Bomlik az egység: Irán cserbenhagyta a Hezbollahot

Maszúd Pezeskian iráni elnök kedden az ENSZ Közgyűlésében tartott beszédében globális választ követelt a Hezbollah, libanoni siíta terrorszervezet elleni izraeli támadásra.

„Izrael állami terrorizmusa Libanonban nem maradhat válasz nélkül” – mondta Pezeshkian.

„A felelősséget minden következményért azok a kormányok fogják viselni, amelyek meghiúsították a globális erőfeszítést, hogy véget vessenek ennek a szörnyű katasztrófának” — fogalmazott az iráni vezető.

Pezeskian azzal is vádolta Izraelt, hogy népirtást követ el a Gázai övezetben, ahol szerinte vereséget szenvedett, és hogy olyan terrorista csoportokat támogat, mint az ISIS.

Az iráni elnök első felszólalása az általános közgyűlésén egy nappal azután hangzott el, hogy egy CNN-interjúban azt mondta, hogy a Hezbollah „nem állhat egyedül” Izrael ellen, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy

„ne engedje, hogy Libanon egy második Gázává váljon”,

válaszul arra a kérdésre, hogy Irán a Hezbollahra gyakorolt befolyását felhasználná-e a visszafogottság szorgalmazására.

Nem sokkal azelőtt, hogy Pezeskian felszólalt, egy amerikai médiajelentés szerint a Hezbollah arra kérte iráni pártfogóit, hogy támadják meg Izraelt, mivel az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt héten fokozták a libanoni terrorcsoportra gyakorolt nyomást, ám Teherán eddig visszautasította a kérést.

Az Axios hírportál által idézett két izraeli tisztviselő szerint az irániak közölték a Hezbollahhal, hogy

„nem megfelelő az időzítés” a beavatkozásra, mert Pezeskian New Yorkban tartózkodik az ENSZ-közgyűlésen.

A tisztségviselők és egy meg nem nevezett nyugati diplomata szerint a Hezbollah a Hamász-vezér, Iszmail Haníje két hónappal ezelőtti teheráni meggyilkolására adott válaszuk részeként kérte az irániakat a támadásra.

Izrael sem megerősítette, sem tagadta, hogy köze lenne Haníje meggyilkolásához, akit egy teheráni vendégházban öltek meg néhány órával azután, hogy részt vett a Pezeskian eskütételen. Mindazonáltal Irán és a Hamász egyaránt Jeruzsálemet hibáztatta, és megtorlást ígért.

Shaun Maguire: Egy optimista levél Izraelnek

„A dolgok most nagyon nehezek, de hosszabb távon még soha nem voltam ennyire optimista Izraellel kapcsolatban” – írja a szerző.

A források szerint

„az irániak fenntartásaikat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy most csatlakozzanak az Izrael elleni harchoz, és nem adtak pozitív választ”.

Egy másik magas rangú izraeli biztonsági forrás azt mondta az Axiosnak, hogy az Izraeli Védelmi Erők utasítást kapott a biztonsági kabinettől, hogy ne hajtsanak végre olyan akciókat, amelyek okot adnának Teheránnak arra, hogy csatlakozzon a háborúhoz.

Teherán áprilisban, addig példátlan rakéta- és dróntámadást hajtott végre Izrael ellen, miután az Iszlám Forradalmi Gárda több tagja meghalt egy iráni konzuli épületben Damaszkuszban egy Izraelnek tulajdonított csapásban.

Irán pénzügyi és katonai támogatást nyújt a Hezbollahnak, a jemeni Hútiknak, a Hamásznak és számos más terrorcsoportnak Irakban és Szíriában, amelyek a Hamász vezette október 7-i támadás óta rendszeresen támadják Izraelt, amióta a Gázai övezetben a Hamász vezette támadás elindította a háborút.

Az ENSZ-közgyűlésben tartott beszédében Pezeskian a gázai háború miatt Izraelt ostorozta, mondván, hogy „a világ az elmúlt évben tanúja volt az izraeli rezsim valódi természetének”.

„Tanúi voltunk annak, hogy a rezsim milyen kegyetlenkedéseket követ el Gázában, és hogy 11 hónap alatt hidegvérrel meggyilkolt több mint 41 000 ártatlan embert, főként nőket és gyerekeket”

– mondta Pezeskian, a Hamasz nem ellenőrzött adataira hivatkozva, amelyek nem tesznek különbséget a civilek és a harcosok között.

