Csoportosan támadtak egy amerikai diákra, miután kiderült róla, hogy zsidó

A Michigani Egyetem (UoM) egyik zsidó diákját vasárnap egy antiszemita incidens során bántalmazták – közölte az UoM Hillel a Facebookon közzétett bejegyzésében, az ADL és az egyetem hétfő reggel.

A diák jelentette az Ann Arbor-i rendőrségnek, hogy egy csoport bántalmazta őt, miután elmondta nekik, hogy zsidó. 

A 19 éves diákot a földre lökték, megrúgták és leköpték. 

Az Ann Arbor-i Rendőrség (AAPD) közleményében azt írta, hogy aktívan nyomoznak egy „előítéletekkel motivált támadás ügyében, amely szeptember 15-én körülbelül 12:45-kor történt a Hill Street és a S. Forest sarkán”.

„A 19 éves férfi áldozat arról számolt be, hogy sétált, amikor a mögötte lévő férfiak egy csoportja megkérdezte tőle, hogy zsidó-e. Amikor az áldozat igennel válaszolt, a férfiak csoportja bántalmazni kezdte. A gyanúsítottak gyalog menekültek el.”

Az áldozat könnyű sérüléseket szenvedett, és nem kellett kórházba szállítani – folytatódik a közlemény. 

Zsidó diák: A professzorom arról kezdett beszélni, hogy túl sok a zsidó orvos

Az Alums for Campus Fairness (ACF) felmérése szerint az amerikai zsidó egyetemisták többsége félve kezdi meg az új szemesztert. Mutatjuk a részleteket.

Santa Ono, az UoM elnöke azt mondta, hogy „egyetemi közösségünk biztonsága a legfőbb prioritásunk”, és az egyetem „határozottan kiáll az antiszemitizmus és minden előítéletek motiválta viselkedés ellen”.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezérigazgatója, Jonathan Greenblatt egy X/Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy „elborzadva értesült” egy zsidó diákot ért állítólagos antiszemita támadásról.

Greenblatt hozzátette, hogy

az ADL 5 ezer dollárt ajánl fel bárkinek, aki olyan információval szolgál, amely a gyanúsítottak letartóztatásához vagy elítéléséhez vezethet.

„Az antiszemitizmusnak és a bigottságnak nincs helye az utcáinkon vagy az egyetemeinken” – tette hozzá.

A Michigani Egyetem hallgatóinak mintegy 14%-át teszik ki a zsidó diákok (körülbelül 6500 fő).

Izrael tárt karokkal várja az amerikai egyetemeken rettegő zsidó diákokat

Az izraeli diaszpóraügyi minisztérium felhívást intézett az izraeli egyetemekhez.