Amerika és az arab államok titkos tárgyalásokat kezdeményeztek Iránnal

Már nem köti a gázai tűzszünethez a Hezbollah a libanoni fegyvernyugvást – bár a palesztin terroristák még mindig bíznak iráni gazdáik másik kitartottjában. Az USA szerint a Hezbollah hangnemváltása azt jelzi: Izrael legyőzte őket.

Az USA és az arab államok titkos tárgyalásokat kezdeményeztek Iránnal egy átfogó tűzszünetről, amelynek célja az összes háborús front egyidejű lecsendesítése

– derült ki egy keddi izraeli televíziós jelentésből a The Times of Israel beszámolója szerint.

A 12-es csatorna híradója arról számolt be, hogy Izrael jelenleg nem vesz részt ebben a kezdeményezésben, de magas rangú izraeli tisztviselők tájékoztatást kaptak róla.

A csatorna megjegyezte: nem világos, hogyan érintik e törekvések a Gázai övezetet. Ezen a fronton ugyanis annyival bonyolultabb a helyzet a többi fronthoz képest, hogy itt Izrael egy esetleges túszalku után is folytatni kívánja a harcot, garantálva, hogy a Hamász soha többé ne jelenthessen fenyegetést a zsidó államra. Ezzel szemben a terrorcsoport követelése az, hogy bármilyen megállapodás esetén Izrael vonuljon ki a régióból.

A beszámoló szerint Izrael még nem közölte az Egyesült Államokkal, hogy mi az álláspontja a kezdeményezéssel kapcsolatban.

„Erőfölényben vagyunk, a tűzszünet feltételeit mi diktáljuk, beleértve a [Hezbollah] visszavonulását a Litani [folyón] túlra és a Hezbollah összes katonai célpontjának felszámolását a határhoz közeli területeken”

– idéztek egy magas rangú izraeli tisztviselőt a híradásban.

Nem mindenki óhajt mártír lenni: A Hezbollah egyik vezetője már tűzszünetet akar

A Hezbollah helyettes vezetője, Naim Kasszem először jelezte, hogy a terrorszervezet helyesli a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseket.

A riport akkor jelent meg, amikor a Hezbollah úgy tűnt, hogy eláll a gázai tűzszünetre vonatkozó követelésétől, mint a libanoni tűzszünet elérésének feltételétől.

A terrorhadsereg visszavonta azt a gyakran ismételt ígéretét is, miszerint addig folytatja rakéta- és dróntámadásait, amíg Izrael le nem állítja a Hamász elleni offenzíváját.

Naim Kasszem, a Hezbollah egyik vezetője kedden egy televíziós beszédben felhagyott ezzel a fenyegetéssel, noha közölte: továbbra is kiáll a Hamász és a palesztinok mellett az Izrael elleni harcban.

Kasszem, aki jelenleg a Hezbollah első számú tisztviselője, miután a szervezet vezetője, Hasszán Naszrallah meghalt egy izraeli csapásban, azt mondta, hogy támogatja a libanoni parlament elnöke, Nabih Berri, a Hezbollah szövetségese erőfeszítéseit a fegyverszünet biztosítására – anélkül, hogy előfeltételt szabott volna.

„Támogatjuk a [a Hezbollahhoz kötődő Nabih] Berri parlamenti elnök által vezetett politikai erőfeszítéseket a tűzszünet elérése jegyében” – mondta Kasszem. – „Ha az ellenség folytatja a háborúját, a csatatér fog dönteni [közöttünk]”.

Nem fog hiányozni: „Eltűnt” az iráni elit erők dandártábornoka

Nyoma veszett Libanonban Kászem Szolejmáni utódjának, az Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erőinek parancsnokának.

Két nappal korábban a Hezbollah két alacsonyabb rangú tisztségviselője szintén a libanoni tűzszünetről beszélt, anélkül, hogy azt a Gázai övezettel összekapcsolta volna.

A Hamász magas rangú tisztviselője, Sami Abu Zuhri a Reutersnek azt mondta, hogy terrorcsoportja továbbra is „bízik a Hezbollahban, hogy bármilyen megállapodást a gázai háború leállításával köt össze”.

Egy, magát megnevezni nem kívánó libanoni kormánytisztviselő azonban azt mondta a Reutersnek, hogy a Hezbollah külső nyomásra módosította álláspontját, többek között azért, mert tömegesen telepítik ki az embereket azokból a választókerületekből, ahol a terrorhadsereg támogatói élnek Dél-Libanonban és Bejrút déli külvárosaiban.

A tisztviselő szerint Izrael egyre intenzívebbé váló szárazföldi hadjárata és a Hezbollah álláspontjával szembeni, egyes libanoni politikai szereplők által megfogalmazott ellenvetések is szerepet játszottak ebben.

Botrányos: Élő pajzsként védik az UNIFIL ír békefenntartói a Hezbollah állásait

Súlyos vádakat fogalmazott meg az IDF-el szemben az Izrael-ellenességéről ismert ír elnök.

A libanoni politika más csoportjainak vezetői az elmúlt napokban olyan határozat elfogadását sürgették a harcok befejezésének érdekében, amely nem köti Libanon jövőjét a gázai háborúhoz.

„Nem fogjuk a sorsunkat Gáza sorsához kötni”

– mondta hétfőn Walid Jumblatt veterán drúz libanoni politikus.

Szulejmán Frangieh libanoni keresztény politikus, a Hezbollah közeli szövetségese hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy „prioritás” az izraeli offenzíva leállítása, „és hogy Libanon egységesen, győztesen kerüljön ki a konfliktusból”.

Korábban két másik, libanoni tisztségviselőtől is érkeztek jelzések arról, hogy a Hezbollah megváltoztathatja álláspontját.

Egyikük, Mahmúd Qmati, a Hezbollah egyik parancsnoka vasárnap az iraki állami televíziónak azt mondta, hogy a csoport „készen áll arra, hogy a Libanon elleni agresszió leállítása után megkezdje a politikai megoldások keresését”, ismét Gáza említése nélkül.

Folytatja a Hezbollah felszámolását az izraeli hadsereg

A libanoni terrorszervezet minden vezetőjét és több száz terroristáját sikerült már likvidálni.

Diplomaták szerint a Hezbollah talán túl későn kezdett bele a diplomáciai megoldás keresésébe. Izrael kedden fokozta offenzíváját azzal, hogy szárazföldi csapatokat küldött a libanoni-izraeli határ több szakaszára, és folytatja a légicsapásokat Bejrútban és másutt.

Izrael „vezérelve” most inkább katonai, mint diplomáciai – mondta egy Libanonnal foglalkozó diplomata.

Egy magas rangú nyugati diplomata szerint semmi jele annak, hogy tűzszünet lenne a láthatáron. 

Az amerikai külügyminisztérium szerint a Hezbollah tűzszüneti felhívása azt jelenti: “legyőzték”.

„Egy éven keresztül a világ tűzszünetet követelt, de a Hezbollah nem volt hajlandó beleegyezni. Most, hogy legyőzték, hirtelen megváltoztatták a hangnemüket, és tűzszünetet akarnak”

– mondta Matthew Miller szóvivő egy sajtótájékoztatón.

„Végső soron továbbra is diplomáciai megoldást keresünk a konfliktusra” – tette hozzá Miller.

Ez gyors volt: Úgy tűnik, Izrael máris likvidálta Naszrallah utódját

Az Al Hadath szaúdi hírügynökség információi szerint a csapás sikeres volt, és végzett Szafieddinével.