Joe Biden keményen megfenyegette az iráni rezsimet: Hagyjátok békén Trumpot!

Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetésének előzménye, hogy Trump kampánya során azt állította: az amerikai hírszerzés tájékoztatása szerint Irán próbálja megölni őt.

Joe Biden elnök éles figyelmeztetést küldött Iránnak, kijelentve:

bármilyen merényletkísérlet Donald Trump volt elnök vagy más, egykori amerikai tisztségviselők ellen háborús cselekménynek minősülne

– írja a The Washington Post.

Mindez azután történik, hogy Trump kampánya azt állítja, hogy az amerikai hírszerzés tájékoztatta őt konkrét fenyegetésekről Irán részéről.

A Biden-kormányzat évek óta figyeli a Trump elleni iráni fenyegetéseket a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Sean Savett szerint. „Ha Irán megtámadja bármelyik állampolgárunkat, beleértve azokat, akik továbbra is az Egyesült Államokat szolgálják, vagy azokat, akik korábban szolgálták, Iránnak súlyos következményekkel kell szembenéznie” – mondta Savett az Israel Hayom beszámolója szerint.

A Biden-kormányzat egy magas rangú tisztviselője elárulta: az elnök üzenetet küldött „az iráni kormány legmagasabb szintjeinek”, amelyben felszólította őket, hogy hagyjanak fel a Trump és korábbi amerikai tisztviselők elleni összeesküvésekkel. Az Egyesült Államok kifejezetten figyelmeztette Iránt, hogy ne vegye célba Trumpot, John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót, Mike Pompeo volt külügyminisztert és Brian Hookot, a Trump-kormányzat Iránért felelős különleges képviselőjét.

Seriff: Megakadályoztunk egy újabb merényletkísérletet Donald Trump ellen

Több különböző névre szóló útlevéllel, egy nem regisztrált, hamis rendszámú járművel és töltött lőfegyverekkel felszerelt férfit vettek őrizetbe a helyi rendvédelmi erők.

Trump az X közösségi médiaplatformon foglalkozott korábban a helyzettel.

„Irán az életemet fenyegeti”

– posztolta. „Irán már tett lépéseket, de ezek sikertelenek voltak. De újra megpróbálják. Több ember és  fegyver vesz körül, mint valaha. Köszönöm a Kongresszusnak, hogy egyhangúlag több pénzt hagyott jóvá a titkosszolgálatnak. Egy volt elnök elleni merénylet halálos ítélet a támadóra nézve!”

Steven Cheung, a Trump-kampány kommunikációs igazgatója kijelentette: „A hírszerzés tisztviselői megállapították, hogy ezek a folyamatos és összehangolt támadások fokozódtak az elmúlt hónapokban”.

Hozzátette, hogy a bűnüldöző szervek az összes ügynökségen keresztül azon dolgoznak, hogy biztosítsák Trump védelmét és a tisztességes választást.

Figyelmeztette Donald Trumpot a hírszerzés: Irán meg akarja ölni őt

Közleményt adott ki a republikánus elnökjelölt kampánystábja.

Ezek a figyelmeztetések azután érkeztek, hogy Trump július 13-án túlélt egy merénylet-kísérletet. Szeptember 15-én újabb incidens történt, amikor a Secret Service egyik ügynöke egy puskát vett észre a West Palm Beach-i Trump International Golf Club közelében. Az amerikai ügyészek azóta vádat emeltek Ryan Wesley Routh ellen az elnökjelölt elleni merényletkísérlettel kapcsolatban.

A Trump-kampány a múlt hónapban azt állította, hogy néhány belső kommunikációját feltörték, és minden arra utal, hogy iráni ügynökök álltak az akció mögött.

2022-ben az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt az iráni Iszlám Forradalmi Gárda egyik tagja ellen John Bolton megölésére irányuló terve miatt, amit állítólag megtorlásul szántak az iráni katonai parancsnok, Kasszem Szolejmáni halálát okozó amerikai csapásért.

Nem múlt el a veszély: Irán is merényletre készül Donald Trump ellen

Az iszlamista rezsim már évek óta el akarja tenni láb alól a Trump-kormányzat korábbi szereplőit.

Trump: Izraelnek az iráni nukleáris létesítményeket kellene támadnia

A republikános elnökjelölt Bidentől eltérően látja Izrael Irán általi fenyegettségét.