Egy hamis messiás izgalmas élete

Amikor a portugál kripto-zsidó Diogo Pires találkozott a merész kalandor David Reubeni-vel, élete váratlan fordulatot vett. Pires áttért a zsidóságra, és körbeutazta a világot, megtanulta a kabbalát, inspirálta a legnagyobb rabbikat, megpróbált zsidó hadsereget létrehozni, majd kijelentette, hogy ő a Messiás. 

A Portugál Királyságban élt egy keresztény csoport. Ezek a keresztények megtartották a kásrut, a sábát és a niddá törvényeit. Ezek a keresztények zsidó imakönyvekből imádkoztak és a Tórából tanultak. Ezek a keresztények nem akartak keresztények lenni, sőt sokan azt állítják, hogy valójában soha nem is tartoztak ehhez a valláshoz. Ezek a keresztények zsidónak születtek, de a középkorban választás elé állították őket: áttérnek a kereszténységre, elhagyják az otthonukat, vagy megölik őket.

Úgy döntöttek, hogy áttérnek, de a szívük mélyén még mindig tudták, hogy zsidók, és ez a titkos csoport, az úgynevezett kripto-zsidók továbbra is gyakorolták és hittek a judaizmusban.

Valamikor 1500 szeptembere és 1502 augusztusa között egy kisfiú született kripto-zsidó szülők gyermekeként, körülmetéletlenül, és megtagadva a zsidó identitást. A hagyományos keresztény portugál keresztnevet kapta: Diogo Pires. És minden jogi értelemben Diogo Pires keresztény fiúként nőtt fel. Végigjárta a portugál oktatási rendszert, akadémiai szempontból jól teljesített, és 21 éves korában a portugál király kinevezte a portugál legfelsőbb fellebbviteli bíróság királyi titkárának.

Diogo Pires élete azonban megváltozott mikor találkozott egy David Reubeni nevű emberrel.

David Reubeni foglalkozását tekintve kalandor volt, politikai aktivista pedig szabad akaratából.

A Shengold’s Jewish Encyclopedia „félig misztikus, félig kalandor” néven írja le, mivel idejét a kabbala tanulásával és Európa felfedezésével töltötte, és merész küldetéseket hajtott végre.

1525-ben Portugáliába érkezett, és tárgyalásokat kezdett a portugál királlyal, hogy szövetséget kössön, valamint fegyvereket és pénzt kérjen, hogy létrehozhasson egy zsidó hadsereget, amely kiűzi az oszmán törököket Izrael földjéről, és így a zsidók visszaszerezhetik a régió feletti uralmat.

Reubeni eme extravagáns céljának megvalósításához erőforrásokra és szövetségesekre volt szüksége, és úgy vélte, hogy Portugália, mint a törökökkel versengő nagyhatalom, segíteni fog.

Titokban kabbalát tanított , és megpróbált támogatást gyűjteni a hadseregének. Az egyik ilyen kabbalaórán találkozott Reubeni Diogo Piresszel. Pires teljesen el volt ragadtatva Reubeni-től, és meggyőződött arról, hogy ez a figyelemre méltó ember bizonyára a zsidó Messiás. Pires azt állította, hogy maga Isten adta neki ezt a tényt, és „látomásokat” kapott, amelyek arról tájékoztatták, hogy Reubeni a Messiás, és hamarosan megmenti a zsidókat, összegyűjti az izraeliták elveszett törzseit, megváltja Izrael földjét és újjáépíti a zsidó templomot.

Diogo Pires úgy vélte, hogy csatlakoznia kell Reubenihez az utazásai során, és prédikálnia kell a nevében, meggyőzve a világot, hogy Reubeni a Messiás. Reubeni nem volt elragadtatva ettől az ötlettől. Pires úgy döntött, hogy a nem valójában nem jelent nemet – egyszerűen csak azt jelenti, hogy próbáld meg jobban. Így Pires úgy döntött, hogy körülmetélteti magát és megváltoztatja a nevét.

Felvette a Salamon Molcho nevet. Pires eltökélte, hogy a következő zsidó királyt fogja megkoronázni, ezért választotta az egyik leghíresebb történelmi zsidó király (Salamon) nevét, a Molcho nevet pedig a Melech – király szóból.

De Reubeni nem volt lenyűgözve. Most azonban Molchónak volt egy nagyobb problémája is: Portugáliában nyíltan zsidónak lenni halálos ítéletnek számított, ő pedig éppen – nagyon is nyilvánosan – kijelentette, hogy zsidó. Így hát Reubeni bátorítására Molcho elmenekült hazájából.

Minden forrás egyetért abban, hogy Molcho nem sokkal azután, hogy elhagyta Portugáliát, Szalonikiben töltött időt. Itt egy elkötelezett zsidó közösség gyakorolta vallását. Molcho vonzódott ezekhez a kabbalistákhoz, és intenzíven tanult velük. Ügyesen megfejtette a kabbalisztikus kódokat és megértette a misztikus tanítások árnyalatait, és hamarosan felvették Joseph Taitazak Bét Midrásába. Joseph Taitazak, más néven a Mahariták, a zsidó világ egyik legkiemelkedőbb kabbalistája volt. Európa-szerte és Izrael földjén is ismert volt titokzatos tanításairól és szokásairól. Vezető talmudista tudós és író volt, és meggyőzte Molcho törvényességre vonatkozó állításai. Valójában anyagilag támogatta Molchót az oszmán birodalomban töltött teljes tartózkodása alatt, ahol Molchót a kabbalisták szeretettel fogadták.

