Hazaárulók: Azeri zsidók kémkedtek a megtámadott izraeli katonai bázisok után

Hét izraelit tartóztattak le Iránnak folytatott kémkedés gyanújával, jelentette be hétfőn az izraeli rendőrség és a Sin Bét.

Az ügyészek azt állítják, hogy a gyanúsítottak mintegy 600 küldetést teljesítettek Irán számára, beleértve az érzékeny katonai és infrastrukturális helyszínekről való hírszerzést és a potenciális emberi célpontok azonosítását.

A hazaárulók célpontjaik közé tartozott a Ramat David légibázis, a Nevatim légibázis, Glilot és a Golani dandár bázisa, ahol a múlt héten négy katona halt meg egy Hezbollah dróntámadásban.

A gyanúsítottak „az összekötőiktől stratégiai helyszínek térképeit kapták meg, köztük a Golani-dandár bázisáról” – mondta az államügyész.

A hét gyanúsított – mind azeri származású zsidó izraeli -, Haifából és Haifa öböl menti külvárosaiból, akik közül néhányan rokonok, egyikük pedig egy szökésben lévő katona, mintegy 35 napja vannak őrizetben. A rendőrség szerint ketten kiskorúak.

A hét végére várható vádak között szerepel majd az ellenségnek háborús időben történő segítségnyújtás.

A gyanúsítottak cselekedetei az izraeli értékelések szerint „biztonsági kárt okoztak az államnak” – közölte hétfőn az Izraeli Biztonsági Ügynökség egyik magas rangú embere.

Az incidens „súlyossága és kiterjedése” „az Izrael által ismert legsúlyosabbak közé tartozik”

– közölte az izraeli rendőrség.

Még épp időben: Hazaáruló izraelieket kapcsolt le az elhárítás

Fényes nappal fogta el a rendőrség a merényletre készülő 30 éves Vladiszlav Viktorszont és 18 éves modell barátnőjét, Anna Bernsteint.

„Ez a nyomozás rávilágít az iráni hírszerzés folyamatos erőfeszítéseire, hogy izraeli állampolgárokat toborozzon és használjon fel kémkedésre és terrorizmusra Izraelben” – tették hozzá.

A kémhálózat „kiterjedt felderítő küldetéseket hajtott végre az IDF bázisain országszerte, a légierő és a haditengerészet létesítményeire, kikötőkre, a Vaskupola rendszer helyszíneire és az energetikai infrastruktúrára, például a Hadera erőműre összpontosítva” – közölte az izraeli rendőrség.

A vádlottak a gyanú szerint több izraeli állampolgárról is hírszerzési információkat gyűjtöttek. Néhányukat a rendőrség akkor fogta el, amikor egy olyan izraeli állampolgárról gyűjtöttek hírszerzési információkat, akiről az izraeli biztonsági tisztviselők azt feltételezték, hogy Irán kárt akar tenni benne – közölte az izraeli rendőrség.

„A hálózat tagjai tisztában voltak azzal, hogy az általuk szolgáltatott hírszerzési információk veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, és potenciálisan segíthetik az ellenséges rakétatámadásokat” – közölte az izraeli rendőrség.

A rendőrségi tisztviselők szerint a gyanúsítottakat pusztán az anyagi haszonszerzés motiválta, a művelet kockázatától függően különböző összegű fizetést kaptak. A csoportot állítólag két iráni hírszerző ügynök irányította, akiket „Alkhan” és „Orkhan” néven emlegetnek.

A felek közötti kezdeti kapcsolatfelvételre állítólag körülbelül két évvel ezelőtt került sor.

Axios: Kiszivároghattak az Irán elleni izraeli megtorlótámadás tervei

A „szigorúan titkos” jelzéssel ellátott dokumentumokat egy Irán-barát Telegram-csatorna tette közzé az interneten.

A gyanúsítottaknak állítólag több százezer dollárt fizettek, a kifizetéseket pedig Izraelbe utazó orosz közvetítőkön keresztül irányították. A rendőrség a nyomozás során több tucat dokumentumot is lefoglalt.

„A nyomozás részeként számos lefoglalt anyagot a kör tagjai gyűjtöttek össze és adtak át az iráni ügynököknek” – mondta a magas rangú Sin Bét-forrás.

A gyanúsítottak pénzéhségből cselekedtek, „és azért, hogy kárt okozzanak Izrael államnak és polgárainak”

– mondta a rendőrség.

Moshe Arbel belügyminiszter azt mondta, hogy „azok, akik Iránnak kémkednek, elveszítik állampolgárságukat”.

A hét személy letartóztatása egy összehangolt kémelhárítási művelet része volt, amelyet a Sin Bét, az izraeli rendőrség Lahav 433-as osztálya és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság Információbiztonsági Osztálya folytatott.

Az államügyész hangsúlyozta, hogy ez az ügy egy sor hasonló ügyhöz csatlakozik, amelyek az elmúlt hetekben kerültek napvilágra, és amelyek közül néhány letartóztatáshoz és vádemeléshez vezetett, mások pedig várhatóan a közeljövőben fognak. 

Remekel az elhárítás: Újabb iráni kémet fogtak Izraelben

A Petah Tikvából származó Vlagyimir Verhovszkij a rendőrség szerint 100 ezer dollárért vállalta egy izraeli tudós meggyilkolását.