Amíg a világban nő az egészségtelen táplálkozással összefüggő halálozások aránya, Izrael lakosai étkeznek a legegészségesebben – állapította meg egy amerikai tanulmány.
A Washington Egyetem kutatói megállapították, hogy a világon 2017-ben minden ötödik elhalálozás vezethető vissza az egészségtelen táplálkozásra. Az érrendszeri megbetegedés a leggyakoribb szövődmény, ezt követi a rák és a cukorbetegség — olvasható a The Jerusalem Post cikkében.
A legrosszabb a helyzet Üzbegisztánban, ahol százezer esetből 892 esetben volt megállapítható a halál okaként rossz táplálkozás, ezzel szemben a legegészségesebb nemzet Izrael ahol százezerből mindössze 89 ember halála vezethető vissza ugyanerre. A zsidó állam után sorrendben Franciaország, Spanyolország és Japán következik, ahol a legegészségesebben étkeznek.
A tanulmány alapjául 195 országból vett adatokat vizsgáltak 1990 és 2017 között, 15 étkezési elemre fókuszálva. Különös tekintettel a gyümölcsök, a zöldségek, a magvak, különféle hús típusok, szódiumok, savak és édesítő szerek használatára.
A kutatás megállapítja, hogy
1990-ben még nyolc millió, 2017-ben azonban már 11 millió ember halála volt szorosan összefüggésben a táplálkozással.
A növekedés részben a népesség gyarapodásának, részben az egyre magasabb életkornak tulajdonítható.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy
a helytelen táplálkozás nagyobb globális kockázatot jelent, mint minden egyéb egészségre káros tényező, a dohányzást is beleértve.