New York kormányzója „megreformálná” a társadalmat a járvány után

A társadalom járvány utáni megreformálására szólított fel Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója kedden.

A politikus a szokásos napi sajtótájékoztatóján hangoztatta azt, hogy szerinte „társadalmi reformra” van szükség, ha – mint fogalmazott – „jobban akarunk újjáépíteni”. Konkrétan azonban nem fejtette ki, hogy mit is ért a társadalom megreformálásán.

Cuomo bejelentette: növekedett a koronavírus okozta Covid-19 nevű, tüdőgyulladásos betegségben elhunytak száma, míg vasárnap 226, addig hétfőn 230 halálos áldozatot követelt a járvány az államban.

„Minél előbb indítjuk újra a gazdaságot, annál nagyobb árat fogunk fizetni érte az emberi életeket tekintve. Az alapvető kérdés, amelyet nem hangsúlyozunk eléggé, hogy mennyit is ér egy emberi élet!” – fogalmazott Cuomo.

New York kormányzója ismét a szövetségi kormányzat anyagi segítségének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta: döntésével „a szó szoros értelmében a kormányzat határozza meg, hogy hány ember fog életben maradni, vagy meghalni”. Vitatta Donald Trump amerikai elnök és Steve Mnuchin pénzügyminiszter azon kijelentését, hogy a járvány előtt rosszul gazdálkodó tagállamokat a kormányzat nem fogja megsegíteni.

„Ha az államokat kiéheztetik, akkor hogyan várható el, hogy részt vállaljanak az egész ország újraindításából” – fogalmazta kérdésbe az álláspontját Cuomo.

Az Egyesült Államokban jelenleg 41 tagállamban kezdték meg a gazdaság újraindítását, s 45 tagállamban jelentették be, hogy az idei tanévben már nem lesz oktatás az iskolákban, beleértve az egyetemeket is.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd déli adatai szerint az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta az 1 millió 192 ezret, s több mint 70 ezer amerikai halt meg a Covid-19-ben.

Új, sokkoló előrejelzés: Amerikában úgy tűnik, a java még hátravan

A korlátozásokkal sikerült lelassítani a járvány terjedését, de az újranyitás után a helyzet rosszabb lehet, mint valaha volt.