Izrael biztonságos kijutást kínál Szinvárnak Gázából a túszokért cserébe 

„Kész vagyok biztonságos átjárást biztosítani Szinvárnak, a családjának, bárkinek, aki csatlakozni akar hozzá. Vissza akarjuk kapni a túszokat” – mondta Izrael túszokkal és eltűnt személyekkel foglalkozó főtárgyalója, Gal Hirsch.

Izrael túszokért és eltűnt személyekért felelős főtárgyalója, Gal Hirsch azt javasolta, hogy a terrorcsoport fogságában lévő 101 túszért cserébe biztos kijutást ajánljon a Hamász vezetőjének, Jahja Szinvárnak a Gázai övezetből – derült ki a Bloomberg keddi interjújából. 

A beszámoló szerint a javaslat, amely lehetővé tenné Szinvár kijutását Gázából, két napja van az asztalon, még nem világos azonban, hogy mi a Hamász válasza, és elfogadják-e azt.

Az ajánlatot azzal a szándékkal tették, hogy új megoldásokat dolgozzanak ki az egyezséghez, mivel a folyamatban lévő tárgyalások „egyre reménytelenebbnek tűnnek” – magyarázta Hirsch. 

„Kész vagyok biztonságos kijutást biztosítani Szinvárnak, a családjának, bárkinek, aki csatlakozni akar hozzá. Vissza akarjuk kapni a túszokat.

Demilitarizálást és deradikalizálást akarunk, és természetesen – egy új rendszert, amely Gázát irányítja” – jelentette ki Hirsch.

Robert C. Castel: Akiknek savanyú a túsz

Roman Gofman tábornok diplomáciai küldetése egy érdekes lakmusztesztje annak, hogy ki hol áll valójában.

„Ezzel párhuzamosan dolgoznom kell a B, C és D terven, mert haza kell hoznom a túszokat”

– tette hozzá Hirsch. „Az óra ketyeg, a túszoknak nincs idejük”. 

Hirsch azt is kifejtette, hogy a tárgyalások ezen pontjáig a Hamász „inkább diktálni próbálta a feltételeket, mint tárgyalni”.

A hat tússzal kapcsolatban, akiket a Hamász terroristái augusztus végén gyilkoltak meg egy rafahi alagútban, Hirsch hangsúlyozta, hogy „ezeknek a gyilkosságoknak ára lesz”.

Izrael a múltban már tárgyalt arról a lehetőségről, hogy a Hamász-vezetők száműzetésbe vonulva “szabadulhassanak” Gázából. 

Májusban Benjamin Netanjahu miniszterelnök a „Call Me Back” című podcastban azt mondta, hogy ilyen lehetőség mindig is szóban volt, de megjegyezte, hogy szerinte „a legfontosabb dolog az, hogy ők [a Hamász] megadják magukat. Ha leteszik a fegyvert, a háborúnak vége” – magyarázta Netanjahu. 

Gadi Taub: A Hamász hasznos idiótái

A legtöbb izraeli számára most nem az a kérdés, hogy ki a felelős a katasztrófáért, hanem az, hogy ki vezethet minket a győzelemre. Vélemény.