Új szelek fújnak Szerbiában: A Nyugathoz közeledne az új zsidó külügyminiszter

Szerbiában kevés zsidó él, mégis a balkáni állam májusban kinevezte első zsidó származású külügyminiszterét. Marko Djurić – korábban Szerbia washingtoni nagykövete – kinevezése a külügyminiszteri posztra az ország külpolitikájában bekövetkező szélesebb körű változás jeleként is értelmezhető.

Diplomáciai újrakezdés az Egyesült Államok és Szerbia kapcsolataiban

„Az elmúlt évtizedben [Szerbia] elnöke [Aleksandar] Vučić és kormányunk felismerte az Egyesült Államokkal való egyre jobb kapcsolatok fejlesztésének általános fontosságát” – mondta Djuric a Jerusalem Postnak adott interjújában. „Évtizedek után, amikor kétoldalú kapcsolataink némileg elhanyagoltak voltak, Vučić elnök az első, aki felismerte a lehetőségeket és felhasználta a Szerbiában és a nemzetközi színtéren megszerzett politikai tekintélyét arra, hogy elindítsa a legkényesebb kérdések megoldásának folyamatát, amelyek évek óta hátráltatják az amerikai-szerb kapcsolatokat, ami együttműködésünk számos szegmensben történő bővítését eredményezte”.”

Miközben Oroszországgal, Kínával és Iránnal még mindig jó viszonyban van, Vučić elnök kormánya erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az Egyesült Államokkal való kapcsolatokat az 1990-es években tapasztalt mélypontról visszaállítsa. Talán nem véletlen, hogy Djuric májusig Szerbia washingtoni nagyköveteként szolgált – ez a tapasztalat teszi őt az 1881-ig visszanyúló amerikai-szerb kapcsolatok fontos szakértőjévé.

Új kezdet az izraeli-szerb kapcsolatokban

Az amerikai-szerb kapcsolatok újjáélesztésére irányuló erőfeszítésekkel párhuzamosan a szerb kormány újrakezdené az Izraellel való kapcsolatokat is, amelyek mélypontra jutottak, amikor Izrael 2020-ban elismerte Koszovó függetlenségét.

Koszovó függetlenségének izraeli elismerése a Trump-kormányzat által megtárgyalt, Koszovó és Szerbia közötti washingtoni megállapodás részeként történt. Ez az alku vezetett ahhoz, hogy Koszovó első muszlim nemzetként nyitott nagykövetséget Jeruzsálemben. Elvileg Szerbia is áthelyezte volna nagykövetségét Tel-Avivból Izrael fővárosába, ami azonban eddig nem valósult meg.

Tavaly októberben azonban Szerbia nagykövetet nevezett ki Tel-Avivba – miután közel három évig betöltetlenül hagyta ezt a pozíciót -, jelképesen is jelezve, hogy nyitott az Izraellel való párbeszéd és együttműködés megújítására.

Az új külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy Szerbia mit szeretne kapni az Izraellel való kétoldalú kapcsolatok javításából, kiemelte a két ország közötti gazdasági együttműködés bővítésének lehetőségét olyan területeken, mint a technológia és az innováció, a mezőgazdaság és a gyógyszeripar. Szerbia emellett szeretné megkönnyíteni a Szerbia és Izrael közötti utazást a turizmus és az emberek közötti kapcsolatok ösztönzése érdekében.

Diplomáciai téren Djurić világossá tette, hogy Szerbia a Koszovó státuszával kapcsolatos nézeteltérések ellenére is folytatni kívánja a kapcsolatok javítását Izraellel.

Ugyanakkor nem veszítette el a reményt, hogy Izrael támogatni fogja Szerbia erőfeszítéseit a koszovói szerb kisebbség jogainak védelmében.

Hogyan kötött barátságot Izrael és a muszlim Koszovó?

Február elsején Koszovó és Izrael kölcsönösen elismerte egymást egy online tárgyalás keretei közt. Gönczi Róbert elemzése.

„A többoldalú fórumokon nagyra értékelnénk az izraeli támogatást a déli tartományunkban élő szerb nép jogainak védelmére irányuló erőfeszítéseinkben, akikre a pristinai rezsim évek óta folyamatos és erős nyomást gyakorol” – mondta Djurić a Postnak.

Nem véletlen az sem, hogy Szerbia Izraellel való kapcsolatainak javítása egy olyan időszakban történik, amikor Szerbia az Egyesült Államokkal való kapcsolatainak helyreállítására törekszik.

„Szerbia független külpolitikát folytat, és nagyra értékeli kapcsolatait a nemzetközi partnerekkel, köztük az Egyesült Államokkal és Izraellel is” – jelentette ki Djuric.

