Izrael megtiltotta két uniós parlamenti képviselőnek a belépést az országba

Az izraeli törvények tiltják az Izrael-ellenes bojkottmozgalom támogatóinak beutazását.

Az Európai Parlament egyik tagját kedden visszafordították a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren, és visszaküldték Spanyolországba, miután diplomáciai úton próbált meg belépni Izrael területére, hogy a Palesztin Hatóságba utazzon.

Izraeli tisztviselők arra hivatkoztak, hogy a képviselő, Ana Miranda tagja volt egy 2015-ös flottillának, amely megpróbálta áttörni a Gázai övezet egyiptomi-izraeli blokádját. Az izraeli törvények tiltják az Izrael-ellenes BDS mozgalom támogatóinak a beutazást az országba.

A Politico állítólag azonban megszerezte az izraeli külügyminisztérium e hónap elején küldött e-mailjeit, amelyekben Miranda engedélyt kapott a látogatásra.

„Ez egy diplomáciai konfliktus [és] tűrhetetlen, hogy Izrael ellenőrzést gyakorol egy olyan delegáció tagjai felett, amely Palesztinába megy, nem pedig Izraelbe”

– mondta Miranda a Politicónak.

Metsola: Európa mindig is támogatni fogja Izrael létjogosultságát

A Knesszetben mondott beszédet az Európai Parlament elnöke.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a Twitteren azt írta, hogy „mélységesen csalódott” az incidens miatt, és „kapcsolatba fog lépni az izraeli hatóságokkal, hogy tisztázza, mi történt”.

Miranda, aki a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjának tagja, egy nyolc uniós törvényhozóból álló küldöttség tagja volt. Néhányan Izraelbe, mások pedig Júdea-Szamáriába (Ciszjordániába) terveztek látogatást. A Politico arról számolt be, hogy az izraeli külügyminisztérium e-maileiből kiderül, hogy a delegáció egy másik tervezett tagjának, Manu Pinedának pedig azért tiltották meg a beutazást, mert állítólag támogatta a Hamászt, a Gázai övezetet uraló, az Egyesült Államok és az EU által terrorszervezetnek tekintett terrorcsoportot. Pineda tagadja, hogy támogatná a Hamászt, de meg sem kísérelte a látogatást, miután elutasították a kérelmét.

„Az összes megválasztott európai parlamenti képviselő és az Európai Parlament tiszteletben tartása elengedhetetlen a jó EU-izraeli kapcsolatokhoz” – mondta Nabila Massrali, az Európai Bizottság külügyi szóvivője a Politico című lapnak.

„Ez a döntés mélységesen kiábrándító”.

A zsidó metál ikon szerint nem kell foglalkozni az Izrael-ellenes gyűlölködőkkel

A Disturbed énekese arra buzdítja zenésztársait, hogy bátran lépjenek fel Izraelben.