Akkor most zsidó volt Kolumbusz Kristóf, vagy sem?

Világszerte hatalmas sajtóvisszhangot kapott egy új dokumentumfilm, amely szerint a híres felfedező zsidó volt. A szakértők azonban óvatosságra intenek az ügy kapcsán.

A spanyolországi zsidó történelmet bemutató túrákon a látogatókat vezető idegenvezetők sok éven át osztották meg a pletykákat, miszerint Kolumbusz Kristóf zsidó volt. Egy új dokumentumfilm, amely hétfőn, a Kolumbusz-nap előtt világszerte hatalmas sajtóvisszhangot kapott, azt állítja, hogy DNS-bizonyítékok bizonyítják, hogy a felfedező zsidó volt, de a szakértők a JNS-nek elmondták, hogy az ilyen állítást szkeptikusan kell kezelni.

A TVE országos spanyol televíziós csatorna levetítette a Kolumbusz DNS: Az igazi eredet” című műsorát szombaton. „A kutatók 22 évig tartó vizsgálatot folytattak Miguel Lorente törvényszéki szakértő vezetésével, a sevillai katedrálisban eltemetett maradványok apró mintáinak vizsgálatával, amelyet az ottani hatóságok sokáig Kolumbusz utolsó nyughelyeként jelöltek meg, bár voltak ellentmondó állítások” – számolt be a közvetítés.

„Van DNS-ünk Kolumbusz Kristóftól, nagyon részleges, de elegendő. Van DNS-ünk Hernando Colóntól, a fiától” – mondta Lorente a dokumentumfilmben a Reuters szerint.

„És mind az Y-kromoszómában (férfi), mind a mitokondriális (az anya által átadott) DNS-ben Hernando esetében találunk zsidó származással összeegyeztethető vonásokat”.

A Reuters a „Kolumbusz egy nyugat-európai szefárd zsidó volt, állapítja meg egy tanulmány” címet adta cikkének. A New York Post („Christopher Columbus was a Sephardic Jew from Western Europe, study finds”), a BBC („Columbus probably Spanish and Jewish, study says”) és a Fox News („Columbus remains, verified after 500 years, show he was Jewish: documentary”) címlapjai hasonlóan hozták a dolgot, míg a Guardian címlapja szerint Columbus „talán” zsidó volt, a Telegraph szerint pedig „titokban” volt az.

„A Kolumbuszra vonatkozó legújabb DNS-bizonyíték nagyon érdekes, és segít megérteni az életrajzát és a korszakot, amelyben élt.

Egy fenntartással élnék azonban: bár ez azt jelzi, hogy Kolumbusz zsidó örökséggel rendelkezett, nem jelenti azt, hogy Kolumbusz hitvalló, zsidó volt”

– mondta Jonathan Ray, a Georgetown Egyetem zsidó tanulmányok professzora.

Maimonidész, az egyik legnagyobb zsidó gondolkodó

A kiváló filozófust a „zsidó Arisztotelésznek” is szoktak hívni.

Ray szerint, aki a 2023-ban megjelent Jewish Life in Medieval Spain című könyv szerzője, nincs bizonyíték arra, hogy Kolumbusz (1451-1506) zsidóként élt volna, „még csak nem is volt kripto-zsidó”, és a történelmi feljegyzések szerint egyértelműen katolikus volt.

„Inkább arra utalnak, hogy converso volt, vagy újkeresztény, ahogyan gyakran nevezik – vagyis ibériai zsidók leszármazottja, akik kényszer hatására tértek át a kereszténységre a zsidók 1492-es spanyolországi kiűzését megelőző évszázadban” – mondta Ray a JNS-nek. „E conversók közül néhányan – bár titokban – kitartottak a zsidóság mellett, és elhagyták Spanyolországot és Portugáliát, hogy más országokban térjenek vissza a zsidósághoz.”

Néhány converso az Ibériai-félszigeten maradt, és „bár sok »régi keresztény« szomszédjuk kemény ellenállásába ütköztek, teljesen felvették a kereszténységet, és végül beilleszkedtek az ibériai társadalomba” – tette hozzá Ray. „Tudunk már zsidó konvertitákról, akik fontos püspökök lettek a késő középkori Spanyolországban. Most, úgy tűnik, egy jelentős felfedezőről is kiderült, hogy szintén zsidó gyökerei voltak”.”

Több szakértő is azt mondta a JNS-nek, hogy mindenkinek szkeptikusan kell kezelnie a dokumentumfilmben szereplő állításokat.

„Ez egy olyan történet, amely soha nem ér véget” –

mondta a JNS-nek Ronnie Perelis, a Yeshiva Egyetem Bernard Revel Graduate School of Jewish Studies szefárd tanulmányok docense.

„Több mint egy évszázada, ha nem már a saját életében is, az emberek megszállottan foglalkoznak Kolumbusz származásával. Lenyűgöző, hibás és rejtélyes figura” – tette hozzá Perelis, a 2016-ban megjelent Blood and Faith című könyv szerzője.

„Arra bátorítom az embereket, hogy olvassák el saját írásait, hogy értékelni tudják összetett identitását – autodidakta volt, aki kihasználta a nyomtatás megszületése utáni tudásrobbanást, hogy létrehozzon egy eklektikus teológiát, amely sok zsidó elemet tartalmazott, de mélyen keresztény, misztikus vénával” – mondta Perelis. 

„A genetika nem tesz valakit zsidóvá”

– tette hozzá.

Kik voltak azok a kriptozsidók?

