Törvényekkel próbálják ellehetetleníteni a megfelelő mennyiségű kóser hústermék előállítását.
Zsidó szervezetek pert indítottak a kanadai kormány ellen egy olyan törvény bevezetése miatt, mely szinte ellehetetlenítette a megfelelő mennyiségű kóser hústermék előállítását a jelentős zsidó lakossággal bíró országban – írja a Yeshiva World.
A Kanadai Kósersági Bizottság, a montreali hitközség és az Izraeli és Zsidó Ügyek Központja közösen támadta meg a szabályozást, és a következő közleményt adta ki:
„Amióta életbe lépett az új törvény, a Kanadában előállított kóser hús mennyisége drámai mértékben lecsökkent. Közösségünk átmeneti megoldásként külföldről importál kóser húst, de ez hosszú távon nem fenntartható megoldás”.
A kereset elsősorban a kanadai élelmiszerbiztonsági törvényt támadja, mely előírja, hogy vágás előtt az állatokat el kell kábítani. Ezt az eljárást tiltják a zsidó törvények, így kóser mészárszéken ez nem alkalmazható.
A törvény szerint el lehet tekinteni a kábítástól, amennyiben a levágott állatot feldolgozás előtt többféle módon megvizsgálják, hogy biztonsággal megállapíthassák az agyhalál beálltát. Ez rendkívül bonyolult és időigényes eljárás, ami nehezen alkalmazható tömegtermelés esetén.
A törvény bevezetése óta több kanadai kóser húskombinát bezárt, a termelés pedig a felére esett vissza.
Európában sem jobb a helyzet: az EU bírósága a közelmúltban döntött úgy, hogy a belgiumi Flandriában és Vallóniában törvényben tiltják a kóser vágást.
Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.
Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.