Elon Musk cége is közreműködhet Gáza felvirágoztatásában

Izrael közelmúltbeli döntése, hogy engedélyezi Elon Musk Starlink nevű cégének, hogy az műholdas internetszolgáltatást nyújtson egy gázai tábori kórháznak, amelyet az Egyesült Arab Emírségek épített, olyan változást jelent a folyamatban lévő háborúban, amelynek nagyobb jelentősége lehet, mint amilyennek látszik — véli Yaakov Lappin a JNS-en megjelent cikkében.

A technológiai milliárdos vállalkozó Musk augusztus 10-én posztolta az X-en, hogy reméli, „többet tud tenni a gázai emberek megsegítéséért”, három héttel azután, hogy cége megkezdte az internetszolgáltatás nyújtását, megkönnyítve a video-orvosi konzultációkat a rafahi kórházban. Musk köszönetet mondott az Egyesült Arab Emírségeknek a projektben való részvételért.

Az izraeli kommunikációs minisztérium februárban hagyta jóvá a kezdeményezést, és ezzel megváltoztatta azt a korábbi politikát, amely megtagadta a Starlink hozzáférését Gázában.

Izraeli megfigyelők szerint a korábbi politika megváltoztatására a módosult körülmények miatt került sor az övezetben, valamint azért, mert

a humanitárius megfontolások, az operatív szükségletek és a szélesebb körű geopolitikai számítások közötti kényes egyensúlyt akarták elérni, amely a térségből érkező külső szereplőket és a magánszektort nagyobb szerepvállalásra ösztönözheti a háború utáni Gázában.

Moshe Fuzaylov, a Misgav Nemzetbiztonsági és Stratégiai Intézet munkatársa, aki korábban a Sin Bet belbiztonsági szolgálatnál töltött be vezető beosztást, a JNS-nek elmondta, hogy a korábbi izraeli politikát az az aggodalom vezérelte, hogy a Hamász a Starlink szolgáltatásait terrorista műveleteinek megkönnyítésére használta.

„A Hamász, Izrael legfőbb ellensége a Gázai övezetben, nagymértékben támaszkodik a kommunikációs infrastruktúrára az információk továbbítása, a parancsok kiadása és a katonai akciók koordinálása érdekében” – magyarázta Fuzaylov.

Az izraeli kormány a konfliktus kezdetén attól tartott, hogy a korlátlan internet-hozzáférés biztosítása lehetővé tenné a Hamász számára, hogy professzionális kommunikációt tartson fenn, ami megnehezítené Izrael erőfeszítéseit a műveleti képességeinek megzavarására és felszámolására.

Emellett jelentős aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az ellenséges szereplők az internetet a Hamász támogatására használják a terrorista akciókról készült élő videók terjesztése vagy az izraeli morál megrontására vagy Izrael negatív színben való feltüntetésére irányuló álhírek terjesztése révén.

Fuzaylov hozzátette:

„Egy ellenőrizetlen internetes hálózathoz csatlakozva külső szereplők megpróbálhatják támogatni a Hamászt vagy digitális eszközökkel segítséget nyújtani, például pénzeszközök átutalásával, műveletek koordinálásával vagy titkos információk megosztásával”.

Ez a kockázat kiterjedt az izraeli infrastruktúra elleni kibertámadásokra vagy érzékeny adatok kiszivárgására.

Ahogy azonban a háború alakult, úgy változott Izrael helyzetértékelése is. Hosszú és alapos tanácskozások után Izrael beleegyezett abba, hogy szigorú feltételek mellett, elsősorban humanitárius célokra engedélyezze a Starlink működését.

Fuzaylov szerint ezt a változást az a felismerés vezérelte, hogy a konfliktus során a Gázai övezetben való kiterjedt izraeli jelenlét olyan működési környezetet biztosított, amelyben az ellenőrzött internet-hozzáférés előnyei meghaladták a kockázatokat. „A szolgáltatásokat most elsősorban humanitárius célokra engedélyezik, például kórházakban és más, az izraeli biztonsági hatóságok által előzetesen jóváhagyott létesítményekben” – mondta.

Az Egyesült Arab Emírségek és Gáza jövője

A közvetlen biztonsági aggályokon túlmenően a közelmúltban az Egyesült Arab Emírségek szerepe is felmerült Gáza jövőjében.

