Leleplezés: Az IDF szerint összeomlott a Hamász gázai népszerűsége

Az IDF nyilvánosságra hozott olyan dokumentumokat, amelyek azt mutatják, hogy a terrorszervezet titokban meghamisította a ramallahi székhelyű Palesztin Politikai és Felméréskutató Központ (PCPSR) által végzett közvélemény-kutatások eredményeit.

Az IDF szerint a dokumentumok nem azt bizonyítják, hogy a PCPSR együttműködött volna a Hamásszal, hanem azt, hogy a terrorcsoport titkos akciókat hajtott végre a közvélemény-kutatások eredményeinek befolyásolása érdekében.

A ciszjordániai Ramallah városában működő PCPSR-t a neves palesztin közvélemény-kutató, Khalil Shikaki vezeti.

A Gázai övezetben a cég helyi adatgyűjtőket alkalmaz a lakóövezetekben és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok számára fenntartott menedékhelyeken végzett felmérésekhez, és úgy vélik, hogy a Hamász ezt kihasználva manipulálta a később Shikakinak visszaküldött eredményeket.

A Hamász biztonsági apparátusának állítólagos dokumentumai, amelyeket a hadsereg szerint Gázában találtak, a PCPSR 2024 márciusában végzett felmérésének eredményeit mutatták, az állítólagos eredeti adatokkal és a meghamisított számokkal együtt.

Az egyik dokumentumban a „korrigált eredmény” alatt – a nyilvánosságra hozott számadat – a Hamász támogatottsága Gázában 62 százalékos volt, szemben a „tényleges eredménynek” nevezett 31,9 százalékos támogatottsággal. A Hamász gázai vezetőjének, Jahja Szinvárnak a „korrigált” támogatottsága 52 százalékos volt, szemben a 22,1 százalékos „tényleges” támogatottsággal; 

míg az október 7-i támadásnak 71 százalékos volt a „korrigált” támogatottsága, szemben a „tényleges” 30,7 százalékkal.

Az IDF által közzétett dokumentumok.

„A felmérés eredményeit a korábbi felmérések során követett gyakorlatnak megfelelően korrigáltuk, és az eredményeket a forrás elküldte a ramallahi központnak” – olvasható a dokumentumban.

„Megjegyzés: A mellékelt tényleges felmérési eredmények bizalmasak és korlátozott terjesztésre szántak” – tette hozzá a dokumentum.

Az IDF szerint a Gázában talált dokumentumok „bizonyítják a terrorszervezet kiterjedt erőfeszítéseit a [PCPSR] felmérések eredményeinek meghamisítására, hogy hamis képet adjanak a gázai lakosság terrorszervezet iránti támogatásáról, különösen az október 7-i [izraeli] mészárlás után.

„Ezek a dokumentumok egy szisztematikus folyamat részei, amelynek célja a szervezet összeomlásának és a közvélemény támogatásának összeomlásának elfedése” 

– állította az IDF.

A hadsereg szerint a dokumentumok „hangsúlyozzák, hogy a Hamász terrorszervezet milyen fontosnak tartja a közvélemény-kutatások eredményeit, hogy meghamisítsa a palesztin támogatottságot, és befolyásolja a palesztin közvéleményt, valamint az arab és nemzetközi közvéleményt”.

Khalil Shikaki neves palesztin közvélemény-kutató, a közvélemény-kutató cég vezetője szerint „nagyon valószínűtlen”, hogy a Hamász meghamisította volna a Gázában végzett felmérések eredményeit.

„A gázai csapatunk több mint 20 éve dolgozik velünk. De minden állítást ki fogunk vizsgálni a teljes minőségellenőrzés biztosítása iránti elkötelezettségünk részeként” – mondta Shikaki a The Times of Israelnek.

Shikaki fenntartotta, hogy az IDF állítása a hadsereg és a terrorcsoport közötti „narratívákért folytatott harc” része.

„A központ nem avatkozik bele a politikába, én így látom ezt: A hadsereg a Hamász ellen a narratívákért folytatott harcban” – mondta.

Sokkoló számok: négyből három (!) palesztin helyesli a Hamász mészárlását

Megdöbbentő közvélemény kutatást tett közzé egy ramallahi székhelyű kutatóintézet.

Az IDF által megosztott dokumentumok szerint a meghamisított közvélemény-kutatási eredményeket „úgy, ahogy van” mutatták be az Al-Dzsazíra műsorában, miután a Hamász felkereste „Tamer Al-Misshal testvért”, a csatorna dohai székhelyű palesztin műsorvezetőjét.

A Hamász támogatottságának inflálása mellett a dokumentumok a Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak, a Ciszjordániát uraló Fatah vezetőjének támogatottságának csökkenését is kimutatták.

Egy közvélemény-kutatási kérdésben, amely arra vonatkozott, hogy a gázaiak kire szavaznának egy esetleges választáson Abbász és a Hamász akkori vezetője, Iszmail Haníje között,

a dokumentumok Abbászra 22%-os „korrigált eredményt” adtak – a 25,8%-os „tényleges eredmény” helyett -, míg Haníje a „korrigált szavazatok” 48%-át kapta, a „tényleges” 21,3% helyett.

A felmérés más területein azonban Abbász támogatottságát szerényen felfelé módosították. Így amikor a válaszadókat arról kérdezték, hogy a háború után kinek kellene irányítania Gázát, a hadsereg által közzétett dokumentumok szerint az „Abbász vezette Palesztin Hatóság” 19%-os „korrigált” eredményt kapott, szemben a „tényleges” 18,2%-kal. A Hamász eközben „korrigált” 52%-ot kapott, a „tényleges” 36,8% helyett, míg az IDF „korrigált” 1%-ot, a „tényleges” 11,5% helyett.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A számok nem hazudnak: a palesztinok oda meg vissza vannak a Hamászért

A terrorcsoport népszerűsége az egekben van az október 7-i mészárlás óta.