Nem nagyon érdekli az amerikaiakat, mi történik Gázában

A Harvard Egyetem és a Harris Poll közösen elvégzett kutatása azt mutatja, hogy bár az amerikaiak továbbra is szilárdan támogatják Izraelt, a Hamász elleni egy éve tartó gázai háború a szavazási prioritások rangsorában nagyon hátul szerepel. A felmérés során 3 145 regisztrált szavazót kérdeztek meg október 11-13. között.

Az „ország mai legfontosabb problémáit” firtató kérdésre adott válaszok között az infláció 39 százalékkal vezette a listát, amelyet a bevándorlás (35 százalék), a „gazdaság és munkahelyek” (29 százalék), a nők jogai (17 százalék) és az egészségügy (16 százalék) követett. Az Izrael-Hamász konfliktus a 15. helyen állt a listán 6 százalékkal, míg az antiszemitizmus a 28. helyen végzett 2 százalékkal.

Karlyn Bowman, az American Enterprise Institute (AEI) vezető munkatársa a Jewish News Syndicate-nek kifejtette, hogy a felmérés felépítése befolyásolhatta az eredményeket.

Hozta a formáját Trump a világ leghallgatottabb podcastjében

A csúfos afganisztáni kivonulás, politikai boszorkányperek, Észak-Korea és a Kamal Harris Hitler-hasonlata is szóba került.

„Az a benyomásom, hogy arra kérték az embereket, hogy önként válaszoljanak arra: mit tartanak a legfontosabb kérdésnek” – mondta Bowman a JNS-nek.

„Más szóval, ha az embereknek adtak volna egy listát, amiből választhatnak, az eredmény másképp alakul.”

Bowman megjegyezte, hogy „majdnem minden más, általam látott közelmúltbeli felmérésben a gazdaság/infláció és a bevándorlás miatt aggódnak a legjobban az emberek. Ez a két kérdés olyan erős, hogy hajlamosak kiszorítani a többit. Azt a kérdést, ami eléri az öt százalékot, jelentősnek tartunk, az Izrael-Hamász konfliktus eléri ezt a küszöböt.”

Bob Shapiro, a Columbia Egyetem politikatudományi professzora azonban másként vélekedik és a Jewish News Syndicate-nek nyilatkozva elmondta:

„a Gázára vonatkozó 6 százalék nem meglepő, ahogy az antiszemitizmus esetében sem a 2 százalék. Valószínűleg csak nagyon kevés választó számára jelentik a legfontosabb kérdést”.

94 éves holokauszttúlélő tette helyre a Trumpot hitlerező Kamala Harrist

„Többet tudok Hitlerről, mint amennyit Kamala ezer életében valaha is megtudhat” – üzente a demokrata jelöltnek Jerry Wartski.

Christopher Wlezien, az austini Texasi Egyetem professzora szerint a „leginkább” használata a kérdésben „arra kényszeríti az embereket, hogy válasszanak a sok fontos probléma közül, amit látnak, és ha a gazdaság és a nemzetbiztonság probléma, akkor ezek hajlamosak kiszorítani a többit”.

Egy másik kérdés nyolc problémát sorolt fel, és arra kérte a választókat, hogy nevezzék meg azt, amelyik „személy szerint a legfontosabb az ön számára”. Az infláció 46 százalékkal végzett az élen, a bevándorlás 14 százalékkal, az abortusz 11 százalékkal, az izraeli-Hamász konfliktus pedig 3 százalékkal.

A 19 ország, intézmény, aktivista csoport és médiavállalat kedvezőségi rangsorában Izrael 48%-os támogatottsággal az ötödik helyen végzett. Az amerikai hadsereg, a rendőrség, a Facebook és az FBI magasabbra került Izraelnél, míg a Fox News, a CNN, a Black Lives Matter, az X, az MSNBC, a MAGA republikánusok, az egyetemi tüntetők, Kína és a Palesztin Hatóság alacsonyabbra.

Joe Biden amerikai elnök a megkérdezettek 35 százalékának tetszését kapta az Izrael-Hamász konfliktus kezeléséért.

Egy másik kérdés arra irányult, hogy a szavazók Kamala Harris alelnököt vagy Donald Trump volt elnököt tartják-e jobbnak az Izrael-Hamász háborúval kapcsolatban.

Harris 37 százalékos támogatást kapott, Trump 47 százalékot, 16 százalék pedig azt mondta, hogy nem tudja.

A felmérésből az is kiderült, hogy a választók 62 százaléka számolt be arról, hogy szorosan követi a háborút, 81 százalékuk támogatta Izraelt, 73 százalékuk pedig Iránt a közel-keleti terror regionális támogatójának tekinti.

Teljes holtverseny: Hét csatatér államban fog eldőlni az amerikai elnökválasztás

A hét csatatérállamban fej-fej mellett áll a verseny, még akkor is, ha egyes felmérések szerint Harris országosan előnyben van.