A feje tetejére állhat minden: Naftali Bennett újra belengette a visszatérését

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök csütörtökön egy hosszú tweetben utalt a politikába való esetleges visszatérésre.

„Ma három évvel ezelőtt tettem hűségesküt Izrael Állam 13. miniszterelnökeként” – írta. „Akkor is megcsináltuk, és újra meg tudjuk csinálni. Olyan államot fogunk itt létrehozni, amely méltó ehhez a néphez” – folytatta.

Bennett kiemelte az ország előtt álló kihívásokat az október 7-i Hamász-támadás után, és elmondta, hogy sok olyan emberrel beszélt, akik „kétségbe vannak esve, és egzisztenciális aggodalmat éreznek Izrael Államért”.

„Valamivel több mint egy évig szolgáltam Önöket, Izrael polgárait, amikor egy olyan kormány élén álltam, amely addig a pillanatig lehetetlennek tűnt”.

Bennett felidézte a zűrzavart, amely megválasztását megelőzte, beleértve a megállás nélküli választásokat, a COVID-19 járványt és a gazdasági válságot.

„A bal- és jobboldali miniszterek úgy döntöttek, hogy félretesznek minden nézeteltérést, és összegyűlnek Izrael állam megmentése érdekében” – mondta.

Ismét növekszik Netanjahu népszerűsége

Hosszú idő után először kedvezők a közvéleménykutatási adatok a miniszterelnök számára.

„Ennek a szükségkormánynak a létrehozása, amelyre oly büszke vagyok, abban az időben olyan szükséges volt, mint a levegővétel” – írta. „Bebizonyította, hogy Izraelt ki lehet emelni a sárból, méghozzá gyorsan – ha csak együtt vagyunk és együtt dolgozunk”.”

Bennett a 2022. novemberi választások előtt jelentette be, hogy visszavonul a politikától, miután a rotációs megállapodás keretében átadta a miniszterelnökséget a Jes Atid párt vezetőjének, Jair Lapidnak.

Azóta meglehetősen aktívan jelen van a nyilvánosságban, a háború kitörése óta rendszeresen hívják a nemzetközi televíziókba is, ahol újra és újra felszólal Izrael mellett.

Bennett korábban már beszélt arról, hogy visszatér a politikába, magát Jichák Rabinhoz és Benjamin Netanjahuhoz hasonlította, akik mindketten hosszú idő után lettek újra miniszterelnökök.

„Izraelben újrahasznosíthatóak vagyunk. Ennek soha nincs vége. Rabin ’74-től ’77-ig volt miniszterelnök, majd visszatért. Bibi [Netanjahu] ’96-tól ’99-ig volt miniszterelnök, és visszatért.

Tehát én is visszatérek”

mondta Bennett.

Naftali Bennett: Rabin és Netanjahu visszatért, én is vissza fogok!

A volt izraeli miniszterelnök arra kérte a diaszpóra zsidóságát, hogy hogy ne „mondjon le” Izraelről.