Az Izrael-ellenes zsidó jelölt, aki keresztbe tehet a demokraták győzelmének

Jill Stein zöldpárti vezető is indul a 2024-es amerikai elnökválasztáson, a demokraták pedig attól tartanak, hogy a szavazatok elvándorlása az irányába Trumpot juttathatja az elnöki székbe, ahogyan 2016-ban is tette azt.

Hillary Clinton vereségének Donald Trumppal szemben a 2016-os választásokon sok oka volt, de ha megkérdezzük a Demokrata Párt aktivistáit, elsősorban egy nőre fognak rámutatni: Jill Steinre. A 74 éves aktivista 2016-ban a Zöld Párt jelöltjeként indult, egyértelműen a baloldali szavazókat célozva meg. 

A szavazatok összeszámlálásakor kiderült, hogy a demokrata jelölteket támogató „kék falnak” számító három államban – Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában – Stein több tízezerrel több szavazatot kapott, mint amennyivel Donald Trump akkoriban összesen megnyerte ezeket az államokat.

Ez a trauma máig kísérti a demokratákat. A 2016-osnál is szorosabbnak ígérkező versenyben Jill Stein ismét elhozhatja a győzelmet Trumpnak. Az országos közvélemény-kutatások a szavazatok körülbelül 1%-át adják neki, és ez elég lehet ahhoz, hogy ő legyen a mérleg nyelve. „Nagyon kedvelem őt” – mondta Trump Steinről egy júniusi nagygyűlésen. 

„Tudja, miért? Mert 100%-ot vesz el tőlük”.

Népirtással vádolja Izraelt és Amerikát a Zöldek öngyűlölő zsidó jelöltje

„Gáza jövője a mi jövőnk. Most kell tűzszünetet kötnünk” – írta Jill Stein.

Független jelöltek nem nyerhetnek választásokat az Egyesült Államokban, de egy mélyen polarizált valóságban, ahol néhány államban minden szavazatnak aránytalanul nagy jelentősége van, egy harmadik párt jelöltje megváltoztathatja a játékot. A demokraták ezt kétszer is megérezték a 21. században. 

2000-ben Ralph Nader független jelölt, Stein elődje a Zöld Párt vezetőjeként 95 ezer szavazatot szerzett Floridában – George Bush pedig egy amerikai legfelsőbb bírósági döntést követően 600 szavazattal győzte le Al Gore-t Floridában, és ezzel megnyerte az egész versenyt. 

A demokraták ezúttal agresszív kampányt folytatnak Stein ellen, többek között pénzügyi befektetéseket eszközölnek televíziós hirdetésekbe, amelyekben azt mondják: „Jill Stein egyszer már segített Trumpnak. Ne hagyjuk, hogy újra megtegye”.

Az amerikai zsidók elfordulnak a demokratáktól

Kamala Harris kaphatja az utóbbi évtizedek legkevesebb zsidó szavazatát a demokrata elnökjelöltek közül.

Az orvosként dolgozó Stein szélsőbaloldalinak számít, de részben az izolacionista programja miatt – beleértve Oroszország támogatását és az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás ellenzését – szélsőjobboldali szavazókat és is bevonz.

A dolgok odáig fajultak, hogy Stein a múlt héten támogatást kapott a Ku Klux Klan egykori vezetőjétől, David Duke-tól, és kampányának nyilvánosan is el kellett határolódnia tőle.

Stein kitart amellett, hogy nincs esélye arra, hogy visszalépjen a versenytől, bárki is gyakoroljon rá nyomást, beleértve a saját gyermekeit is. „Politikai tevékenységéhez nem kapta meg a családja támogatását. Amikor 2023 októberében elmondta, hogy újra indulni fog, megkértük, hogy ne tegye” – mondta egyik fia a The New York Timesnak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Teljes holtverseny: Hét csatatér államban fog eldőlni az amerikai elnökválasztás

A hét csatatérállamban fej-fej mellett áll a verseny, még akkor is, ha egyes felmérések szerint Harris országosan előnyben van.