Az Egyesült Arab Emírségek hatalmas vagyonával és az infrastruktúra-fejlesztés terén szerzett széles körű tapasztalatával kulcsszerepet játszhatna a Hamász utáni Gázai övezet újjáépítési erőfeszítésekben.

Fuzaylov részletesen kifejtette az Egyesült Arab Emírségek lehetséges szerepét, azt sugallva, hogy az ország – miután Izrael elérte háborús céljait – fontos szerepet játszhatna egy „Marshall-terv” kidolgozásában Gáza számára.

Több olyan területet is kiemelt, ahol az Egyesült Arab Emírségek jelentős hozzájárulást tudna nyújtani.

„Az EAE segíthet Gáza infrastruktúrájának újjáépítésében, különösen az egészségügy, az oktatás és a kommunikáció területén”

– mondta Fuzaylov.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Arab Emírségek részvétele magában foglalhatja kórházak építését, a víz- és villamosenergia-infrastruktúra helyreállítását, valamint ipari övezetek létrehozását a fejlettebb helyi gazdaság támogatása érdekében.

Fuzaylov hangsúlyozta, hogy az Egyesült Arab Emírségek biztosítani tudja, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a polgári lakossághoz anélkül, hogy akaratlanul megerősítenék a Hamászt.

„Az olyan projekteket, mint a Starlinkkel együttműködve működtetett kórház, nemzetközi felügyelet alá lehetne helyezni, hogy megakadályozzák az erőforrások katonai célú cinikus kihasználását”

– mondta.

Megjegyezte továbbá, hogy az Ábrahám-egyezmények iránti elkötelezettségével összhangban az Egyesült Arab Emírségek értékes tapasztalatokat szerzett az iskolai tanterv megváltoztatásában és az egykor Izraellel szemben ellenséges attitűdök megváltoztatásában, és ezt a tapasztalatot a Hamász mint uralkodó rendszer felszámolása után a gázai kulturális változások elősegítésébe is be tudná vinni.

„Az Egyesült Arab Emírségekkel való együttműködés fontos kulcs lehet a Gáza hosszú távú helyreállítási programjában” – mondta Fuzaylov – „egy olyan terv, amely mind Izrael stratégiai érdekeit, mind a térség mérsékelt szunnita országainak érdekeit, valamint a helyi lakosság humanitárius szükségleteit szolgálhatja. A mérsékelt regionális szunnita államokkal való izraeli kapcsolat magában hordozza annak lehetőségét, hogy száműzzük Gázából az iráni befolyást, amely az olyan államok esküdt ellensége, mint az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Jordánia és persze Izrael”.

„Először győzzük le a Hamászt”

Eyal Zisser professzor, a Tel-Aviv-i Egyetem rektorhelyettese szintén kulcsfontosságúnak tartja az Egyesült Arab Emírségek szerepvállalását. „Az emírségek minden bizonnyal szerepet játszhatnak, és hajlandóak is rá, de először a Hamászt kell véglegesen legyőzni” – hangsúlyozta Zisser.

Amíg a Hamász tartja kezében az irányítást, addig ellen fog állni minden olyan törekvésnek, amely a gázai tájkép átalakítására irányul – mondta.

„Izrael kezdettől fogva engedélyezte az ilyen tevékenységeket – az internet és a média használatát itt-ott Gázában -, hogy ne szorítsanak minket sarokba az ENSZ Biztonsági Tanácsában és az Egyesült Államok kormánya által, és hogy csökkentsük a polgári lakosság megkárosításának vádjával való kitettséget. Ez megkönnyíti az orvosi és humanitárius segítségnyújtást is” – mondta Zisser.

Közben úgy tűnik, hogy Izrael kapcsolata a Starlinkkel túlmutat a gázai kérdésen: a Ynet június 26-án arról számolt be, hogy az izraeli pénzügyminisztérium és a kommunikációs minisztérium „megvizsgálta a Starlink műholdas szolgáltatásainak használatának lehetőségét abban az esetben, ha az északi fronton bekövetkező eszkaláció miatt megszakadna az izraeli internetkapcsolat.

„Kormányzati tisztviselők hangsúlyozták a Starlink műholdak telepítésének szükségességét, hogy stabil internetkapcsolatot biztosítsanak a hosszabb áramkimaradások idején”

– folytatódik a jelentés.

Rettegj Izrael, ha Kamala Harris lesz az amerikai elnök! 1. rész

Nem sok jót ígér Izrael szempontjából egy Harris-elnökség. Megyeri Jonatán írása.