Axios: Izrael megtorló támadásra készül, regionális háború robbanhat ki

Izraeli tisztségviselők, akik szerint akár a totális regionális háború is elképzelhető, az Axiosnak elmondták, hogy Izrael napokon belül „jelentős megtorlást” fog indítani a keddi masszív rakétatámadásra, amely Iránon belüli olajtermelő létesítményeket és más stratégiai fontosságú helyszíneket célozhat meg.

Izrael és Irán soha nem volt még közelebb ahhoz, hogy kitörjön közöttük a totális háború.

Irán kedden azzal fenyegetőzött, hogy ha Izrael erővel válaszol a kedden kilőtt közel 200 rakétára, akkor újra támadni fog.

Ha ez megtörténik, izraeli tisztviselők szerint minden lehetőség az asztalon lesz – beleértve az iráni nukleáris létesítmények elleni csapásokat is.

„Nagy kérdőjel számunkra, hogy az irániak hogyan fognak reagálni egy támadásra, de figyelembe vesszük annak lehetőségét, hogy mindent beleadnak, ami egy teljesen más mérkőzés lesz” – mondta egy izraeli tisztviselő.

Sok izraeli tisztviselő Irán olajipari létesítményeit tartja valószínű célpontnak, de egyesek szerint a célzott merényletek és az iráni légvédelmi rendszerek kiiktatása is lehetséges.

Az izraeli válaszlépés magában foglalhat vadászgépek légicsapásait, valamint titkos akciókat, hasonlóan ahhoz, amely két hónappal ezelőtt Teheránban megölte Iszmail Haníje Hamász-vezetőt.

Irán áprilisban Izrael ellen intézett rakéta- és dróntámadására egy iráni S-300-as légvédelmi üteg elleni, nagyon korlátozott izraeli csapás volt a válasz, amely véget is vetett a két ország közötti közvetlen támadásoknak.

Hírfolyam: Megindult az iráni támadás, ballisztikus rakéták záporoznak Izraelre

Kövesse az eseményeket hírfolyamunkban!

Ezúttal az izraeli megtorlás sokkal jelentősebb lesz az izraeli tisztviselők szerint.

Az izraeli biztonsági kabinet kedden egy Jeruzsálem melletti hegy belsejében lévő földalatti kormánybunkerben ült össze. Az ülés akkor kezdődött, amikor az iráni ballisztikus rakéták első hulláma elindult Izrael felé. Az iráni rakéták közül sokat elfogtak az izraeli és amerikai rakétavédelmi rendszerek. 

Azok, amelyeket nem fogtak el, többnyire az izraeli légierő dél-izraeli bázisa, a Moszad főhadiszállása és egy Tel-Avivtól északra fekvő katonai hírszerző bázis közelében lévő nyílt területet találták el.

Egy izraeli védelmi tisztviselő az Axiosnak elmondta, hogy több tucat iráni rakétát lőttek ki a Moszad főhadiszállására, de egyik sem csapódott be a létesítménybe.

A biztonsági kabinet ülésének csúcsán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelezte Izrael következő lépését.

„Irán ma este nagy hibát követett el, és meg fog fizetni érte”

mondta Netanjahu a hivatala által közzétett videóban.

„Az iráni rezsim nem érti meg, hogy milyen elszántan védekezünk, és milyen elszántan vágunk vissza ellenségeinknek. Meg fogják érteni. Ki fogunk tartani az általunk felállított szabály mellett: aki megtámad minket, azt mi is megtámadjuk” – folytatta Netanjahu.

„Hatalmas hibát követtek el” – Netanjahu megtorlást ígér az iráni támadás után

Az Izrael elleni, korábban este végrehajtott csapás „kudarcot vallott” – közölte az izraeli miniszterelnök.

Két izraeli tisztségviselő elmondta, hogy a kabinet ülése több óra után azzal ért véget, hogy lesz izraeli katonai válaszlépés, de anélkül, hogy egyértelmű döntés született volna arról, hogy mi lesz ez a válaszlépés.

Az egyik magas rangú izraeli tisztviselő az Axiosnak elmondta, hogy az egyik ok, amiért nem született döntés a kabinetülésen, az az, hogy az izraeli tisztviselők konzultálni akarnak a Biden-kormányzattal.

Bár Izrael egyedül fog reagálni, a helyzet stratégiai vonatkozásai miatt össze akarja hangolni terveit az Egyesült Államokkal. Egy újabb iráni támadás válaszul egy izraeli megtorlásra védelmi együttműködést igényelne az amerikai Központi Parancsnoksággal, több lőszert az izraeli légierőnek és potenciálisan másfajta amerikai operatív támogatást – mondta az izraeli tisztviselő.

Biden elnök kedden azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Izrael tárgyal az iráni támadásra adott válaszlépésekről, és „még nem tudni”, hogy mi lesz az eredmény.

Egy amerikai tisztviselő elmondta, hogy a Biden-kormányzat és az izraeli kormány keddi megbeszélésein az Egyesült Államok világossá tette, hogy támogatja az izraeli választ, de úgy gondolja, hogy annak mértékletesnek kell lennie.

Biden közölte, hogy beszélni fog Netanjahuval az izraeli támadásra adott válaszról. Egy izraeli tisztségviselő szerint a hívásra szerdán kerülhet sor, néhány órával a ros hásáná előtt.

A fenyegetettség koncentrikus körei és Izrael önvédelmi háborúja

Izraelt három koncentrikus gyűrű veszi körül és mindhárom nyíltan az elpusztításán munkálkodik. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.