Brit őrnagy: Izrael többet tesz Gázában, mint amit a nemzetközi jog megkövetel

A Hamász „fegyvergyártásra, raktározásra és manőverezésre használják őket” – mondta Andrew Fox nyugalmazott őrnagy a JNS-nek.

„Minden az alagutakról szól. Ez a háború katonai szempontból az alagutakról szól”

mondja a JNS-nek Andrew Fox, a brit hadsereg nyugállományú őrnagya.

„Fegyvergyártásra, raktározásra és manőverezésre használják őket. Az aranyszabály minden hadsereg számára a manőverezőképesség” – folytatta Fox.

A gázai városrészeket ért hatalmas károkról, amelyek sokakat felháborítottak a nemzetközi közösségben kijelentette: az ezekről készült képeket az információs hadviselésben használták fel, ami mindig garantáltan erőteljes választ vált ki a nemzetközi közösségből, de

ahhoz, hogy teljesen megértsük, mi történik a föld felett, a föld alá kell nézni – mondta Fox.

„Az alagutaknak saját fegyverrendszerük” – mondta az egykori tiszt. „Az emberek úgy gondolnak rájuk, mint rejtekhelyekre, az IDF légicsapásainak elkerülésére – és azok is. De ennél sokkal többről van szó.

Az alagutak elpusztításához azt kell elpusztítani, ami fölöttük van.

… Minden alagút minden mecsettel, minden kórházzal, minden iskolával kapcsolatban van, tehát a föld felett történik a károkozás.

Irán újabb kudarca: Mit kerestek az izraeli kommandósok Szíriában?

Mutatjuk, hogy az IDF mégis miért kockáztatta tucatnyi katona életét több száz kilométerre Izraeltől.

Az elmúlt hetekben Fox a High Level Military Group (HLMG) tagjaként látogatott Gázába. (A HLMG a NATO és más demokratikus országok katonai vezetőiből és magasrangú kormánytisztviselőiből álló szakértői csoport, amely 2015 óta a XXI. századi hadviselés kihívásait vizsgálja. A csoport egyebek mellett azzal foglalkozik, hogyan hatnak a nyugati hadviselésére azok az ellenséges erők, amelyek figyelmen kívül hagyják a hadviselés rögzített szabályait.)

A HLMG ellenkeresetet nyújtott be a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, miután Karim Khan főügyész arra kérte a bíróságot, hogy adjon ki elfogatóparancsot Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter ellen.

Fox elmondta: a HLMG  megfigyelései szerint egy-egy légicsapás előtt „az IDF megvizsgálja a bevetési szabályokat, az esetleges járulékos károkat, vizsgálja a civil lakosság jelenlétét, a védett helyszíneket, és hogy milyen lőszert kell használni. Csak ezt követően adják ki a parancsot a támadásra.

Épp emiatt a tervezett légicsapások negyedét azért nem engedélyezik, mert nem felelnek meg a szabályok valamelyikének. Ez abszolút erkölcsös, helyes és törvényes”.

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.

A humanitárius segélyek kérdésével kapcsolatban Fox és a magas szintű katonai csoport értékelése szerint

Izrael túllépte a nemzetközi jog követelményeit, utakat épített és biztosította, hogy személyenként több kalória jusson Gázába, mint a háború előtt.

Izrael emellett elősegítette a gyermekbénulás elleni oltások beadását, helyreállította a vízvezeték rendszert és a Hamász által október 7-én megsemmisített áramellátást. Az IDF és a segélyszervezetek között legalább 16 000 koordináció történt Gázában.

A szakértő megjegyezte: a háború nem csak a harctéren, hanem a médiában is zajlik. „A média platformot adott a Hamásznak. Láttam egy tanulmányt, amely öt kulcsfontosságú médiumot vizsgált, köztük a Sky News-t, a CNN-t és a BBC-t. Száz százalékban a Hamász halálos áldozatainak statisztikáit idézték. Az esetek hetvenöt százalékában megemlítették, hogy a Hamásztól származnak az adatok, de még ezt sem mindig tették meg. Az IDF-nek javítani kell a kommunikációján” – mondta.

Andrew Fox  2005 és 2021 között háromszor szolgált Afganisztánban, továbbá részt vett bevetéseken Boszniában, a Közel-Keleten és Észak-Írországban.  Aktív szolgálata után Andrew a Sandhursti Királyi Katonai Akadémia hadtudományi és viselkedéstudományi tanszékének vezető előadójaként szolgált.  Jogi és politikai, modern hadtudományi és pszichológiai diplomával rendelkezik. Szakterületei közé tartozik a védelempolitika, a Közel-Kelet és a dezinformáció.

“Szkeptikusan érkeztem Izraelbe” – egy brit tábornok vette védelmébe az IDF-et

Sir John McColl szerint Gáza „a legösszetettebb és legnehezebb műveleti környezet, amellyel bármelyikünk találkozott, beleértve Afganisztánt és Irakot is”.