Izraelben halnak bele legkevesebben az evésbe

Amíg a világban nő az egészségtelen táplálkozással összefüggő halálozások aránya, Izrael lakosai étkeznek a legegészségesebben – állapította meg egy amerikai tanulmány.

A Washington Egyetem kutatói megállapították, hogy a világon 2017-ben minden ötödik elhalálozás vezethető vissza az egészségtelen táplálkozásra. Az érrendszeri megbetegedés a leggyakoribb szövődmény, ezt követi a rák és a cukorbetegség — olvasható a The Jerusalem Post cikkében.

A legrosszabb a helyzet Üzbegisztánban, ahol százezer esetből 892 esetben volt megállapítható a halál okaként rossz táplálkozás, ezzel szemben a legegészségesebb nemzet Izrael  ahol százezerből mindössze 89 ember halála vezethető vissza ugyanerre. A zsidó állam után sorrendben Franciaország, Spanyolország és Japán következik, ahol a legegészségesebben étkeznek.

A tanulmány alapjául 195 országból vett adatokat vizsgáltak 1990 és 2017 között, 15 étkezési elemre fókuszálva. Különös tekintettel a gyümölcsök, a zöldségek, a magvak, különféle hús típusok, szódiumok, savak és édesítő szerek használatára.

A kutatás megállapítja, hogy

1990-ben még nyolc millió, 2017-ben azonban már 11 millió ember halála volt szorosan összefüggésben a táplálkozással.

A növekedés részben a népesség gyarapodásának, részben az egyre magasabb életkornak tulajdonítható.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy

a helytelen táplálkozás nagyobb globális kockázatot jelent, mint minden egyéb egészségre káros tényező, a dohányzást is beleértve.

Íme, egy tökéletes recept videóval a hummusz nemzetközi napjára

2012 óta május 13. minden évben egyet jelent a hummusz ünnepével.