Jól hazavágta az iráni rakétaarzenált az izraeli légierő

Az izraeli légierő az Iráni Iszlám Köztársaság elleni megtorló katonai akciója részeként egy tucat olyan iráni célpontra mért csapást, amelyeket nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták szilárd üzemanyagának előállítására használtak, súlyosan károsítva Teherán képességét arra, hogy feltöltse készletét — jelenti a The Jerusalem Post.

A megsemmisített célpontok olyan kifinomult berendezések voltak, amelyeket Irán nem tudott saját maga előállítani, és Kínából kellett megvásárolni. A célpontok Irán ballisztikus rakétaprogramjának kritikus elemei voltak – idézett a Walla izraeli hírportál három név nélkül nyilatkozó forrást.
Izraeli források azt is közölték, hogy négy S-300-as légvédelmi üteget támadtak, amelyek stratégiai fontosságú helyeken voltak, és amelyek Teherán nukleáris és energetikai létesítményeit védték a művelet során.

Egy drónok gyártására szolgáló gyárat és a Parcsin katonai komplexum egyik létesítményét is megtámadták, ez utóbbiban a múltban nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységet folytattak.

Az Elaph című arab független online újság arról számolt be, hogy Izrael célba vett egy titkos iráni ballisztikus rakétagyárat is, megsemmisítve számos nehézüzemanyag-keverőt, amelyeket a Kheibar és a Haj Kasszem rakéták meghajtására használtak – mindkettőt Irán lőtte ki Izraelre a hónap elején. A jelentés azt is állította, hogy a megtámadott S-300-as légvédelmi ütegek orosz gyártmányúak voltak, és megsemmisítették azokat a radarokat, amelyek ezeket és más rendszereket táplálnak Szíriában és Irakban.

A jelentés szerint a ballisztikus rakétagyárat teljesen megsemmisítették. Egy forrás azt mondta az Elaphnak, hogy ez volt „az iráni rakétaipar gerince”, és hogy Izrael „üzemen kívül helyezte”,

továbbá arról is beszámolt, hogy minden egyes megsemmisített nehézüzemanyag-keverő legalább kétmillió dollárra becsült értékű, és körülbelül húsz ilyen típusú keverő megsemmisült.

Míg a Walla arról számolt be, hogy az ilyen berendezések helyreállításához szükséges gyártás állítólag legalább egy évet vesz igénybe, addig az iráni rakétaiparral kapcsolatban tájékozott források az Elaphnak azt mondták, hogy legalább két évbe telik a lerombolt gyár üzembe helyezése.

Összességében több mint 100 izraeli repülőgép vett részt az iráni célpontok elleni támadásban,küldetésük az volt, hogy eltalálják az Iszlám Köztársaság legfejlettebb légvédelmi rendszereit, és ott légi fölényt alakítsanak ki az izraeli légierő esetleges következő hadműveleteihez – oly módon, hogy az izraeli vadászgépek a jövőben akár viszonylag alacsony magasságban is képesek legyenek repülni akár Teherán felett.

Becslések szerint még sok napba telik, mire pontosan felmérik a támadások okozta károkat.

Lángolnak az iráni bázisok: izraeli vadászgépek tucatjai bombázták Iránt  

A légierő vadászgépei több hullámban támadva hajtották végre “A Bűnbánat napjai” nevű műveletet. Mutatjuk a részleteket!