Lebuktak: Orosz ügynökök grafitizték össze a párizsi holokauszt-emlékművet

Vörös kézlenyomatokat fújtak a Világ Igazainak falára Oroszország megbízásából dolgozó bolgár állampolgárok, akik gyorsan elhagyták az országot – írja egy francia hírügynökség.

Bolgár állampolgárok álltak a párizsi „Világ Igazainak” falára fújt vörös kéznyomok mögött. [Az elkövetők] gyorsan elhagyták Franciaországot, elkerülve a letartóztatást – jelentette szerdán a Le Canard Enchaîné című francia lap.

A vörös kézlenyomatok, amelyek az Izrael elleni tiltakozás jelképei, felháborodást váltottak ki a zsidó közösségben és egész Franciaországban. „A Világ Igazainak falának megrongálása, akik a nácik ellen a fény gátjaként álltak, sértés e hősök emléke és a holokauszt áldozatai ellen. A Köztársaság, mint mindig, szigorúan fog reagálni erre az aljas cselekedetre” – írta Emmanuel Macron francia elnök az X-en közzétett bejegyzésében.

A helyszínen lévő térfigyelő kamerák két személyt azonosítottak.

Bolgár állampolgárok voltak, és néhány órával a cselekmény után elhagyták Franciaországot Belgium irányába.

Nem jó jel: Oroszország állhat a párizsi zsidók házainak megjelölése mögött

Egy moldovai házaspár bevallotta, hogy csak utasításokat hajtottak végre.

Az orosz provokáció hasonló a párizsi zsidók házainak falára fújt kék Dávid-csillag graffitikhez, amelyeket október végén, nem sokkal az október 7-i terrortámadás után fújtak a párizsi zsidó házak falára.

Abban az incidensben két moldovai állampolgár vett részt, akiket egy orosz állampolgár bérelt fel, aki valószínűleg kapcsolatban állt a moszkvai hírszerzéssel.

A Holokauszt Múzeum komplexumában található, a Világ Igazainak fala közel van a Párizsban két hónap múlva kezdődő olimpiai játékok megnyitó ünnepségének útvonalához.

Ajvé: ismeretlen elkövetők Dávid-csillaggal jelölték meg német zsidók otthonait

„Ez a legrosszabb emlékeket idézi fel, különösen Németországban, elviselhetetlen” – írta az izraeli nagykövetség az eset kapcsán.