„Nosfejahu útban Rafah felé” – vámpírt csinált Netanjahuból egy kanadai újság

A francia nyelvű La Presse hosszú karmokkal, hegyes fülekkel és hosszú fekete kabátban ábrázolta az izraeli miniszterelnököt.

A karikatúra a La Presse című, Montrealban megjelenő, igen befolyásosnak számító francia nyelvű újság szerdai számában jelent meg. A címlapon Netanjahut hosszú karmokkal, hegyes fülekkel és hosszú fekete kabátban ábrázolják, amelyet az 1922-es Nosferatu című némafilmben szereplő vámpírra, Orlok grófról mintáztak.

A karikatúrán Netanjahu egy hajón áll egy felirat felett, amelyen az áll: „Nosfejahu útban Rafah felé”. Kanadai politikusok, köztük Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és zsidó vezetők bírálták a karikatúrát, antiszemitának és a zsidók elleni náci propagandára emlékeztetőnek nevezve azt.

Serge Chapleau, a rajzoló karikaturista a CBC-nek adott interjújában visszautasította a kritikát, mondván, hogy szerinte nem antiszemita. Ennek ellenére késő délelőttre a karikatúra már nem jelent meg a La Presse honlapján, és az újság bocsánatot kért.

Jeremy Levi, Hempstead, Montreal város polgármestere „rendkívül sértőnek” nevezte a karikatúrát.

„Bárki, aki zsidó, megérti, mit jelent ez” – mondta Levi a karikatúráról.

„A probléma az, hogy ha visszamegyünk 100 évvel ezelőttre, Kelet-Európában, Németországban és Lengyelországban kezdték el ezt csinálni. Ma már a tudatlanság olyan szinten van, hogy az emberek nem tudják ezt”

– mondta.

Chapleau, aki 1996 óta rajzol politikai karikatúrákat a La Presse számára, azt mondta, hogy az emberek túl sokat gondolkodnak a karikatúra jelentésén.

„Ez egy karikatúra, amely egy régi Nosferatu karakteren alapul, egy öreg vámpíron, aki elmegy és megszáll egy másik országot” – mondta Chapleau. „Ennyi az egész, ennél nem több. Ha Netanjahu karikatúráit keresi, sokkal rosszabbakat lát. Ez nem antiszemita, egyáltalán nem az.”

Szerda kora délután a La Presse mégis bocsánatkérést tett közzé a honlapján.

Stephanie Garmond, az újság főszerkesztője azt mondta, hogy a karikatúrának Netanjahu politikájának kritikájaként szánták.

„Az izraeli kormányt célozta, nem a zsidó népet”

– mondta.

„Soha nem állt szándékunkban antiszemitizmust vagy káros sztereotípiákat népszerűsíteni. Éppen ellenkezőleg, a La Presse már hangosan elítélte az antiszemitizmus sajnálatos növekedését a háború kezdete óta, Quebecben és a világ más részein”. Garmond elmondta, hogy a karikatúrát eltávolították a La Presse összes platformjáról.

Justin Trudeau miniszterelnök szerint a Le Presse helyesen tette, hogy bocsánatot kért, de eleve nem lett volna szabad megjelentetnie a karikatúrát. „Elfogadhatatlan, hogy ilyen antiszemita uszításokat és célozgatásokat visszahozzanak” – mondta. „Ez helytelen és egyszerűen rossz dolog ezekben az időkben”.

Halott gyerekeket evő Netanjahu-képpel rukkolt elő az antiszemita karikaturista

A Telegraph és a Guardian kegyvesztett karikaturistája szerint a „Kóser” című képen nincs egy zsidó sem.