Axios: Kiszivároghattak az Irán elleni izraeli megtorlótámadás tervei

A „szigorúan titkos” jelzéssel ellátott dokumentumokat egy Irán-barát Telegram-csatorna tette közzé az interneten.

Amerikai tisztviselők vizsgálják, hogy kiszivárogtak-e olyan titkos dokumentumok, amelyek Izraelnek az Irán október 1-jei ballisztikus rakétatámadására adott válaszlépéseire tett előkészületeivel kapcsolatosak. A dokumentumokat egy Irán-barát Telegram-csatornán tették közzé.

Amerikai tisztviselők megerősítették a dokumentumok hitelességét, és bocsánatot kértek Izraeltől a kiszivárogtatás miatt

– közölte az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, a Kan News.

Az Axios azonban arról számolt be, hogy a Pentagon és a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az október 15-i, illetve október 16-i keltezésű dokumentumok szigorúan titkos megjelölésűek, és csak az „öt szem”, azaz az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Királyság számára készültek betekintésre – jelentette a Kan News.

Az Axios beszámolója szerint a dokumentumok között szerepel a védelmi minisztérium Nemzeti Tér- és Hírszerző Ügynökségének egy vizuális hírszerzési jelentése, amelyet a múlt hét elején továbbítottak az amerikai hírszerző ügynökségeknek.

Izrael titkos terve: Milyen meglepetésekkel készül Irán ellen az IDF?

A nagy hatótávolságú rakétáktól a bunkerromboló bombákig Izrael évtizedek óta milliárdokat költött speciális lőszerek kifejlesztésére.

A dokumentumok részletezték a lőszerek átadását az izraeli légierő bázisaira és más előkészületeket egy Irán elleni valószínű támadásra, beleértve egy múlt heti nagyszabású kiképzési gyakorlatot és izraeli drónegységek mozgását.

A dokumentumokat az Irán-barát „Middle East Spectator” Telegram-csatorna tette közzé. A csatorna közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy nem áll kapcsolatban az eredeti kiszivárogtatóval. 

„Továbbá feltételeztük, hogy a dokumentumok máshol is keringenek a Telegramon, így a nyilvánosság részei”  – áll a közleményben.

Az Axios megjegyezte, hogy a kiszivárogtatás Izrael támadási terveinek „megzavarására” irányuló kísérlet lehet, és feltárta az amerikai hírszerzés szoros kémkedését Izrael után, beleértve a műholdak használatát.

Egy amerikai tisztviselő az Axiosnak azt mondta, hogy bár a kiszivárogtatás mélyen aggasztó, nem fogja befolyásolni Izrael Irán elleni hadműveleti terveit.

Az izraeli védelmi intézmény nagyon komolyan veszi a kiszivárogtatást – mondta a hírportálnak egy magas rangú izraeli tisztviselő.

Miért nem pusztítja el Izrael az iráni légierőt? 

Az iráni ballisztikus rakétatámadás óta azt találgatja mindenki, hogy milyen megtorlócsapást fog indítani Izrael az Iszlám Köztársaság ellen.

Hivatalos: Amerikai katonák és egy modern rakétavédelmi üteg érkezik Izraelbe

Irán külügyminisztere a hírre reagálva közölte, hogy számukra „nincsen vörös vonal”, majd megfenyegette az amerikai erőket is.