Az Avner’s Bakery zsidó pékség közölte a vásárlókkal, hogy „Ausztráliában már nem lehet nyilvánosan, büszkén zsidó helyeket és eseményeket biztonságossá tenni”.
A terrortámadás után végleg lehúzza a rolót Ed Halmagyi zsidó péksége.
Bezár Sydney híres zsidó péksége
Egy zsidó pékség bezárt – látszólag végleg – a Bondi Beach-i terrortámadás után. Az üzlet egy üzenetet helyezett ki, miszerint a továbbiakban nem tudja garantálni személyzete és vásárlói biztonságát. A Surry Hills-i Avner’s Bakery zsidó pékséget egyébként a magyar származású sztárséf, Ed Halmagyi vezeti. A pékség kirakatában szerda reggel „Ed és az Avner csapata” által kihelyezett közlemény így szólt:
„A világ megváltozott. A mi világunk is megváltozott.
A bondi pogrom nyomán egy dolog világossá vált – Ausztráliában már nem lehetséges nyilvánosan, büszkén zsidó helyeket és rendezvényeket biztonságossá tenni” – olvasható az üzenetben.
„Két évnyi szinte szüntelen antiszemita zaklatás, vandalizmus és megfélemlítés után, amely kis pékségünket érte, reálisnak kell lennünk a jövőben fennálló fenyegetésekkel kapcsolatban. Ezek az aggodalmak most egyértelműen sürgetőbbek és komolyabbak. Még a terrorcselekmény nyomán is folytatódtak a fenyegetések. Nyilvános vállalkozásként, amely a nap 24 órájában működik, nem tudjuk garantálni munkatársaink, vásárlóink és családjaink biztonságát.
És ezért meghoztuk az egyetlen lehetséges döntést, amely valóban összetöri a szívünket. Az Avner bezárt.”
Az új-dél-walesi rendőrség közölte, hogy október 22-én riasztották őket egy Surry Hills-i üzlethez, miután fenyegető telefonhívásokról érkeztek bejelentések. A rendőrségnek azt mondták, hogy a tulajdonos több olyan hívást kapott, amelyek halálos fenyegetést és antiszemita megjegyzéseket tartalmaztak. Halmagyi részletesen beszámolt a pékség megnyitása óta eltelt számos antiszemita incidensről, beleértve a fenyegető üzeneteket, graffitiket és vandalizmust.
Ed Halmagyi, a magyar-zsidó sztárséf
Ed Halmagyi 1975 februárjában született az ausztráliai Melbourne-ben, a magyar bevándorlók, Halmagyi Gábor Mihály neurológus és Sue Halmagyi őshonos növényzet helyreállításában járta szakember gyermekeként.
Halmagyi 15 évesen konyhai segédként kezdte kulináris karrierjét, majd segédszakács lett. A Trinity Grammar Schoolban töltött iskolai évei alatt Halmagyi sydney-i éttermekben dolgozott, majd jogi/bölcsészdiplomát szerzett a Sydney Egyetemen. Tanulmányai mellett továbbra is szakácsként dolgozott. Széles körben a Better Homes and Gardens című népszerű ausztrál műsorból vált ismertté, ahol közérthető, mégis igényes módon mutatja be a főzés alapjait és a különböző konyhák hagyományait. Stílusára jellemző a precizitás, a történetmesélés és az, hogy a klasszikus technikákat a modern otthoni főzéshez igazítja.
Ed Halmagyi TEDx előadása:
Magyar gyökereit nyíltan vállalja, és több alkalommal beszélt arról, hogyan hatott rá a közép-európai, illetve a zsidó konyhai hagyomány. Munkásságában fontos szerepet kap az étel mint kulturális emlékezet: számára a főzés nemcsak receptek gyűjteménye, hanem családi történetek, identitás és közösség összekapcsolása. Ed Halmagyi így nemcsak séfként, hanem kulturális közvetítőként is jelentős alak az ausztrál gasztronómiai életben.
Kép: Avner’s Bakery
Hende Olivér összes cikkét elolvashatja itt.





