Jack Sparrow Ádenben: A húszik és a szovjet modern románc

Napjaink hírei alapján pedig úgy tűnik, hogy Oroszország ismét hajlandó felmelegíteni régi kapcsolatait Ádennel. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.

Elsőnek a britek vetettek szemet Jemenre, pontosabban nem Jemenre, hanem Ádenre, ami szintén az Oszmán Birodalom része volt valaha. 

A Bab-el-Mandeb szoros és Afrika szarva környékén már ekkor nagy divat volt a kalózkodás, nagyjából ez volt az egyetlen megélhetési forma és ezek a Jack Sparrow fazonok folyton támadták az erre hajózó brit kereskedelmi flottát. Márpedig a britek gyakran jártak erre, mert még nem volt Szuezi-csatorna és csak innen tudták megközelíteni legfontosabb koronagyarmatukat, Indiát. Ezek az angolok nem voltak szívbajosak, egy-kettő leverték a part menti kalózbandákat, és 1838-ban létrehozták Áden Protektorátust, avagy Mahmíja Adant. 

Egészen a 20. század közepéig domináltak a britek a régióban, egészen addig, amíg a második világháborúba olyannyira tönkre nem mentek, hogy már nem bírták fenntartani ezt az értékes kereskedelmi és katonai támaszpontot.

Érdekes módon az USA nem kapott a lehetőségen, valószínűleg el volt foglalva a szaúdi olajbiznisszel és nem figyelt fel az ólálkodó veszélyre, a Szovjetunióra. 

Moszkva próbált boldog-boldogtalant elcsábítani a Közel-Keleten kölcsönökkel, fegyverekkel, tanácsadókkal, részben, hogy befolyási övezetet építsen maga köré, részben pedig, hogy kiszorítsa Washingtont a térségből. 

Új világrend vagy csak a megszokott mechanizmusok új köntösben?

Csak a technika változott, mi nem. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.

Az 1960-as években pedig addig ügyeskedett, hogy forradalmi kormányokat juttatott hatalomra többek között Szudánban, Jemenben és Szomáliában. Így új hídfőállások irigylésre méltó sorára tett szert Ádenben, Mogadihsuban és Berberában. Képzést nyújtott a halászoknak, fejlesztette a kikötőket és rendkívül kedvező áron adott el halászhajókat.

Ezzel pedig a szóban forgó ádeni és észak-jemeni kormányok ingyenesen adták át a tengeri kikötőiket szovjet használatra. 

Aztán a nagy összeomlással a Szovjetunió is kikopott a régióból és domináns hatalom híján ismét feléledt az őshonos kalóztevékenység, aminek a síita húszik álltak az élére, terrorizálva a Bab-el-Mandeb szoros környékét.

Napjaink hírei alapján pedig úgy tűnik, hogy Oroszország ismét hajlandó felmelegíteni régi kapcsolatait Ádennel, esetlegesen hajlandó segíteni a megkergült húszikat fegyverekkel és akadályozni a nyugati hatalmak tengeri kereskedelmét, ha tovább feszítik a húrt Ukrajnában.

Ez az írás eredetileg a Kalandos Közel-Kelet oldalán jelent meg. Kornéli Beáta további írásai itt olvashatóak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Aggasztó: P-800-as Onix rakétákat kaphatnak Oroszországtól a jemeni húszik

A fejlett cirkálórakéták átadása alapvetően változtatná meg a térség biztonságát.

A csábítás művészete: Nagyhatalmak vonzásában, kis államok bűvkörében

Sok elemző szokta kész ténynek tekinteni az Egyesült Államok és Izrael koalícióját, mintha a két állam a kezdetektől in medias res véd- és dacszövetséget kötött volna.