Aggasztó: P-800-as Onix rakétákat kaphatnak Oroszországtól a jemeni húszik

Irán titkos tárgyalásokat kezdeményezett Oroszországgal, hogy fejlett hajóelhárító rakétákat szállítson a jemeni húsziknak.

Három nyugati és közel-keleti forrás szerint is Irán közvetít az Oroszország és a jemeni húszi lázadók között folyamatban lévő titkos tárgyalásokon, amelyek fejlett hajóelhárító rakéták átadásáról szólnak a nemzetközi kereskedelmi hajózást október óta válogatás nélkül terrorizáló csoportnak.

A források szerint Oroszország még nem döntött a Jakhont rakéták – más néven P-800 Onix – átadásáról, amelyek a szakértők szerint lehetővé tennék jemeni lázadók számára, hogy pontosabb és pusztítóbb csapásokat mérjen a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi hajókra, és növeljék az azokat védő amerikai és európai hadihajókra leselkedő fenyegetést.

A Wall Street Journal júliusban számolt be először arról, hogy Oroszország fontolgatja a rakéták szállítását. Irán közvetítői szerepéről korábban nem számoltak be.

A húszik november óta többször indítottak drón- és rakétacsapásokat a Vörös-tengeren közlekedő hajókra, hogy ezzel “fejezzék ki támogatásukat” a palesztinok felé az Izraellel vívott gázai háborúban.

Legalább két hajót elsüllyesztettek, egy másikat pedig elfoglaltak, ami megzavarta a globális tengeri kereskedelmet, mivel a hajózási cégeket a szállítási útvonalak újratervezésére kényszerítették, és ipari források szerint a Vörös-tengeren közlekedő hajók biztosítási költségei is brutálisan megemelkedtek.

Válaszul az Egyesült Államok és Nagy-Britannia csapást mért a húszik állásaira, de nem sikerült megállítani a csoport támadásait.

Két, a tárgyalásokat ismerő regionális tisztviselő elmondta, hogy a húszik és az oroszok idén legalább kétszer találkoztak Teheránban, és a következő hetekben további teheráni találkozókra lehet számítani.

Oroszország korábban már szállított hasonló rakétákat az Irán által támogatott Hezbollahnak.

Why naval forces fear Russia’s deadly supersonic anti-ship missile

The Russian P-800 Oniks is one of the deadliest anti-ship missiles. Launched from land or sea it possesses a 370-mile over-the-horizon firing range with supersonic speed in all phases of flight, along with resistance to electronic countermeasures to avoid naval defensive systems. The P-800 Oniks warhead can be conventional or nuclear – a conventional warhead can inflict devastating damage making it a so-called „carrier killer” and has the NATO codename SS-N-26 Strobile.

Az egyik forrás szerint a tárgyalások még a májusban helikopterbalesetben elhunyt Ebrahim Raiszi iráni elnök alatt kezdődtek.

Sem Irán ENSZ-képviselete, sem az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt az üggyel kapcsolatos megkeresésekre.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő nem volt hajlandó megnevezni a konkrét rakétákat, amelyeket átadhatnak az oroszok a jemeni lázadóknak, de megerősítette, hogy Oroszország tárgyalásokat folytatott rakéták szállításáról, és „nagyon aggasztónak” nevezte a fejleményt.

Fabian Hinz, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének ballisztikus rakétákkal foglalkozó szakértője szerint a rakéták átadása mindent megváltoztatna a regionális biztonság szempontjából.

„A P-800-as egy sokkal nagyobb képességekkel bíró rendszer, mint a húszik által eddig használt hajó elleni ballisztikus és cirkálórakéták” 

– mondta Hinz.

Lecsaptak a húszik: 150 ezer tonna nyersolaj lángol napok óta a Vörös-tengeren

A görög zászló alatt hajózó Sounion olajszállító tanker augusztus 23-a óta ég.

„A húszik nem csak az amerikai, brit és más hadihajókra lőhetnék ki őket, amelyek a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajókat védik a húsz drón- és rakétatámadásoktól, hanem szárazföldi támadó fegyverként is használhatók, amit Szaúd-Arábia fenyegetésnek tekintene” – tette hozzá a szakértő.

A magas rangú amerikai tisztviselő elmondta, hogy egy amerikai tisztviselőkből álló küldöttség a nyáron Szaúd-Arábiában tett látogatás során megvitatta szaúdi kollégáikkal az orosz-húszi tárgyalásokat, és Washington felvetette a kérdést Moszkvának.

A szaúdiak közvetlenül az oroszok felé is közvetítették aggodalmaikat

– mondta három forrás a Reutersnek.

Hinz szerint Oroszországnak segítenie kellene a rakétaszállítás technikai vonatkozásaiban, beleértve azt is, hogyan lehetne azokat úgy átadni és működőképessé tenni, hogy az Egyesült Államok ne észlelje és semmisítse meg a fegyvereket, valamint a húsziknak szükségük lenne a rendszerrel kapcsolatos kiképzésre.

A magas rangú amerikai tisztviselő súlyos következményekre figyelmeztetett, ha az átadásra sor kerül.

„A szaúdiak riadtak. Mi is aggódunk, és más regionális partnerek is aggódnak” – mondta a tisztviselő.

„A húszik már így is elég kárt okoznak a Vörös-tengeren, és ez lehetővé tenné számukra, hogy még többet tegyenek”.

Videó: így csaptak le Jemenre az izraeli vadászpilóták

Az IDF nyilvánosságra hozta a jemeni légicsapásról készült felvételeket.