Hazai antiszemitizmus: kevés zaklatás, kérdések a bejelentések kapcsán

Az antiszemitizmus európai helyzetét vizsgálta az Amerikai Nemzetközi Vallásszabadság Bizottság jelentése – írja a Jewish News Syndicate.

A kutatás eredménye, mely itt olvasható, több ponton is pozitív példaként említette Magyarországot.

A vizsgált országok Magyarország, Franciaország, Németország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Svédország, Ukrajna és az Egyesült Királyság voltak.

A jelentés kiemeli (3. o.) hogy Magyarországon a kormány állja a zsidó közösség biztonsági költségeinek egy részét.

Az anyag részletesen is foglalkozik Magyarországgal a 20-21. oldalakon.

A jelentés szerint a magyar zsidók 23%-a tapasztalt antiszemita zaklatást az elmúlt 12 hónapban, ez pedig

„a legalacsonyabb arány a vizsgált zsidó közösségek között”.

A jelentés szerint a magyar zsidók 77%-a szerint gond vagy nagy gond az antiszemitizmus.

A jelentés főleg olyan példákat idéz, mint antiszemita történelmi szereplők kultuszának feltámasztása, vagy rossz emlékeket keltő nyelvezet használata a közéletben.

E szerint „a zsidó vezetők elégedettek voltak az érvényes fizikai biztonságot garantáló intézkedésekkel, és utaltak a kiváló együttműködésre a rendvédelmi szervekkel”.

A jelentés idézi továbbá, hogy a magyar kormány „zéró toleranciát” hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

A jelentés viszont azt is felveti (4. o.), hogy Magyarországon az EU bécsi alapjogi ügynöksége (FRA) adatai szerint az antiszemita esetek jelentős részét nem jelentik az áldozatok.

A jelentéssel kapcsolatban lapunk megkereste Szalai Kálmánt, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkárát, aki elmondta, hogy az elmúlt 3 évben az antiszemita incidensek 55%-át a TEV forródrótján keresztül jelentették be.

Sajnos nincsen pontos statisztikai módszer annak kimutatására, hogy hány incidenst nem jelentenek, de az FRA jelentése is egy „erős következtetésen” alapszik.

A világ tévesen látja a magyarországi antiszemitizmus mértékét?

Az Orbán-kormány következetesen bizonyítja az antiszemitizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségét – állítja a The Washington Times publicistája.