National Review: Trump támogatása a vereség útja a republikánusok számára

„Pusztító lenne a Republikánus Párt számára, ha Trumphoz kötnék a jövőjüket” – áll a National Review szerkesztőségi álláspontjában, amelyet a Danube Institute blogja szemlézett.

A legrégebbi amerikai konzervatív folyóirat, amely korábban is kritikus volt Trumppal szemben, a megismételt és demokrata győzelemmel zárult georgiai szenátorválasztás kapcsán fogalmazott meg szerkesztőségi véleményt.

A georgiai győzelemmel a demokratáknak 51 fős többségük lesz a 49 fős republikánus frakcióval szemben a washingtoni Szenátusban – ez egy fővel több a demokraták számára, mint az elmúlt két évben, amikor csak Kamala Harris alelnök és szenátusi elnök szavazataival tudott többségük lenni.

A National Review szerint a republikánus jelölt, Herschel Walker georgiai veresége egyrészt megjósolható, másrészt elkerülhető lett volna. A lap emlékeztet, hogy korábban is sokan mondták: Walker lehet, hogy megnyeri a republikánus előválasztást, de nehéz dolga lesz a valódi állami választáson. Donald Trump viszont odaállt Walker mellé, mert volt futballsztárként híresség volt és Trump-pártinak számított. Walker végül mégis vereséget szenvedett egy alapvetően konzervatív, déli államban.

„Ez még egy emlékeztető arra nézve, hogy a Republikánus Pártnak mennyire pusztító lenne, ha Trump mellé kötnék a jövőjüket”

– fogalmaz a szerkesztőségi vélemény.

A lap emlékeztet arra is, hogy 2020-ban is megismételt választást tartottak Georgiában, ahol Trump a republikánus győzelem támogatása helyett saját választási veresége miatti csalásvádjait hangoztatta csak, és a helyi republikánusokat támadta – aminek eredményeként végül könnyű győzelmet arattak a demokraták és meglett a szűk szenátusi többségük, amit most, 2022-ben még egy fővel növelni tudtak.

Trump igazságügyi minisztere szerint hamarosan vádat emelnek volt főnöke ellen

William Barr nem túl bizakodó. Véleménye szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze az egykori elnökkel szemben.

A National Review szerint a republikánusoknak tanulniuk kellene a demokraták kampánygépezeti mechanizmusaiból, és arra is választ kell találniuk, milyen stratégiát alkalmazzanak a levélszavazatos voksolásokra, amelyek minden vita ellenére maradni fognak a jövőbeli választásokon is.

Ha nem tudnak ebben versenyezni a demokratákkal, akkor folytatódni fog a republikánus vereségek sorozata

– érvel a lap.

A cikk felsorolja, hogy az idei félidős választáson Georgia mellett Arizonában, New Hampshire-ben és Pennsylvaniában is veszítettek a Trump által támogatott republikánus jelöltek, egyébként nyerhető helyeken.

„2024-ben a republikánus választóknak arról kell dönteniük, mennyi nyerhető választást engednek elveszíteni csak azért, hogy egy személy sértett egóját masszírozzák tovább”

– zárja állásfoglalását a konzervatív lap.

A Danube Institute blogjának további bejegyzései itt olvashatóak.

Miért maradt el a nagy republikánus győzelem?

Összeszedtük, hogy mi vezetett az eredményhez, amely közel egy hét után még mindig nem végleges.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.