10 éves gyereket ünnepeltek a legfiatalabb „transznemű” modellként a divathéten

Egy tízéves gyermek, aki állítólag transzneműnek vallja magát, lett a legfiatalabb modell, aki a New York-i divathéten a kifutón is felvonult – számolt be a Daily Wire.

Noella a Trans Clothing Company bemutatóján vett részt, amelyet Mel Atkinson tervező készített – írja a Metro.

„Jó érzés, hogy máris arra inspirálom a transz gyerekeket, hogy legyenek önmaguk” – mondta Noella a szereplésről.

A gyermek jelenlegi gyámjai, Ray és Dee McMaher elmondták a kiadványnak, hogy Noella, aki biológiailag fiú, 4 éves korában kezdett el szociálisan átalakulni.

Noella Instagram-fiókja szerint mindkét szülő „nem bináris” személyként azonosítja magát. (Vagyis azt állítják magukról, hogy nem is férfiak, nem is nők.)

„Noella tényleg soha nem idegeskedik vagy ijed meg semmitől. Ő egy aprócska profi” – mondta Dee a kifutón felvonuló gyermekről. „Annyira izgatottan ment végig a kifutón, izgatottan várta az embereket és a kamerákat. Pontosan tudja, hogyan kell dolgozni a tömegben.”

„Annyira büszkék vagyunk Noellára, hogy ő az első transz gyerek a New York-i divathéten, csodáljuk az önbizalmát és az elszántságát” – folytatta a gyermek szülője. „Noellát már most is nagyon sok transznemű ember keresi fel minden korosztályból tanácsért, támogatásért.”

„Noella nagyon szókimondó és elképesztő szószólója más transz gyerekeknek. Nagyszerű, hogy ezt a transz láthatóságot globális szinten biztosíthatja. Megmutatja nekik, hogy a transzság gyönyörű.”

„Nem volt hajlandó fiús ruhákat viselni, és hisztizett, mert olyan fiatal volt, tudta, mit akar, de nem voltak szavai, hogy kimondja. Korábban tudnom kellett volna, mivel utált mindent, ami férfias, ezért elvittem egy nemi klinikára”

– magyarázta Dee.

„Kivirult, amint rájöttünk, és megengedtük neki, hogy végre önmaga legyen. Amikor hétéves volt, törvényesen megváltoztatta a nevét” – folytatta Noella szülője. „Elkezdett kifutókon is modellkedni. Annyira hihetetlen és tiszta volt látni, ahogy magáévá tette azt, aki ő. Nem fél a színpadon, és pontosan tudja, hogyan kell dolgozni a közönséggel és a kamerával”.”

Végül Dee ragaszkodik ahhoz, hogy a gyerek az, aki a nyilvánosság elé nyomul.

„Egy transznemű gyermek szülőjeként kötelességem megvédeni őt, és gondoskodni arról, hogy biztonságban legyen” – mondta Dee a Metrónak. „De Noella a transzneműek jogainak aktivistája, és ki akarja tenni magát a nyilvánosság elé. Tízéves korához képest nagyon érett és magabiztos”.

A közösségi média reakciói aggodalmaknak adtak hangot amiatt, hogy a szülők aktivistává kényszerítik a mindössze 10 éves gyereket.

Fotó: Unsplash