Molchónak egyre több tanítványa és követője lett, akik minden szaván csüngtek.

Előadásokat tartott és publikált a Talmudról, a Tanachról és a Kabbaláról, és az egész Oszmán Birodalomban hirdette a hitét. Az egyik ilyen hite az volt, hogy 1540-ben megkoronázzák a Messiást, és sok hűséges követője hitt neki. 1529-ben számos prédikációját közzétette egy összeállításban, amelynek a „Derashot” címet adta, bár később valójában „Sefer ha-Mefoar”-nak nevezték át.

Ezután úgy tűnik, hogy Molcho egy kicsit utazgatott. A források szerint Tzfatban, Bajorországban, Amszterdamban, Jeruzsálemben, Damaszkuszban és Konstantinápolyban élt, és mindegyik helyen hűséges követői voltak, és saját kiadott műveinek sokasága követte őt. A Chayat Kaneh-ben dokumentálta leveleit és álmait, a Kabbaláról és az eljövendő messiási napokról alkotott elképzeléseit, valamint további leveleket, sőt egy általa komponált dalt is.

Molcho ekkorra már megváltoztatta a hangnemét, ami eléggé elkerülhetetlen volt, és egy állítólag 1526-ban látott álma után most már hitt abban, hogy ő a Messiás.

Molcho 1529-ben érkezett Olaszországba, és 1530-ban már Rómában lakott. Rómában furcsa dolgok történtek.

Miközben Molcho a római nagy zsinagógában prédikált zsidó és nem zsidó hívek és érdeklődő járókelők nagy tömegének, Molcho megjósolta, hogy ugyanazon év októberében árvíz lesz. És valóban, 1530. október 8-án hatalmas árvíz öntötte el Rómát! Molcho ezt követően pontosan megjósolt egy földrengést, amely szerinte 1531 januárjában fogja megrázni Portugáliát. Ahogy ígérte, 1531. január 26-án valóban földrengést éreztek egész Portugáliában!

VII. Kelemen pápa hallott ezekről a fenomenális eredményekről, és találkozót kért Molchótól. Mivel úgy döntött, hogy Molcho hiteles, védelmet biztosított neki az inkvizíció és az Európán végigsöprő antiszemitizmus ellen.

A Szánhedrin 98a-ban az áll, hogy a Messiás még életében szenvedések időszakát fogja átélni. Molchót ez nagy csapásként érte, mivel még soha nem tapasztalta meg igazán a szenvedést. Molcho tehát koldusruhát öltött, talált egy hidat a Tiberis folyó felett, amelyet beteg és szegény hajléktalanok látogattak, és harmincnapos szenvedést hirdetett, amelyben nem volt hajlandó felállni, húst enni, bort inni és boldognak lenni. Megelégedve ezzel, 30 nap után hazament.

Molcho Reubeni kíséretében 1532-ben Regensburgba utazott, ahol V. Károly római császár udvart tartott. Molcho és Reubeni magánaudienciát kapott a császárnál, és hárman több mint két órán át tartó magánbeszélgetést folytattak.

Molcho egy közös zsidó-keresztény hadsereg létrehozását javasolta, amely a császár ellenségei ellen harcolna, és meghódítaná Izrael földjét a zsidók számára.

Másik lehetőségként Rosheimi Józselman, a német és lengyel zsidók szószólója a császári udvarban, azt írta emlékirataiban, hogy Molcho nem a Szentföld meghódítására törekedett, hanem a találkozót azzal töltötte, hogy a császárt arra bátorította, hogy adjon megbízást a zsidóknak a törökök elleni harcra és vallási szabadságuk visszaszerzésére. Egy harmadik beszámoló, amely az Encyclopedia Britannicában jelent meg, azt állítja, hogy Molcho valójában pénzt és fegyvereket akart a császártól, hogy a kripto-zsidók kiállhassanak magukért és harcolhassanak az oszmánok ellen.

V. Károly annyira gyűlölte az ötletét, hogy Molchót és Reubenit eretneknek és a hatalom rendjét fenyegető veszélynek bélyegezte.

Molchót mantovai perre, Reubenit pedig spanyolországi börtönbüntetésre ítélte. Molchót a per során választás elé állították: vagy áttér a kereszténységre, és jó katolikusként folytatja életét, vagy meghal. Molcho elutasította ezt az ajánlatot, és a vértanúhalált választotta. Máglyán égették meg. Reubeni nem sokkal később szintén a börtönben halt meg, és sokan úgy vélik, hogy valójában megmérgezték, miközben bebörtönözték.

A teljes írás az Izrael Nemzeti Könyvtár oldalán olvasható.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kik voltak azok a kriptozsidók?

A „régi keresztények” attól tartottak, hogy az „új keresztények” megtérése nem őszinte, ezért igyekeztek megkülönböztetni magukat tőlük, mert fenyegetést láttak bennük.