Az izraeli startup, a Redefine Meat kiterjesztette tevékenységét Európára, ahol reményei szerint jövő év végére több ezer étterembe jut el először tálalva fel növényi alapú hústermékeit.
A marhahúspótló ételt eddig Izraelben, valamint Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban lehetett csak kapni. A szója- és borsófehérje, csicseriborsó, cékla, élesztő és kókuszzsír keveréke a „bavette” néven is ismert bélszínt utánozza.
A cég, amely eddig mintegy 150 izraeli étteremmel dolgozott együtt, azt mondta, hogy „az egész húsdarabok” kiszélesítik az alternatív hústermékek vonzerejét, amelyek eddig többnyire a darált marhahúsból készült ételekre, többek között a hamburgerekre és a kolbászokra korlátozódtak.
„Ez hozza a pénzt. Ez az oka annak, hogy van húsunk”
– mondta Eshchar Ben-Shitrit vezérigazgató.
Az alternatív húsok nagyobb darabjainak előállítása bonyolultabb, és még mindig fejlesztés alatt állnak.
„Növeljük a kapacitást. Minden egyes tétel, amit készítünk, ötször nagyobb, mint az előző tétel. Tehát változtatunk … a gépeken és a termékjellemzőkön is”
– mondta.
A vállalat azt tervezi, hogy az elkövetkező néhány évben öt gyárat épít Izraelben, Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában.
A technológia fejlődésével és az alternatív húsok ízének és változatosságának javulásával az ágazat forgalma 2029-re elérheti a 140 milliárd dollárt, ami a világ húspiacának mintegy 10%-át jelenti – a Barclays becslése szerint.
A verseny már most is nagy, olyan szereplőkkel, mint a kaliforniai Beyond Meat (BYND.O) és az Impossible Foods, valamint a spanyol Novameat.
Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.