Interjút adott a gázai orvosok által megkínzott izraeli lány

Maya Regev, a Hamász egykori túsza egy interjúban mesélt a palesztin orvosok kegyetlenségéről, akik az október 7-i elrablását követően kezelték.

„Amikor kötést cseréltek, amikor látni akarták a sebeket, szándékosan fájdalmat okoztak. [Az orvos] klórt, alkoholt, és néha még valami olyasmit is, mint az almaecet, öntött [a sebbe] és keményen rányomta” – mesélte Maya az izraeli 12-es csatornának.

A 21 éves Regevet 19 éves öccsével (Itay) és barátaikkal, Omer-Shem Toval és Ori Daninóval együtt rabolták el a Supernova zenei fesztiválról október 7-én, amikor Hamász terroristák ezrei törtek át a határon Izraelbe, mintegy 1200 embert meggyilkolva és 251 túszt ejtve.

A zenei fesztiválon a terroristák 364 embert mészároltak le, sokakat csoportosan megerőszakoltak és elraboltak. Mayát mindkét lábán meglőtték, amikor megpróbált elmenekülni a vérengzés elől.

A Regev-testvérek köztük voltak annak a 105 civilnek, akiket a november végi egyhetes tűzszünet során kiszabadultak, miután hetekig fogságban tartották őket Gázában a Hamász terroristái.

Az interjúban Regev elmondta, hogy egy nap az egyik palesztin orvos fogott egy kis kést, és elkezdte vágni a seb körül a húsát, figyelmen kívül hagyva a könyörgéseit, hogy hagyja abba.

„Arcon akartam rúgni, de pisztoly volt nála, nálam pedig semmi, így befogtam a számat”

– mondta, hozzátéve, hogy egy ponton attól tartott, hogy az orvosok amputálni fogják a lábát.

Budapest Pride-résztvevő: Az izraeli túszok ötcsillagos ellátást kaptak Gázában

Az egyik meginterjúvolt palesztinpárti nő szerint a Hamász „csak le akarja állítani a népirtást”. Videó.

„Amikor cserélték a kötéseimet, intravénásan ketamint és petidint adtak, hogy ne sikítsak. De ezek valójában nem fájdalomcsillapítók, hanem izomlazítók. Így nem tudtam reagálni, de mindent éreztem” – mesélte.

Arra a kérdésre, hogyan sikerült átvészelnie a megpróbáltatásokat, Regev így válaszolt: „Két lehetőségem volt. Feküdhettem volna a matracomon, és sírhattam volna, hogy mennyire hiányoznak a szüleim, és sírhattam volna, hogy meglőttek, és sírhattam volna, hogy fogságban vagyok, és áldozatnak érezhettem volna magam.

Ehelyett kihúztam magam és harcoltam. Azt hiszem, végül ez mentett meg engem.”

Regev bátyja, Itay részleteket is megosztott részleteket a Gázában átélt kegyetlenségekről, amelyet orvosi kezelése során kellett elviselnie: márciusban a BBC-nek elmondta, hogy egy érzéstelenítés nélküli műtét során egy golyót húztak ki a lábából, miközben fogvatartói bántalmazták és megfenyegették, hogy megölik, ha hangoskodik.

Maya elmondta, hogy Gázából számos fertőzéssel, köztük gombafertőzéssel és az orvosi hanyagság egyéb következményeivel tért vissza. Még nyolc hónappal a kiszabadulása után is hosszúnak ígérkezik számára a gyógyuláshoz vezető út.

Elmondása szerint legfőbb vágya, hogy újra járni tudjon.

Teljesen kiábrándult a békéből a Gázába elhurcolt izraeli békeaktivista

Ada Sagi a BBC-nek mesélt arról, milyen változásokon ment keresztül gázai fogsága alatt.