Kizárták az aranyérmét torokelvágással ünnepelő iráni paralimpikont

Az iráni csapat kétszer is fellebbezett, sikertelenül.

A paralimpiai játékokon az iráni atléta, Sadegh Beit Sayah aranyérmet szerzett a férfi F41-es gerelyhajításban, és 47,64 méteres dobásával új rekordot állított fel. Az öröme azonban rövid életű volt, a paralimpiai bizottság „sportszerűtlen magatartásra” hivatkozva ugyanis megfosztotta őt az érmétől.

Bár a bizottság nem közölt részleteket, a kamerák felvették Beit Sayah-t, amint a győzelem után egy vörös arab betűkkel írt fekete zászlót húzott elő és egy elvágott torkot vagy lefejezést idéző gesztussal ünnepel. Sokak szerint ez vezethetett végül a kizárásához.

Professor CR on X (formerly Twitter): „The gold medal of Sadegh Beit Sayah was disqualified due to two incidents during the competition: * Unsportsmanlike Conduct: Beit Sayah made a celebratory cheer that the referee interpreted as unsportsmanlike. This resulted in a yellow card. * Display of the Flag: Beit Sayah… pic.twitter.com/8Oa8w1WFqX / X”

The gold medal of Sadegh Beit Sayah was disqualified due to two incidents during the competition: * Unsportsmanlike Conduct: Beit Sayah made a celebratory cheer that the referee interpreted as unsportsmanlike. This resulted in a yellow card. * Display of the Flag: Beit Sayah… pic.twitter.com/8Oa8w1WFqX

Egyes csatornák „sértőnek” minősítették a zászlót, míg mások a francia házigazdák politikai döntésének minősítették a kizárást. Figyelemre méltó, hogy a 2020-as tokiói olimpián is hasonló zászlót lobogtatott Sayah, és büntetés nélkül szerzett ezüstérmet. Az iráni csapat kétszer is fellebbezett, de eredménytelenül.

A kizárás következtében az indiai Navdeep Singh lett az aranyérmes. „Az iráni mellett voltam, amikor meghallotta a hírt. Megdöbbent, sírni kezdett. Megöleltem, de a nyelvi akadályok miatt nem értettük meg egymást” – mesélte Singh. „Azt hiszem, ez volt India szerencsenapja!”

Singh hozzátette: „Mindannyian a verseny utáni szobában voltunk, amikor egy hivatalos személy piros lapot villantott az iráni felé, bejelentve a kizárását. Tanácstalan voltam. Valahogy biztos megszegte a szabályokat. Kezdetben azt hittem, hogy az öltözködésével van baj.”

Iráni MMA harcos rúgott meg egy nőt a meccs előtt Oroszországban

Örökre eltiltották a versenyzéstől a drukkereket szórakoztató nőt megrúgó iránit.