Bennett: Itt az ideje leváltani a komplett izraeli politikai és katonai vezetést

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök a héten Izrael politikai és katonai vezetésének leváltására szólított fel, mondván, hogy a kormány cserbenhagyta az izraelieket azzal, hogy nem akadályozta meg a Hamász október 7-i támadását, miközben bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt a gázai háború kezelése miatt, és stratégiaváltást követelt Iránnal szemben.

„Változásra van szükségünk. A vezetés nem jó – nem jó értékeket képvisel” – mondta Bennett az Israel Hayom újság herclijai konferenciáján.

„A mostani vezetés gyakran a személyes érdekeit helyezi az állam elé”.

A kormánykoalíció egyes tagjainak megjegyzéseire utalva hozzátette: „Vagy kitartóan fittyet hány a világ többi részére, és olyan kijelentést tesz, hogy »itt bombáztunk« vagy »atombombát dobunk Gázára«. Ez gyerekes és felelőtlen viselkedés”.

„Arra a következtetésre jutottam, hogy ezt meg kell tenni. A vezetésben változás kell… a politikai vezetést és őszintén szólva a katonai vezetésben is. Ezeket az embereket szeretem, de őket is le kell váltani” – mondta tapsvihar közepette.

Az ország vezetőivel szembeni éles kritikája ellenére Bennett azt mondta, hogy az izraeli polgárok, és különösen a jelenleg a hadseregben szolgáló fiatalok generációja felnőtt a feladathoz.

„Október 7-én Izrael Állam kudarcot vallott alapvető küldetésében – hogy biztonságos állam legyen a zsidó nép számára” – mondta Bennett, majd hozzátette: »Körülbelül egy hónapig az állam nem működött megfelelően«.

De „az a hősiesség, amely október 7-én megmutatkozott, olyan szinten van, [amely] számomra eddig ismeretlen volt” – mondta, és

a fiatal izraelieket „az oroszlánok nemzedékének” nevezte.

A volt miniszterelnök több olyan izraeli történetét mesélte el, akik október 7-én önállóan indultak a harcba, és megjegyezte, hogy „országszerte önkéntes kezdeményezések csíráztak ki, és a fiatal generáció újra és újra megmutatta magát”.

A feje tetejére állhat minden: Naftali Bennett újra belengette a visszatérését

A volt izraeli miniszterelnök maga írt erről.

Bennettnek a konferencián tett megjegyzései azután hangzottak el, hogy a New York Times rovatvezetőjének, Bret Stephensnek kedden megjelent interjújában hasonló kritikát fogalmazott meg az izraeli vezetőkkel szemben, kijelentve, hogy „Izrael teljes felső vezetését, politikai és katonai szinten egyaránt, le kell cserélni”.

Stephens azt írta, hogy Bennett

„kevés kétséget hagyott afelől, hogy a küszöbön áll a visszatérése [az izraeli politikába], azzal a céllal, hogy még az idén megbuktassa a kormánykoalíciót, és előrehozott választásokat kezdeményezzen”.

Bennett 2021-2022-ben egy évig volt Izrael miniszterelnöke, mielőtt kormánya szétesése után lemondott, és ekkor jelezte, hogy egy ideig távol marad a politikától.

Mióta azonban október 7-én kitört a gázai háború, Netanjahu népszerűsége csökkent, míg a felmérések szerint Bennett sikerrel indulhat a következő választásokon.

Az Izrael által a Hamász ellen az elmúlt 10 hónapos háború során alkalmazott stratégiát kritizálva Bennett a The Timesnak elmondta, hogy Netanjahu „teljes győzelemre” tett ígérete ellentmond a terepen uralkodó valósággal, valamint a miniszterelnök ismételt ígéreteinek, miszerint elkötelezett a tűzszünet és túszalku mellett.

„Olyan szavakat látok, amelyek egy üzenetet közvetítenek, és olyan tetteket, amelyek ennek az ellenkezőjét”

– magyarázta.

Felbomlott a rend: Maszkos izraeliek rendeztek ámokfutást egy arab faluban

Benjamin Netanjahu közölte, hogy a dzsiti támadásért felelős izraelieket „elfogjuk és bíróság elé állítjuk”.

Bennett azt is elmondta, hogy szerinte Izrael elmulasztotta kezelni az őt fenyegető regionális fenyegetések gyökerét, és inkább azzal van elfoglalva, hogy Irán különböző megbízottjai ellen küzdjön, ahelyett, hogy magával Teheránnal szállna szembe.

Az Iránra gyakran használt polip-hasonlatát alkalmazva – Teherán a fej, a terrorproxyjai pedig a csápok – Bennett azt mondta, hogy „a polip feje sokkal gyengébb, sokkal sebezhetőbb és gyengébb, mint a karjai.

„Mennyire ostobák vagyunk tehát, hogy a csápokkal háborúzzunk, amikor a fejjel is harcolhatnánk?” 

– mondta.

Irán „rakéták és terror birodalmát” építette ki Izrael körül – tette hozzá a volt miniszterelnök, aki arra figyelmeztetett, hogy az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk Izrael pusztulását, az, hogy „megdöntjük az iráni rezsimet, mielőtt az atomfegyverhez jutna”.

Az Israel Hayom konferencián Bennett a mesterséges intelligenciáról is beszélt, és felhívta a figyelmet azokra az előrejelzésekre, amelyek szerint az néhány éven belül több szempontból is felülmúlhatja a gép az embert. Ha ez megtörténik, akkor az olyan emberi tulajdonságok, mint a kezdeményezés, a vezetés és az elkötelezettség kritikus fontosságúak lesznek – mondta.

„Ha 50 év távlatában nézem a pályánkat, óriási sikereket fogunk elérni” 

– mondta Bennett.

De – tette hozzá – „változásra van szükségünk. A vezetésünk sem nem jó, sem nem etikus. Ez tény”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Naftali Bennett: Rabin és Netanjahu visszatért, én is vissza fogok!

A volt izraeli miniszterelnök arra kérte a diaszpóra zsidóságát, hogy hogy ne „mondjon le” Izraelről.