Idén online megemlékezéseket tartanak Izraelben a holokauszt emléknapján

Ma este veszi kezdetét Izraelben a holokauszt-emléknap, melyen a náci üldözés hat millió zsidó áldozatának állít emléket.

Főként a közösségi médiában, a Facebook élő közvetítéseiben, és csak nagyon kevés ember részvételével rendezik meg idén a Jom haSoá alkalmából tartott megemlékezéseket, melyekről éppen a túlélők fognak hiányozni, akik a fertőzés elkerülése végett hetek óta otthonaikban, karanténban élnek — írta az MTI.

A megemlékezés napját idén is a Jad Vasemben, a Holokauszt emlékmúzeumában tartandó ünnepség nyitja. Ezúttal azonban — szemben a több évtizedes szokásokkal — előre rögzítették a megemlékezést, ahogy a hatmillió áldozat nevében hat túlélő meggyújtja a szokásos hat fáklyát, és felvételről kerül adásba az esemény.

Az Újkelet.live szerint a felvételeket, melyeken Reuven Rivlin államfő és Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök is felszólal majd, a TV és rádió is leadja, de Facebookon és a Jad Vasem weboldalán is megtekinthető lesz.

Kedd reggel Izraelben 10 órakor országszerte 2 percre megszólalnak a szirénák az áldozatok emlékére.

A szirénák után koszorúzással folytatódik az emléknap a Jad Vasemben, melyet a múzeum Facebook oldalán élőben közvetítenek majd. A záró ceremóniára 16:30-kor, a Haifa melletti Lochamei Hageta’ot kibucban kerül sor. Az eseményt az izraeli 11-es csatorna élőben közvetíti.

Statisztikák szerint Izraelben 189 500 holokauszt-túlélő él napjainkban. Közülük mintegy 31 ezer 90 év feletti, míg több mint 800 betöltötte 100. életévét. A túlélők átlagéletkora 83,9 év.

Az elmúlt egy év során 15 170 túlélő hunyt el. A legtöbb túlélő Haifán él, amit Jeruzsálem és Tel-Aviv követ.

A koronavírus 172 izraeli halottja között holokauszt túlélők is voltak, köztük Arije Even (88), az ország első áldozata, aki 1949-ben egyedül alijázott Magyarországról Izraelbe, valamint Eliezer Grynfeld (96), aki 2014-ben Ferenc pápát fogadta a Jad Vasemben.

Online zajlik a holokauszt emlékhét Amerikában

Donald Trump a holokauszt emlékhetet bejelentő deklarációban kiemelte, hogy, adminisztrációja mindent megtesz az antiszemitizmus ellen.