„Kétségtelen, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolataink pozitívan befolyásolják az Izraellel való elkötelezettségünket, amely a kétoldalú együttműködés és a kölcsönös tisztelet hosszú múltjában gyökerezik. 

Az USA-hoz hasonlóan Izraelre is fontos globális partnerként tekintünk, és arra törekszünk, hogy a kölcsönös tiszteletre, a közös érdekekre és a zsidó-keresztény civilizációban rejlő közös gyökerekre alapozott pozitív kapcsolatokat ápoljuk.”

Fegyvereladások és a béke pártolása

Gyakorlati szinten Szerbia sokkal tovább ment Izrael támogatásában a szimbolikánál és a diplomáciai kinevezéseknél.

Október 7-e óta mind állami, mind magántulajdonban lévő fegyverszállítók számos fegyver- és lőszerszállítmányt küldtek a zsidó államnak

– olvasható a Balkan Insight című lapban megjelent cikkben. A cikk állításai a szerb fegyvergyártók és -kereskedők pénzügyi nyilvántartásain, valamint a Szerbiából az izraeli katonai bázisokra irányuló teherszállító járatokra vonatkozó nyílt forrásból származó adatokon alapulnak.

Djuric nem volt hajlandó nyilatkozni a Postnak ezekkel a fegyverszállításokkal kapcsolatban, és azzal kapcsolatban, hogy ezek hivatalos állami politikát képviselnek-e. Ehelyett Djuric megjegyezte, hogy Szerbia az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldását kívánja.

„Szerbia mindig is az erőszak és az emberi szenvedés megszüntetésére fog felszólítani, és támogatni fogja a békés, tárgyalásos megoldást, amelyben minden érintett fél kölcsönösen egyetért” – mondta Djuric.

„Ez minden globális kérdésre vonatkozik, így az izraeli-palesztin konfliktusra is”.

Valóban, amikor a külügyminiszter a gázai háborúval kapcsolatos szerb kormány és közvélemény kérdésére a szerb kormány és a közvélemény álláspontját firtatta, világossá tette, hogy a szerb kormány és a szerb nép egyaránt a konfliktus tárgyalásos megoldását tartja a legelőnyösebb megoldásnak.

„Szerbia mindig támogatni fogja a békés megoldásokat, a nemzeti szuverenitást és a területi integritást, és arra törekszik, hogy diplomáciai kapcsolatokat tartson fenn mind Izraellel, mind Palesztinával, mivel azt kívánjuk, hogy mindkét nemzet fogjon össze és vessen véget az erőszaknak” – mondta a külügyminiszter.

Csendes bojkott: Európa korlátozza az Izraelnek történő lőszereladásokat

Szerbia segítő kezet nyújtott zsidó államnak, de ez nem elég, és az IDF más alternatívák után kutat.

Zsidósághoz való kapcsolat

Amikor arra kérték, hogy meséljen az anyai nagymamájától örökölt zsidó örökségének hatását, Djurić hangsúlyozta a szerb és a zsidó származása közötti közös vonásokat.

„Mind a szerb, mind a zsidó örökségem kétségtelenül formálta az értékeimet, mély tiszteletet ébresztve bennem a demokrácia és az igazságosság iránt, valamint a közösség és a szolidaritás erős érzését a nemzeti szuverenitás és a nemzetbiztonság védelmében” – mondta Djuric a Postnak. „Személyes tapasztalataim – többek között az, hogy rokonaim érintettek a konfliktusban, valamint családom történelmi kötődése Izraelhez – megerősítik az emberi jogok és a nemzetközi diplomácia iránti elkötelezettségemet.”

Djuric valójában több évet töltött Izraelben kisgyermekként az 1990-es évek elején, és ezt az élményt meghatározónak tartja.

„A gyermekként Izraelben töltött időnek mindig különleges helye lesz a szívemben” 

– mondta Djuric. „Egy fiatal, évszázados nehézségek után megtépázott nemzet úttörő szelleme inspiráló és vezérlő fényt jelentett számomra felnőtt koromban. Mindig is csodáltam a zsidó nemzet kitartását, az identitásuk és nyelvük megőrzése iránti elkötelezettségüket, valamint az emberek szeretetének és közösségének szellemét, 

amelyet az egyedülálló kultúra, a történelem és az évszázados üldöztetés következtében bekövetkezett hihetetlen szenvedés hozott össze”.”

Djuric héberül idézett egy szerinte régi zsidó közmondást, amely magyarra lefordítva így szól: „Csak a saját magad által épített falak korlátoznak”.

Nyílpuskával lőttek meg egy szerb rendőrt az izraeli nagykövetség előtt

Egy szerb rendőr szombaton agyonlőtt egy férfit, aki a belgrádi izraeli nagykövetség előtt számszeríjjal lőtt rá.