Egy izraeli-arab pár a YouTube-on védi meg Izraelt

Izrael olyan oldalát akarják bemutatni a nyugati közönségnek, amely a mainstream hírekből nem mindig kap pontos tényeket arról, hogy mi is történik valójában – írja a The Jerusalem Post.

Yoseph Haddad, a Together Vouch for Each Other, egy olyan nonprofit szervezet vezérigazgatója, amely a zsidó és arab izraeliek egyesítésére törekszik, emlékszik arra az azonnali kapcsolatra, amelyet jegyesével, Emily Schraderrel, a Social Lite Creative digitális marketingcég vezérigazgatójával és társalapítójával, valamint a StandWithUs korábbi digitális igazgatójával alakított ki.

„Amikor találkoztunk, azonnal összeillettünk”

– mondta.

Izraeli aktivistaként kitalálták, hogy közösen csinálnak egy YouTube-csatornát, amelyben a Közel-Keletet közvetlenül érintő friss híreket, eseményeket és politikát vitatják meg.

Izrael olyan oldalát szeretnék bemutatni a nyugati közönségnek, amely a mainstream hírekből nem mindig kap pontos tényeket arról, hogy mi is történik valójában. Az első epizód február 2-án debütált.

Headlines with the Haddads – Antisemitism, Iran, and Amnesty

On the premiere episode of Headlines with the Haddads, Emily and Yoseph talk the surge in antisemitism, the increasing aggression by Iran backed militias in …

Haddad, aki arab izraeli keresztény, Haifában született és Názáretben nőtt fel.

„Názáretben nőttem fel, de a családom nagy része, a nagyszüleim és az unokatestvéreim Haifában éltek, és Haifa a legnagyobb vegyes lakosságú város Izraelben. Tehát zsidókat, drúzokat, arab muszlimokat, arab keresztényeket lehetett látni ebben a csodálatos nagyvárosban. Ott fociztam a barátaimmal. Együtt nőttünk fel zsidók és arabok. Nem érdekelt bennünket, hogy ez a srác arab, ez a srác meg zsidó.”

2003. október 4-én egy női öngyilkos merénylő felrobbantotta a Maximot, egy arab-zsidó tulajdonú éttermet Haifában, ahová Haddad és családja gyakran járt. Huszonegy civil halt meg.

„Ez akár én is lehettem volna”

– jelentette ki Haddad.

„Tehát amikor egy terrorista jön és ilyen támadásokat hajt végre, akkor nincs megkülönböztetés arabok és zsidók között… egy izraeli arab és egy izraeli zsidó, ez tényleg nem számít, mert ha izraeli vagy, akkor a terrorizmus célpontja vagy”

– folytatta.

„Ez a mi országunk. Itt születtünk. Izraeli útlevelem van, izraeli identitással rendelkezem. Azért dolgozunk, hogy áthidaljuk a szakadékokat és partnerségben éljünk, különben nincs szebb jövőnk mindkét népnek, zsidóknak és araboknak”

– mondta.

Haddad parancsnok volt, amikor 2003-2006 között az IDF-ben szolgált, és részt vett a második libanoni háborúban is 2006-ban.

Schrader, a Jerusalem Post rovatvezetője Izrael-párti családban nőtt fel Los Angelesben. De felnőve külön élt a családjától Coloradóban, miközben arra készült, hogy olimpiai műkorcsolyázó legyen. Ez egy fáradságos út volt, amit végül úgy döntött, hogy nem folytatja.

„Cheerleader akartam lenni, iskolába járni és normálisnak lenni. Egyszerűen kiégtem”

– magyarázta.

Miután 16 évesen korán leérettségizett, a Dél-kaliforniai Egyetemen politológia szakra járt, ahol felfigyelt az egyetemen egyre erősödő Izrael-ellenességre.

Amikor a Students for Justice in Palestine (Diákok a Palesztinai Igazságosságért) az izraeli apartheid hetét rendezte, Schrader úgy érezte, hogy tennie kell valamit az általuk terjesztett félretájékoztatás ellen, ezért csatlakozott a Students for Israelhez, és hamarosan elnökségi tag lett.

„Ezután bekapcsolódtam néhány különböző Izrael-párti szervezetbe, és elmentem egy izraeli útra”

– emlékezett vissza.

„Ami arra ösztönzött, hogy aktivista legyek, az valójában a másik oldal szélsőségessége volt, és az, hogy láttam az antiszemitizmust, amely egyre erősödik, és sajnos mostanra jelentősen rosszabb lett”.

Egy arab és zsidó énekes együtt énekelték a „Halleluja”-t az egyik izraeli televíziós versenyen

A dalt eredetileg Leonard Cohen zsidó énekes-dalszerző komponálta és 1984-ben jelent meg.

Schrader 2013-ban szerzett mesterdiplomát politikai kommunikációból a Tel Aviv-i Egyetemen, majd két évvel később alijázott.

Schrader hallott Haddadról izraeli érdekvédelmi munkája révén, de valójában nem találkozott vele egészen egy évvel ezelőttig, amikor egy networking eseményt szervezett egy tel-avivi Dizengoff utcai bárban.

Haddad így emlékezett vissza:

„Elmondok valamit, azonnal tudtam… Miután beszélgettünk, megkérdezte, hogy milyen közszereplőket bálványozok. Mondtam, hogy van ez a szándékom, hogy tetoválást csinálok a testemre három olyan vezetővel, akiket nagyon csodálok, az egyik Margaret Thatcher volt”

– mesélte Haddad.

„Emilyre néztem, és azt kérdeztem: ‘Ismered Margaret Thatchert, ugye? Erre ő: ‘Viccelsz velem? Margaret Thatcher Emily számára is hatalmas példakép.”

Amikor elmesélte az édesanyjának a történetet, Schrader elmondása szerint felkiáltott:

„Mi? Miért szereti egy názáreti izraeli arab Margaret Thatchert? Úgy hangzik, mintha tökéletes lenne számodra!”

Három hónappal azután, hogy megismerkedtek, Haddad eljegyzési gyűrűt vásárolt. Haddad az i24 News tudósítója, és így az az ötlete támadt, hogy a kamera előtt lepi meg Schradert a lánykéréssel.

A nő elkísérte őt a gázai határra, miközben a férfi májusban a gázai háborúról forgatott egy riportot.

Az eljegyzés.

Amikor a férfi odafordult hozzá, azt hitte, hogy meg fogja kérdezni, milyen érzés volt hallani a rakétákat, ehelyett azonban a férfi féltérdre ereszkedett, benyúlt az első zsebébe, és átnyújtott neki egy gyűrűt.

A videó vírusként terjedt el, és még a mainstream izraeli hírcsatornák, például a 12-es és a 13-as csatorna is felkapta a sztorit. Az esküvőjüket szeptemberre tervezik.

Izraeli arab politikus: „A mi sorsunk itt az, hogy együtt éljünk”

„Politikai vezetőként az a feladatom, hogy megpróbáljam áthidalni a szakadékokat, javítani a torzulásokat, és több igazságosságot teremteni a zsidók és az arabok között.”