A „régi keresztények” attól tartottak, hogy az „új keresztények” megtérése nem őszinte, ezért igyekeztek megkülönböztetni magukat tőlük, mert fenyegetést láttak bennük.

Ori Soltes, író és a B’nai B’rith Klutznick Nemzeti Zsidó Múzeum korábbi igazgatója a JNS-nek elmondta, hogy „a Kolumbusz sevillai úgynevezett sírjára összpontosító DNS-ügy tele van a nemzeti büszkeséggel kapcsolatos politikai kérdésekkel, és ezzel együtt azzal, hogy melyik ország vallhatja magáénak Kolumbuszt”.

Soltes, aki Georgetownban is tanít, elmondta, hogy Peter Dickson virginiai író és kutató „aprólékos tanulmányokban” kimutatta, hogy „a hamis DNS-állításokat félretéve, Kolumbusz korának gyermeke volt, és vérvonalában spanyol, genovai és francia felmenők keveredtek – sőt, nem csak ez a három -, hanem zsidó és keresztény felmenők is”. 

Az, hogy Kolumbusznak zsidó és keresztény felmenői is vannak, nem meglepő, „tekintve, hogy egy olyan országból indult útnak, amely egy évszázadon át különböző conversókat termelt ki az ő idejére. 

„Történetének más aspektusai, a fiához írt levelei aláírásának módjától kezdve a ragaszkodása ahhoz, hogy hajói még annak a napnak (augusztus 3.) éjfél előtt induljanak útnak, amikor a kiűzési rendeletnek hatályba kellett volna lépnie, szintén a vallási és nemzeti identitás összefonódására utalnak, amely őt is magában foglalhatta” – tette hozzá.

Titkos zsidó volt a katolikus Spanyolország egyik leghíresebb tudósa

Alfonso de Zamora haláláig hű maradt ősei hitéhez és titokban egész életében követte a zsidó hagyományokat.

Matt Goldish, az Ohioi Állami Egyetem történelemprofesszora és a zsidó történelem tanszékvezetője a JNS-nek elmondta, hogy a „kiterjedt régebbi irodalom” állítja, hogy Kolumbusz zsidó volt.

Az állítás többek között a következő okokat említette: „miért beszélt és írt spanyolul egy genovai tengerész?” és „miért hagyott Kolumbusz némi pénzt bizonyos zsidókra vagy conversókra?”. Goldish szerint Kolumbusznak volt egy „furcsa aláírása” is. (Egyesek azt állítják, hogy a felfedező a héber bét és hé betűket használva írt alá.)

„Mindez érdekes, de semmiképpen sem bizonyító erejű. A DNS bizonyítékok sokkal erősebbek, de ennek is megvannak a maga problémái” – mondta Goldish a JNS-nek. „A DNS például valójában nem mondja meg, hogy valaki zsidó vagy nem zsidó – azt mondja, hogy úgy tűnik, hogy a legtöbb zsidónak egy bizonyos régióból közösek az ősei, és egy adott személy valamilyen mértékben osztozik ezeknek az ősöknek a DNS-ében”.

Az Ohio State professzora szerint a DNS bizonyítékok „elég erősnek” tűnnek, de figyelmeztetett, hogy „a zsidó felmenők nem jelentik azt, hogy Kolumbusz zsidó volt”.

„Valószínűleg azt jelenti, hogy olyan conversók (néha marranóknak is nevezik) leszármazottja volt, akik a 14. vagy 15. században tértek át Spanyolországban vagy máshol Nyugat-Európában” – mondta.

A rabszolgasorba taszított és megerőszakolt livornói zsidó nők története

„A premodern világban a női foglyok szexuális zaklatása megtestesítette a zsidó férfiak megalázását, akik nem tudták megvédeni őket” – írja Tamar Herzig történészprofesszor.

Jonah Goldberg, a The Dispatch főszerkesztője szerint „Kolumbusz nyilvánvalóan és kifejezetten keresztény volt. De emellett – nyilvánvalóan – szefárd zsidó származású is volt” – írta. 

“Ha Kolumbusz az utóbbi volt, akkor mi nem volt? Spanyol? Vagy olasz? Vagy keresztény? Sok spanyolnak vannak mór génjei, ők nem spanyolok?”

– tette hozzá.

„Egészen a közelmúltig Olaszországot nem tekintették egyetlen nemzetnek, és nem rendelkezett egyetlen nyelvvel. Az a tény, hogy Kolumbusz zsidó származású volt, nem feltétlenül ad választ sok olyan kérdésre, amelyre a kutatók választ akartak adni” – írta Goldberg. „De felvet néhány további érdekes kérdést”.

Andrew Koss történész, a Mosaic magazin vezető szerkesztője azt írta, hogy „erősen kétlem, hogy a tanulmány bármit is »bizonyít«”.

„Nem értem, hogyan lehetnek biztosak abban, hogy Kolumbusz DNS-e van-e meg”

– írta. „A DNS pedig nem tudja bizonyítani, hogy valaki zsidó volt, csak azt mutatja, hogy többé-kevésbé valószínű”.

Akár volt Kolumbusznak zsidó származása, akár nem, a felfedező elismerően írt naplóiban arról, hogy a katolikus uralkodók, II. aragóniai Ferdinánd és I. Kasztíliai Izabella kiűzték a zsidókat a királyságukból.

Egy hamis messiás izgalmas élete

Egy portugál zsidó már 500 éve vissza akarta hódítani Izraelt földjét.