500 ezer zsidót deportálna Júdea-Szamáriából a Palesztin Hatóság

A Palesztin Hatóság egy olyan határozattervezetet terjeszt, amelyben arra kéri az ENSZ Közgyűlését, hogy szólítsa fel Izraelt, hogy hat hónapon belül vonuljon ki Júdea és Szamária területéről, és „távolítsa el” a területen élő mintegy 500 ezer izraeli állampolgárát.

Az izraeli 12-es csatorna vasárnapi jelentése szerint a határozatot, amely a hágai Nemzetközi Bíróság július 19-i tanácsadói véleményére hivatkozik, várhatóan a jövő héten bocsátják szavazásra.

Az ENSZ Közgyűlésének 79. ülésszaka a tervek szerint szeptember 10-én kezdődik.

Amellett, hogy Izrael polgári és katonai jelenlétének megszüntetését követeli, a szövegtervezet sürgeti az ENSZ-tagállamokat, hogy szankciókat vezessenek be a jeruzsálemi tisztviselőkkel szemben, tiltsák meg a zsidó vállalkozásokkal való kereskedelmet Júdeában és Szamáriában, és akadályozzák meg az Izraelnek történő fegyvereladásokat, ha azokat a területen használhatják.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon, támadta a PH lépését, és felszólította a Közgyűlés tagjait, hogy „egyenesen utasítsák el ezt a szégyenletes határozatot, és ehelyett fogadjanak el egy, a Hamászt elítélő határozatot, felszólítva terrorszervezetet, hogy azonnal engedje szabadon az összes túszt.

„Legyen világos: Izraelt semmi sem fogja megállítani vagy elrettenteni abban a küldetésében, hogy visszahozza az összes túszt és legyőzze a Hamászt” 

– jelentette ki az izraeli diplomata.

„Ha ez a határozat átmegy a Közgyűlésen, pontosan egy évvel az október 7-i mészárlás, a holokauszt óta a zsidók elleni legbrutálisabb mészárlás után, az a terrorizmus jutalmazása lenne, és üzenet a világnak, hogy a gyermekek barbár lemészárlása, a nők megerőszakolása és az ártatlan civilek elrablása kifizetődő” – tette hozzá Danon.

Szmotrics: Egy lépésre vagyunk október 7-étől Júdeában és Szamáriában

Az idei év első hat hónapjában 3272 terrorcselekményt regisztráltak a régióban. Az izraeli pénzügyminiszter szerint még nincs késő lépni.

Bár a Közgyűlésben a palesztinok szinte automatikus többséggel rendelkeznek, a testület által elfogadott határozatok nem kötelező érvényűek.

Július 19-én a Nemzetközi Bíróság, az ENSZ legfőbb igazságszolgáltatási szerve egy nem kötelező erejű, 83 oldalas véleményt adott ki, amelyben „törvénytelennek” nyilvánította Júdea és Szamária 57 éve tartó izraeli „megszállását”.

A nem kötelező erejű ítélet azt állította, hogy „a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi izraeli településeket és a hozzájuk kapcsolódó rendszert a nemzetközi jog megsértésével hozták létre és tartják fenn”.

Jeruzsálem „köteles a lehető leggyorsabban véget vetni jelenlétének a megszállt palesztin területen”

– tette hozzá az ENSZ-bíróság.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elítélte a véleményt, mondván, hogy semmilyen „abszurd” ICJ-szakvélemény nem tagadhatja „ezt a történelmi igazságot vagy az izraeliek törvényes jogát arra, hogy saját közösségeikben éljenek ősi otthonunkban”.

A PH folyamatos erőfeszítései ellenére, amelyekkel Izraelt jogi úton próbálja aláásni, az amerikai kormányzat ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenségeskedések beszüntetése után Rámalláh kapja meg a Gázai övezet feletti ellenőrzést.

A terrorizmus áldozataira emlékeztek az ENSZ-ben – csak a zsidókat hagyták ki

„Nincs korruptabb és erkölcsileg romlottabb hely, mint az ENSZ” – üzente a leköszönő izraeli nagykövet.

Kétfrontos háború: Izrael „harci övezetnek” minősíti Júdeát és Szamáriát

Az IDF már Júdeát és Szamáriát tekinti az ország legkritikusabb frontjának a Gázai övezet után.