Működésben a géntechnológia: tejfehérjés krumplit fejlesztett ki egy izraeli cég

Az izraeli Finally Foods startup bemutatta a géntechnológiával módosított krumpliját, amely valódi tejfehérjét tartalmaz.

Az izraeli élelmiszer-technológiai startup, a Finally Foods kifejlesztette a világ első tejfehérjét tartalmazó géntechnológiával módosított krumpliját, ami áttörést jelenthet a tejtermelés forradalmasításában – írja a Ynet.

Fehérje a burgonyából?

A vállalat a jövő hónapban indítja el első szántóföldben végzett kísérletét Izrael déli részén, ahol a módosított burgonyát termesztik majd.

A betakarítás után a krumplit feldolgozzák, hogy kivonják belőle a kazein fehérjéket, amelyek a tejtermékek előállításának egyik legfontosabb összetevői (a kazein tejfehérjék 80%-át teszi ki).

Döglött halakból termel bioenergiát egy új izraeli startup

Kétszeres nyereség: egyszerre hulladékhasznosítás és energiatermelés.

Az alig egy éve alapított Finally Foods a molekuláris mezőgazdaságra specializálódott, és a krumplit természetes bioreaktorként használja a kazeinfehérje előállítására. Állításuk szerint a bioreaktorok fenntartható alternatívát kínálnak a hagyományos, állattartáson alapuló tejtermeléssel szemben, amely nagymértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, és jelentős föld- és vízfelhasználást igényel. 

A vállalat ezért a növényi alapú tejfehérjékben látja a megoldást a globális éghajlati és élelmezésbiztonsági kihívásokra.

A mesterséges intelligencia szerepe

Az innovatív technológiát az Evogene izraeli biotechnológiai cég mesterséges intelligenciával vezérelt géntechnológiával fejlesztette ki. A kutatók hatalmas genetikai adatbázisok elemzésével olyan állati eredetű DNS-szekvenciákat azonosítottak, amelyeket be lehet építeni a növényekbe, így a krumpli egyfajta gyárként működhet a fehérje előállításához. 

Kukacokból készülhet új üzemanyag

A fenntartható energia új forrása hamarosan repülőgépeket, teherhajókat hajthat, vagy fűtheti otthonainkat.

A krumplit azért választották gazdanövénynek, mert magas a terméshozama, könnyű belőle a fehérje kinyerése és világszerte elérhető. A fermentáción alapuló tejipari alternatívákkal ellentétben, amelyek élesztőkre, baktériumokra és gombákra támaszkodnak, de nehezen tudják reprodukálni a valódi kazeint, ez a módszer költséghatékony megközelítést kínál az azonos tejfehérjék előállítására.

„Ez a szántóföldi kísérlet fontos validációs pont a Finally Foods számára, és lehetővé teszi számunkra, hogy elkezdjünk együttműködni a tejipari vállalatokkal, hogy tejtermékeket fejlesszünk ki a kazeinünkkel” – mondta Dafna Gabbay, a Finally Foods alapítója és vezérigazgatója. 

„A mesterséges intelligencia integrálása nemcsak jelentősen felgyorsította a fejlesztést, hanem lehetővé teszi számunkra, hogy magas szintű funkcionális természetes kazeint kapjunk egy krumpliban,

valamint egy rendkívül hatékony és olcsó kivonási folyamatot.”

Tehén nélkül állított elő tejet egy izraeli cég

Ez szerintük egészségesebb, fenntarthatóbb és olcsóbb…

Izraelben már mesterséges intelligencia jelzi előre az orvosi vészhelyzeteket

Az IDF 8200-as elit hírszerző egységének veteránjai és a United Hatzalah közösen fejlesztették ki a vadonatúj rendszert.