80 év után temették újra a Normandiában hősi halált halt zsidó hadnagyot

Nathan Baskind hadnagy az amerikai hadsereg tagjaként vett részt a náci Németország legyőzésében kiemelt szerepet játszó normandiai partraszállásban.

A pittsburghi zsidó családban nevelkedett Baskind nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. június 23-án vesztette életét. A 899. dandár katonájaként egy négy M-10-es páncélvadászból álló egység parancsnoka volt. A franciaországi Cherbourg közelében német katonák ütöttek rajtuk. Baskind nem került elő, így eltűntként vették nyilvántartásba. Később posztumusz előléptették, illetve megkapta a Bíbor Szív érdemrendet.

Holtteste végül egy náci tömegsírból került elő, nyolcvan évvel hősi halála után, amikor egy amerikai családfakutató a Marginy-ban fekvő német katonai temetőt vizsgálva észrevette, hogy több alkalommal hibás nevet tüntettek fel a fejfákon. Ekkor felvette a kapcsolatot az Operation Benjamin szervezettel, mely keresztény temetőkben végső nyugalomra helyezett zsidó veteránok újratemetéséről gondoskodik. 

A szervezet vizsgálata kiderítette, hogy Baskindet együtt temették el azokkal a német katonákkal, akik ellen élete utolsó csatáját vívta. 

Finn zsidó katonák, akik németeket mentettek

Nem mindennapi második világháborús történet jelent meg az egyik hazai történelem blog oldalán.

A nyomozás során megállapították, hogy Baskindet élve fogták el a nácik, de sérülései miatt hamarosan elhunyt és huszonnégy német katonával együtt tömegsírba temették. 1957-ben exhumálták a sírt és a maradványokat máshová helyezték át, ahol Baskind holtteste ötven német katona mellé került.

Baskind azonosítása után a német kormány engedélyével átadták a holttestet az amerikai hadsereg számára. A hősi halottakat megillető tiszteletadással és a zsidó hagyományok betartásával, halálának nyolcvanadik évfordulóján, június 23-án temették újra az amerikai hadsereg normandiai temetőjében.

Unokahúga, Samantha Baskind örömmel fogadta a hírt és kifejezte háláját az akció résztvevőinek. Elmondta, hogy nagy fájdalmat okozott az egész családnak, hogy Nathan „az ellenség katonáival egy sírban, egy kereszt alatt, távol az otthonától” nyugszik.

„Fontos volt számunkra, hogy Nathan Baskind megfelelő zsidó temetésben részesüljön, hiszen nem lehet, hogy egy pittsburghi zsidó srác az ellenséges katonákkal közös tömegsírban nyugodjon”

– tette hozzá Shalom Lamm, az Operation Benjamin szervezet vezetője.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

A zsidó partizánvezér, aki megtalálta a Hitler rettegett V2-eseit építő gyárat

Az Ukrajnában született Leonyid Berenshtein legendás partizánparancsnokká vált a második világháború alatt.