Cukorízű édesítőszert fejlesztettek ki Izraelben

A Resugar csak 30 százalékban tartalmaz cukrot, de mégis úgy néz ki, olyan az íze és a hatása, mint az igazinak.

Aki cukorhelyettesítőt keres, rengeteg mesterséges és természetes lehetőség áll rendelkezésre. A probléma az, hogy a természetes édesítőszerek – mint például a stevia – keserű és nemkívánatos utóízzel rendelkeznek, és drágábbak, mint a hagyományos cukor.

És egyre világosabbá válik, hogy bizonyos mesterséges édesítőszerek károsak, mint például a Splendában és a pékárukban használt szukralóz.

Egy izraeli startup úgy véli, hogy megvan a tökéletes egy az egyben megoldás, egy olyan termékkel, amely csak 30 százalékban tartalmaz cukrot, de mégis úgy néz ki, olyan az íze és a hatása, mint az igazinak.

A termék 30 százalékban szacharózból áll, és olyan élelmi rostokkal, mint a cikória, valamint „természetes aromákkal” kombinálják, ami majdnem háromszorosára növeli a cukor édes ízét.

Számos édes termékben lehet felhasználni, a pékáruktól és a süteményektől kezdve a reggelizőpelyheken és müzliszeleteken át a csokoládéig és a gumicukorig.

És bár két-háromszor drágább, mint a hagyományos cukor, még mindig olcsóbb, mint a piacon lévő többi vezető cukorhelyettesítő.

A cukorhelyettesítőt már használják a Nestlé-Froneri alacsony kalóriatartalmú fagylaltrudakban, amelyeket jelenleg Izraelben árulnak.

Az édesítőszer mögött álló Resugar cég nem árulja el, honnan származnak ezek a „természetes aromák”, de azt állítja, hogy természetes vegyületről van szó, amely a teljes megoldásnak mindössze öt százalékát teszi ki.

Az összetevők listáján az oldat egyszerűen rostok, cukor és természetes aromákként szerepel.

„Teljes körű megoldást kínálunk az élelmiszeripar számára – nem kell semmit sem újrafogalmazni”

– mondja Dr. Michael Zviely, a Resugar kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke.

„Csak vegye ki a cukrot, és helyette tegye bele a Resugar-t pontosan ugyanúgy. Ez az, ami fantasztikus benne.”

Resugar Intro

Uploaded by Ron Livny on 2022-09-06.

A „plug-and-play” cukorhelyettesítő megoldás azt jelenti, hogy a pékáruk, édességek és minden más élelmiszer-gyártók egy az egyben használhatják cukor helyett anélkül, hogy változtatniuk kellene a receptúrájukon.

„Megpróbáljuk megoldani a cukorral való visszaélést a világban”

– mondja.

Az a cukor, amelyet az élelmiszergyártók az üdítőkbe, ízesített joghurtokba, pékárukba és feldolgozott élelmiszerekbe tesznek – még olyan termékekbe is, amelyekre talán nem is gondolt, mint a levesek, kenyerek és pácolt húsok – hihetetlenül egészségtelen.

A túl sok hozzáadott cukor növelheti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a súlygyarapodás, a cukorbetegség kockázatát… a lista folytatható.

Ennek fényében, valamint a legalább 10 európai ország által kivetett cukoradó miatt az élelmiszergyártók megpróbáltak más cukorhelyettesítőket használni.

De egyikük sem tudta eddig reprodukálni a nedvességét, színét, térfogatát, dermedéspontját és ami a legfontosabb, az ízét. És mivel a helyettesítő anyagokból hiányzik a cukor funkcionalitása, más receptúrákat kell alkalmazniuk.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a mesterséges édesítőszerek károsak. Kutatások szerint azoknál az embereknél,

akik nagy mennyiségben fogyasztanak aszpartámot (amely az Equal és NutraSweet édesítőszerekben, valamint gabonapelyhekben, joghurtokban, édességekben és diétás üdítőkben található), nagyobb a sztrók kockázata.

Azoknál pedig, akik nagy mennyiségben fogyasztanak szukralózt – amely a Splenda édesítőszerben, valamint pékárukban, fagylaltban, gyümölcskonzervekben, ízesített joghurtokban és szirupokban található -, nagyobb a szívbetegség kockázata.

A természetes alternatívák, mint a juharszirup, az agávé, sőt az olyan egészségesebb helyettesítő anyagok, mint a stevia és a monk gyümölcs, nem rendelkeznek ugyanazokkal a tulajdonságokkal, mint a cukor. Ez nehezebbé teszi a cukorral való helyettesítésüket az élelmiszerek előállítása során.

A termelésük minimalizálásával kapcsolatos folyamatok azonban a cukorhoz vagy a mesterséges édesítőszerekhez képest magasabb árat eredményeznek.

A Stevia például keserű és nem kívánatos utóízzel rendelkezik. A Délnyugat-Kínában őshonos szerzetesgyümölcs a gyümölcspépből származik, de a kivonási és előállítási költségek miatt nehéz széles körben elfogadni.

„A csere egy az egyben történik, ami nagyon jó a gyártóknak, mert ha például veszünk egy tejcsokoládét, ami 50 százalék cukrot tartalmaz, egyszerűen kivehetjük ezt a cukrot, és 50 százalék Resugarral helyettesíthetjük”

– mondta Zviely a NoCamelsnek.

„Ha csak úgy veszel például egy másik édesítőszert, mint a stevia, azt nem tudod ugyanígy helyettesíteni, mert még egy kis mennyiség is nagyon-nagyon édes.

„Más funkciói is vannak. A cukor nagyon fontos a fagylaltgyártásban, mert csökkenti a víz fagyáspontját. Ha nem használunk cukrot, és megpróbáljuk fagyasztani a fagylaltot, akkor kristályok keletkeznek, ami nem kellemes élmény.”

A Resugar egy izraeli élelmiszergyártóval is együttműködik, mely a cukorpótlót hamarosan a tejtermékcsaládjában fogja használni.

Már van egy gyártója az Egyesült Államokban, Chicagóban, amely nagy mennyiségben fogja előállítani a Resugart.

Izraeli cukor-startup a Netflixen

Az izraeli startup alacsony cukortartalmú édessége a  Netflix „Explained” című műsorában szerepel.