Titokzatos telefonhívás segítségével likvidálta Izrael a Hezbollah parancsnokát

A Hezbollah belső kommunikációs hálózatának súlyos biztonsági rése vezetett az egyik legbefolyásosabb parancsnokuk halálához – írja a The Wall Street Journal. Fuad Shukr, aki négy évtizeden át bujkált az amerikai hatóságok elől, július végén egy izraeli légicsapásban halt meg Bejrútban.

A WSJ beszámolója szerint Shukr, a Hezbollah nevű terrorista csoport alapító tagja egy telefonhívást kapott a likvidálása előtt, amelyben arra utasították, hogy menjen a dél-bejrúti Dahijeh negyedben lévő egyik lakóház hetedik emeletén lévő lakásába.

A lap által idézett Hezbollah-tisztviselő szerint a hívás valószínűleg olyasvalakitől érkezett, aki feltörte a terrorcsoport belső kommunikációs hálózatát.

A Hezbollah és Irán vizsgálja a hírszerzési hibát.

A július 30-án este 7 óra körül bekövetkezett csapás Shukr, a felesége, két másik nő és két gyermek halálát okozta. Shukr halála jelentős csapást jelent a Hezbollah számára, mivel a terrorszervezet az egyik legtapasztaltabb stratégáját veszítette el személyében.

Carmit Valensi, a tel-avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének vezető kutatója, a Hezbollah szakértője a Journalnak elmondta: „Ezek a célzott likvidálások hatványozottan érintik a szervezet műveleti képességére”.

“Shukr volt az ész. Tudta, hogyan kell dolgozni és kommunikálni [a Hezbollah főtitkárával, Hasszán] Naszrallahhal. Ugyanazt a nyelvet beszélték”.

Shukr évtizedek óta döntő szerepet játszott a Hezbollah hadműveleteiben. Közreműködött a síita gerillaharcosok megszervezésében Bejrútban, amikor Izrael 1982-ben megszállta Libanont, később pedig kulcsfontosságú szerepet töltött be Hezbollah és Irán között.

Videó: A föld alól rakétázná Izraelt a Hezbollah, ha kitör a háború

Elképesztő videó látott napvilágot a libanoni terroristák egyik földalatti rakétábázisáról.

Az Egyesült Államok azzal vádolta Shukrt, hogy részt vett a bejrúti amerikai tengerészgyalogosok elleni 1983-as bombamerénylet megtervezésében, amelyben 241 amerikai katona vesztette életét. Ezt követően ő lett a Hezbollah első katonai parancsnoka, amikor a csoport 1985-ben hivatalosan is megalakult.

A Hezbollahon belüli jelentősége ellenére Shukr a háttérben maradt: ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, és az egyik legutóbbi fellépése egy unokaöccse temetésén volt az év elején, és ez csak néhány percig tartott.

Hanin Ghaddar, a Washingtoni Közel-Keletpolitikai Intézet vezető munkatársa és Hezbollah-szakértője a WSJ-nek kifejtette: „Ezeknek a magas rangú katonasrácoknak nagyon titkos életük és küldetésük van – nincs nyilvános szereplés, nincsenek fotók a nyilvánosság számára. és semmiféle interakciót nem folytatnak a síita közösség többi tagjával.”

A Hamász október 7-i Izrael elleni támadását követően a Hezbollah is rakétatámadásokba kezdett a zsidó állam ellen.

A WSJ szerint az izraeli megtorló csapások nyomán a szervezet vezetője, Naszrallah aggódni kezdett a hírszerzési információk kiszivárgása miatt, amelyek számos Hezbollah terrorista halálához vezettek.

Februárban ezért elrendelte a harcosoknak és családjaiknak, hogy hagyják abba az okostelefonok használatát, és szigorúbb kommunikációs protokollokat vezetett be.

A Hezbollah egyik tagja azt mondta a WSJ-nek, hogy a Shukr a halála napján parancsot kaptak a magas rangú Hezbollah parancsnokok, hogy vigyázzanak jobban az észlelt kockázatok miatt. A támadás után kezdetben bizonytalanság volt Shukr sorsát illetően, néhányan azt hitték, hogy megúszta. Holttestét végül egy szomszédos épületben találták meg.

Izraeli terrorelhárító: A dzsungelben csak egy üvöltő oroszlán tud rendet tenni

Interjút adott az Indexnek Yair Ansbacher, aki a Tett és Védelem Alapítvány meghívására érkezett Magyarországra.