohn.hu

Kép forrása: Algemeiner