Trump: Izraelnek az iráni nukleáris létesítményeket kellene támadnia

Donald Trump republikánus elnökjelölt arra biztatta Izraelt, hogy támadja meg az iráni nukleáris létesítményeket, miután Irán rakétákat lőtt ki Izrael felé: „Előbb a nukleárisakat üssék ki, a többivel majd később foglalkozzunk”.

Donald Trump republikánus elnökjelölt egy észak-karolinai kampánygyűlésen azt állította, hogy Izraelnek meg kellene támadnia Irán nukleáris létesítményeit.

„Ez az első dolog, amire le akarsz csapni. A válasznak így kell hangzania: Előbb a nukleárisakat üssük ki, a többivel majd később foglalkozzunk”

– mondta a volt elnök Joe Biden amerikai elnök kijelentésére reagálva, miszerint nem támogatja az iráni nukleáris létesítmények elleni csapást.

Ezek a megjegyzések azután hangzottak el, hogy az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője a CNN-nek azt mondta, hogy Izrael nem adott semmilyen garanciát arra, hogy az iráni nukleáris létesítmények elleni csapás – válaszul az Izrael elleni iráni rakétatámadásokra – lekerülne a napirendről.

„Reméljük és várjuk, hogy bölcsességet és erőt is tanusítsanak” – mondta a tisztviselő az iráni nukleáris létesítményekre mért izraeli csapás lehetőségével kapcsolatban, hozzátéve: „de mint tudják, garanciák nincsenek”.

A hét elején Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy szankciókat tervez bevezetni Teheránnal szemben, és megjegyezte, hogy nem támogatja a nukleáris létesítmények elleni csapást.

Emellett Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a Reutersnek azt mondta, hogy nemcsak Izrael, hanem az Egyesült Államok is fontolgatja, hogy válaszol az iráni támadásra.

A nyilatkozatok megerősítik Amerika mély érintettségét a jelenlegi válságban, és azt, hogy kész Izrael mellett fellépni Irán ellen.

„Hatalmas hibát követtek el” – Netanjahu megtorlást ígér az iráni támadás után

Az Izrael elleni, korábban este végrehajtott csapás „kudarcot vallott” – közölte az izraeli miniszterelnök.