Október 7-éről szóló dokumentumfilmmel próbálja tisztára mosni magát a BBC

Az október 7-i Nova mészárlás történetét elmesélő új dokumentumfilmet a BBC 2 főműsoridőben sugározza.

Utolsó fotó egy hősről. Miközben az óvóhelyen mindenki más elbújt a terroristák október 7-i támadása előtt, Aner Shapiro szolgálaton kívüli brit-izraeli katona csak egy törött sörösüveggel felfegyverkezve állt a bejáratnál. A fényképet véletlenül készítette egy másik izraeli az óvóhelyen, miközben kétségbeesetten próbált segítséget kérni a segélyszolgálattól – írja a The Jewish Chronicle.

Amikor a terroristák bedobtak egy gránátot, Aner kidobta. Bedobtak egy másikat, ő megint kidobta. Hétszer ismétlődött meg mindez. 44 percen keresztül Aner egymaga küzdött a fegyveres terroristák ellen. A nyolcadik kísérletüknél megölték. Négy embert elraboltak az óvóhelyről – köztük Aner legjobb barátját, Hersh Goldberg-Polint, akit néhány hete Gázában kivégeztek.

Aner hősiessége csak egy a hihetetlen bátor és tragikus történetek közül, amelyeket a BBC új dokumentumfilmje, a Surviving October 7th: We Will Dance Again (Túlélni október 7-ét: Táncolni fogunk újra) című dokumentumfilm csütörtök este kerül adásba a BBC2-n és a BBC iPlayer-en.

A 90 perc alatt, főként a Nova fesztiválon részt vevők által készített vagy a Hamasz terroristáinak GoPro kameráival rögzített felvételek segítségével a nézők horrorisztikus betekintést nyerhetnek abba, hogy mit éltek át az életükért menekülő fiatalok.

Sárkány ellen sárkányfű – Napjaink médiaháborújának gyökerei

Kelet-Európa is örökké a játszma része nemcsak a Közel-Kelet. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.

A film hivatalos bemutatója kedd este volt a JW3 zsidó közösségi központban, aminek hatására rövid időre tűzszünet lépett életbe a brit zsidó közösség és a BBC között. Az észak-londoni zsidó közösségi helyszínt a biztonság kedvéért választották, őrök álltak a kapuk előtt, és a vendégeket arra kérték, hogy hozzanak magukkal személyi igazolványt.

A filmet részben a BBC Storyville dokumentumfilmes programja finanszírozta, és számos brit zsidó alkotó, köztük Lucy Kon, a Storyville producere, valamint Leo Pearlman és Sheldon Lazarus független producerek készítették.

Charlotte Moore, a BBC tartalomért felelős igazgatója a filmet így jelentette be: „Tudom, hogy ez egy hihetetlenül nehéz év volt sokuk számára. Közeledik október hetedike évfordulója, és tudom, hogy ez az év milyen hatással volt sok emberre.

Remélem, hogy ez a film a BBC elkötelezettségét bizonyítja, hogy félelem nélkül és tisztességesen meséljen történeteket az igazságot keresve.”

A vetítés résztvevői között volt Aner édesapja, Moshe, és Ziv Abus is, aki ugyanazon az óvóhelyen volt, mint Anir, és akinek menyasszonyát, Eliyah Cohent még mindig túszként tartják fogva. Részt vett még az eseményen Noam Mazal Ben-David, akinek barátját megölték, amikor egy szemétdombon próbáltak elrejtőzni, és Kfir Hod, akinek családja csak akkor tudta meg a teljes történetet arról, hogyan menekült meg, amikor először látták a filmet.

A dokumentumfilm rendezője, Yariv Mozer október 8-án kezdett el dolgozni a filmen, amikor engedélyt kapott, hogy a Nova helyszínére menjen. A film készítése során a producerek több ezer órányi videóanyagot néztek át, a Nova szereplőire koncentrálva, akik magukat és barátaikat filmezték le, miközben megpróbáltak menekülni.

A BBC 1500-szor sértette meg saját szerkesztési irányelveit október 7-óta

A brit műsorszolgáltató 14-szer gyakrabban vádolta Izraelt népirtással, mint a Hamász terrorcsoportot.

„Rendkívüli volt, hogy milyen sokan dokumentálták az eseményeket” – meséli Yariv a JC-nek. “Ez egy generációs történet. Nemcsak azoknak az embereknek a története marad, akik elmentek a fesztiválra, hanem a barátaiké, a barátaik barátaié és a családtagjaiké is. Ha Izraelben találkozol valakivel aki a 20-as éveiben jár, látod a traumát a szemében.

Arra törekedtünk, hogy megtaláljuk azokat, akik mentálisan képesek a kamera elé állni, akiknek van bátorságuk elmondani a történetüket és megosztani az élményeiket”.”

Néhány órával a bemutató után a Hollywood Reporterben megjelent interjúban Yariv arról számolt be, hogy a BBC megkérte: ne nevezze a Hamászt terrorszervezetnek, ha azt akarja, hogy adásba kerüljön.

“Ez volt az az ár, amit hajlandó voltam megfizetni azért, hogy a brit közönség láthassa ezeket az atrocitásokat, és eldönthesse, hogy ez egy terrorista szervezet-e vagy sem.”

A terrorista szó azonban a dokumentumfilm során többször is felbukkan, és nem csak a közreműködők használják. A filmben szereplő egyik feliratban olvasható: „Az IDF szerint több mint 3000 terrorista tört át a 40 mérföld hosszú határon, mintegy 30 helyen”.

A BBC szóvivője közleményében azt mondta: „A BBC Storyville filmje kíméletlen részletességgel mutatja be, hogy a Hamász hogyan indult minél több embert lemészárolni egy október 7-i zenei fesztiválon. Teljes mértékben az áldozatok történetére összpontosít a film, saját szavaikkal, kommentár nélkül elmesélve”.

Betelt a pohár a BBC zsidó alkalmazottainál

A BBC 22 zsidó munkatársa hivatalos panaszt nyújtott be a brit műsorszolgáltató ellen.

Az egyik brit bank “véletlenül” megszüntette a Jad Vasem bankszámláját

A bank szóvivője szerint az incidens “adminisztratív hiba volt”. A zsidó szervezetek magyarázatot követelnek.