„Vezetői ezt a népirtást – a gyermekek megölését, a háborús bűnöket és az állami terrorizmust – jogos önvédelemnek titulálják. A kórházakat, óvodákat és iskolákat legitim katonai célpontoknak bélyegzik. Antiszemitának bélyegzik azokat a szabadságszerető és bátor embereket szerte a világon, akik tiltakoznak népirtásuk ellen. Terroristáknak bélyegzik azokat az elnyomott embereket, akik hét évtizedes megszállás és megaláztatás ellen léptek fel”

– folytatta.

A füstbe ment közel-keleti béketerv

Az USA hajlandó lett volna tíz év alatt több mint 50 milliárd dollárnyi összegű beruházást létrehozni az új Palesztin Államban, mégis nemet mondtak rá.

„Izrael az, amely meggyilkolta tudósainkat, diplomatáinkat, sőt vendégeinket is a mi földünkön” – mondta az iráni elnök, nyilvánvalóan Haníjére is utalva majd Pezeskian olyan teljes képtelenségeket állított, hogy

Izrael „támogatta – mind burkoltan, mind nyíltan – az olyan terrorista csoportokat, mint az ISIS”.

„Izrael vereséget szenvedett Gázában, és semmilyen barbár erőszak nem állíthatja vissza a legyőzhetetlenség mítoszát” – állította továbbá.

Az iráni elnök tűzszünetet sürgetett Gázában – a Hamász által fogva tartott 101 izraeli és más állampolgárságú túszról persze nem tett említést.

Pezeskian amellett igyekezett érvelni, hogy a nyugati világ változtasson az iszlám köztársasággal szembeni megközelítésén, mondván, hogy

országa „kész arra, hogy a globális hatalmakkal és szomszédaival azonos alapokon álló, értelmes gazdasági, társadalmi, politikai és biztonsági partnerséget ápoljon”.

„A megfelelő válasz erre az iráni üzenetre nem az, hogy további szankciókat vezetünk be, hanem az, hogy teljesítjük a meglévő kötelezettségeket az iráni népet sújtó szankciók megszüntetésére, és ezáltal megteremtjük az alapjait a konstruktívabb megállapodásoknak” – mondta, és pozitívan beszélt az országa által az Egyesült Államokkal és más világhatalmakkal kötött 2015-ös nukleáris megállapodásról.

„Irán beleegyezett a legmagasabb szintű, példátlan nukleáris felügyeletbe, cserébe jogaink elismeréséért és a szankciók feloldásáért” – mondta, és bírálta Donald Trump volt amerikai elnök 2018-as egyoldalú kilépését a megállapodásból és a Teherán elleni jelentős szankciók bevezetését.

„A cél Irán biztonságba helyezése volt, ami ehelyett az USA politikájának bizonytalanságához vezet” – állította Pezeshkian.

„Készek vagyunk a JCPOA (a 2015-ben megkötött, fent említett iráni atomalkú — a szerk.) résztvevőivel való együttműködésre, ha a JCPOA kötelezettségvállalásait teljes mértékben és jóhiszeműen végrehajtják, akkor következhet a párbeszéd más kérdésekről” – tette hozzá.

Pezeskian ezután Amerikát ostorozta:

„Nem Irán az, amely katonai támaszpontokat létesített a határaitok mentén… szankciókat vezetett be az országotok ellen, akadályozta a kereskedelmi kapcsolataitokat a világgal… megakadályozta, hogy gyógyszerekhez jussatok… korlátozta a hozzáférést a globális banki és pénzügyi rendszerhez… célba vette a katonai vezetőiteket. Az Egyesült Államok volt az, amely meggyilkolta Irán legtekintélyesebb katonai parancsnokát a bagdadi repülőtéren”

– mondta, utalva az Iszlám Forradalmi Gárda egykori legfőbb parancsnokára, a terrorvezér Kasszem Szoleimánira, akit 2020-ban likvidált az Egyesült Államok — emlékeztet a Times of Israel.

Melanie Phillips: A nagy hazugság Izrael „válogatás nélküli” támadásáról

Az állítások, miszerint Izrael felrobbantott személyhívói megszegték a hadijogot, inkább azokról árulkodnak, akik ezzel vádaskodnak – írja a brit publicista.