Lézervédelmet kaphatnak az izraeli hadsereg szárazföldi járművei

Rafael Advanced Defense Systems Ltd. kedden jelentette be, hogy az október 14-16. között Washingtonban megrendezésre kerülő AUSA védelmi kiállításon bemutatja legújabb védelmi képességeit, köztük a Trophy többfeladatú védelmi rendszerbe integrált új Lite Beam lézer alapú elfogórendszert.

Védelmi források a Jerusalem Postnak elmondták, hogy a Lite Beam műveleti képességei már bizonyítottak, bár azt nem voltak hajlandóak elárulni, hogy az IDF pontosan mikor és hogyan használta ezeket a képességeket a terepen Gázában vagy Libanonban.

A Lite Beam elsősorban a drónok és aknavetők ellen lenne bevethető, rakéták ellen más rendszerek védenék a harcjárműveket.

Általánosságban a lézeres védelmi technológiákat a jövő légvédelmének fontos részének tekintik, mert véget vetnének a fegyverkezési költségversenynek, amelyben Izrael és más gazdag országok folyamatosan hatalmas összegeket pazarolnak arra, hogy megvédjék magukat a gyengébb ellenfelektől, akik olcsóbb fegyvereket használnak.

New High Energy Lite Beam Laser from Rafael to Neutralize Drone Swarms and IEDs

At the 2024 Association of the United States Army (AUSA) event in Washington, D.C., Israeli defense giant Rafael Advanced Defense Systems unveiled the latest version of its high-energy laser weapon system, LITE BEAM. This cutting-edge system is designed for rapid, precise neutralization of aerial threats, particularly drone swarms, and marks a significant advancement in precision defense technologies.

A Rafael szerint a Lite Beam „olyan előnyöket kínál, mint a fénysebességgel történő alkalmazás, a korlátlan tár és az elhanyagolható elfogásonkénti költség”. 

A Rafael közölte, hogy a Lite Beam a tervek szerint a “i4x4, 6×6 és 8×8 kerekes és lánctalpas járművekre mind integrálható, hogy támogassa a drónok elleni, valamint más védelmi feladatokat”.

„Ahogy a globális fenyegetések fejlődnek, mi továbbra is élvonalbeli technológiákkal látjuk el a fegyveres erőket, hogy biztosítsuk a műveleti fölényüket a változatos és kihívásokkal teli környezetben” – mondta Tzvi Marmor, a RAFAEL precíziós taktikai fegyverek igazgatóságának vezetője.

Dübörög az izraeli hadiipar: Jövőre érkezik az új lézerfegyver

Izraelben és az egész világon hatalmas a kereslet a jó minőségű, fejlett izraeli fegyverekre.

Az izraeli légierő parancsnoka: A lézerek megváltoztatják a jövő csatatereit

„A légi dimenzió egyre erősödik a régióban és az egész világon. Egyre több küldetést kapunk – a harctér pedig a szemünk előtt változik meg” – mondta Nurkin vezérőrnagy.