A Resugar csak 30 százalékban tartalmaz cukrot, de mégis úgy néz ki, olyan az íze és a hatása, mint az igazinak.
Aki cukorhelyettesítőt keres, rengeteg mesterséges és természetes lehetőség áll rendelkezésre. A probléma az, hogy a természetes édesítőszerek – mint például a stevia – keserű és nemkívánatos utóízzel rendelkeznek, és drágábbak, mint a hagyományos cukor.
És egyre világosabbá válik, hogy bizonyos mesterséges édesítőszerek károsak, mint például a Splendában és a pékárukban használt szukralóz.
Egy izraeli startup úgy véli, hogy megvan a tökéletes egy az egyben megoldás, egy olyan termékkel, amely csak 30 százalékban tartalmaz cukrot, de mégis úgy néz ki, olyan az íze és a hatása, mint az igazinak.
A termék 30 százalékban szacharózból áll, és olyan élelmi rostokkal, mint a cikória, valamint „természetes aromákkal” kombinálják, ami majdnem háromszorosára növeli a cukor édes ízét.
Számos édes termékben lehet felhasználni, a pékáruktól és a süteményektől kezdve a reggelizőpelyheken és müzliszeleteken át a csokoládéig és a gumicukorig.
És bár két-háromszor drágább, mint a hagyományos cukor, még mindig olcsóbb, mint a piacon lévő többi vezető cukorhelyettesítő.
A cukorhelyettesítőt már használják a Nestlé-Froneri alacsony kalóriatartalmú fagylaltrudakban, amelyeket jelenleg Izraelben árulnak.
Az édesítőszer mögött álló Resugar cég nem árulja el, honnan származnak ezek a „természetes aromák”, de azt állítja, hogy természetes vegyületről van szó, amely a teljes megoldásnak mindössze öt százalékát teszi ki.
Az összetevők listáján az oldat egyszerűen rostok, cukor és természetes aromákként szerepel.
„Teljes körű megoldást kínálunk az élelmiszeripar számára – nem kell semmit sem újrafogalmazni”
– mondja Dr. Michael Zviely, a Resugar kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke.
„Csak vegye ki a cukrot, és helyette tegye bele a Resugar-t pontosan ugyanúgy. Ez az, ami fantasztikus benne.”
A „plug-and-play” cukorhelyettesítő megoldás azt jelenti, hogy a pékáruk, édességek és minden más élelmiszer-gyártók egy az egyben használhatják cukor helyett anélkül, hogy változtatniuk kellene a receptúrájukon.
„Megpróbáljuk megoldani a cukorral való visszaélést a világban”
– mondja.
Az a cukor, amelyet az élelmiszergyártók az üdítőkbe, ízesített joghurtokba, pékárukba és feldolgozott élelmiszerekbe tesznek – még olyan termékekbe is, amelyekre talán nem is gondolt, mint a levesek, kenyerek és pácolt húsok – hihetetlenül egészségtelen.
A túl sok hozzáadott cukor növelheti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a súlygyarapodás, a cukorbetegség kockázatát… a lista folytatható.
Ennek fényében, valamint a legalább 10 európai ország által kivetett cukoradó miatt az élelmiszergyártók megpróbáltak más cukorhelyettesítőket használni.
De egyikük sem tudta eddig reprodukálni a nedvességét, színét, térfogatát, dermedéspontját és ami a legfontosabb, az ízét. És mivel a helyettesítő anyagokból hiányzik a cukor funkcionalitása, más receptúrákat kell alkalmazniuk.
Egyre több bizonyíték van arra, hogy a mesterséges édesítőszerek károsak. Kutatások szerint azoknál az embereknél,
akik nagy mennyiségben fogyasztanak aszpartámot (amely az Equal és NutraSweet édesítőszerekben, valamint gabonapelyhekben, joghurtokban, édességekben és diétás üdítőkben található), nagyobb a sztrók kockázata.
Azoknál pedig, akik nagy mennyiségben fogyasztanak szukralózt – amely a Splenda édesítőszerben, valamint pékárukban, fagylaltban, gyümölcskonzervekben, ízesített joghurtokban és szirupokban található -, nagyobb a szívbetegség kockázata.
A természetes alternatívák, mint a juharszirup, az agávé, sőt az olyan egészségesebb helyettesítő anyagok, mint a stevia és a monk gyümölcs, nem rendelkeznek ugyanazokkal a tulajdonságokkal, mint a cukor. Ez nehezebbé teszi a cukorral való helyettesítésüket az élelmiszerek előállítása során.
A termelésük minimalizálásával kapcsolatos folyamatok azonban a cukorhoz vagy a mesterséges édesítőszerekhez képest magasabb árat eredményeznek.
A Stevia például keserű és nem kívánatos utóízzel rendelkezik. A Délnyugat-Kínában őshonos szerzetesgyümölcs a gyümölcspépből származik, de a kivonási és előállítási költségek miatt nehéz széles körben elfogadni.
„A csere egy az egyben történik, ami nagyon jó a gyártóknak, mert ha például veszünk egy tejcsokoládét, ami 50 százalék cukrot tartalmaz, egyszerűen kivehetjük ezt a cukrot, és 50 százalék Resugarral helyettesíthetjük”
– mondta Zviely a NoCamelsnek.
„Ha csak úgy veszel például egy másik édesítőszert, mint a stevia, azt nem tudod ugyanígy helyettesíteni, mert még egy kis mennyiség is nagyon-nagyon édes.
„Más funkciói is vannak. A cukor nagyon fontos a fagylaltgyártásban, mert csökkenti a víz fagyáspontját. Ha nem használunk cukrot, és megpróbáljuk fagyasztani a fagylaltot, akkor kristályok keletkeznek, ami nem kellemes élmény.”
A Resugar egy izraeli élelmiszergyártóval is együttműködik, mely a cukorpótlót hamarosan a tejtermékcsaládjában fogja használni.
Már van egy gyártója az Egyesült Államokban, Chicagóban, amely nagy mennyiségben fogja előállítani a Resugart.